Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ograničenja zbog pandemije

Ustavni sud BiH neke mjere proglasio protuustavnima: 'To je miješanje u ljudska prava i slobode'

Prazne terase kafića u Sarajevu zbog hladnijeg vremena i manjka turista zbog covida-19
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 17:33

To su mjera ograničenja kretanja u noćnim satima koja je na snazi u Federaciji BiH te obveza nošenja zaštitnih maski kako u zatvorenim prostorima tako i na otvorenome

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je protuustavnima neke od mjera ograničenja uvedenih u toj zemlji kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, potvrđeno je u utorak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Ustavni sud je na sjednici održanoj tijekom dana presudio kako mjera ograničenja kretanja u noćnim satima koja je na snazi u Federaciji BiH te obveza nošenja zaštitnih maski kako u zatvorenim prostorima tako i na otvorenome koja je na snazi u oba entiteta predstavljaju "miješanje u temeljna ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Procjena je ustavnih sudaca kako uvedene mjere znače kršenje prava na privatni život i na slobodu kretanja, a sporno je to što su mjere uveli krizni stožeri ministarstava zdravstva bez sudjelovanja najviših tijela zakonodavne i izvršne vlasti u državi.

Mjere ograničenja kretanja u noćnim satima te obveze stalnog nošenja zaštitnih maski na snazi su u BiH od eskalacije novog vala pandemije koji je uslijedio početkom jeseni, a na te se odluke Ustavnom sudu žalila skupina sarajevskih odvjetnika.

Ustavni sud BiH je i ranije ove godine donio sličnu odluku kada je neustavnom proglasio odredbu kojom je tijekom prvog vala pandemije bilo zabranjeno kretanje osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18.

VIDEO Goleme gužve na ulazu iz Slovenije, na Bregani se čekalo satima

Ključne riječi

Komentara 9

EP
Epil
17:51 22.12.2020.

E jesmo postali jad i bijeda! Cak nas i Bosanci uce demokraciji i postivanju gradjanskih prava i sloboda! Upravo je nepojmljivo strasno kakvu je karikaturu od drzave HDZ napravio!

MA
Maux
18:22 22.12.2020.

Hrvatska i Slovenija su nekada bile najrazvijenije zemlje u bivšoj Jugi ... sad nas evo i Bosna prestigla ...

VL
_________
19:28 22.12.2020.

I to smo doživjeli, građani BiH uživaju veća ljudska prava od nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije