Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG ŠTEDNJE

Ustavni suci rentali Passate i Audije, sada izabrali Škode

Zagreb: Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio pojedine odluke suda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.05.2021.
u 06:59

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, vozi se u Audiju A6, a ubuduće će u Škodi Octaviji, koju sud unajmljuje na godinu dana

Ustavni sud nabavlja četiri automobila srednje klase, koje namjerava unajmiti na godinu dana. Dosad je taj sud koristio pet automobila. Novost je i da u odnosu na prijašnje rentanje osobnih automobila Ustavni sud ovaj put neće unajmiti i jedno vozilo više srednje klase, koje inače koristi predsjednik tog suda Miroslav Šeparović. A razlog tome je, kako su nam kazali na Ustavnom sudu – ušteda.

Razlog pandemija i potresi

Tako navode da se na temelju četverogodišnjeg Okvirnog sporazuma o najmu automobila trenutačno, kao i u prethodnim razdobljima, koristi pet službenih automobila, i to jedno vozilo više srednje klase – Audi A6, kojim se koristi predsjednik Suda, i tri vozila srednje klase VW Passat, kojima se za prijevoz koriste ostali suci te jedno vozilo niske klase VW Golf, koji se koristi kao dostavno vozilo i po potrebi za prijevoz osoba.

U Sudu objašnjavaju da važenje Okvirnog sporazuma istječe u srpnju 2021., a ukupna vrijednost nabave prema tom sporazumu za četverogodišnje razdoblje iznosi 1,659.000 kuna, odnosno 414.750 kuna godišnje. A na uštedu u svom voznom parku u Ustavnom su se sudu odlučili, kako navode, zbog pandemije koronavirusa i šteta od potresa, što je utjecalo na gospodarsku situaciju i na punjenje državnog proračuna. Zaključili su da u tim okolnostima Ustavni sud ne treba preuzimati dugoročnije financijske obveze te da se uštede u proračunu mogu ostvariti i smanjenjem broja službenih vozila, smanjenjem njihove kategorije te ugovaranjem najma na kraće razdoblje. U Sudu navode da je procijenjeno kako se za najam četiriju vozila srednje klase može postići cijena godišnjeg najma do najviše 198.000 kuna, odnosno do najviše 49.500 kuna po vozilu.

Vele da u usporedbi s prethodnim aranžmanom, pod pretpostavkom primitka valjanih ponuda i jednakih cijena najma u idućim godinama, godišnja ušteda na toj stavci proračuna iznosi najmanje 216.750 kuna, odnosno u četverogodišnjem razdoblju iznosi najmanje 867.000 kuna. A prema kriterijima koji se traže za nabavu vozila za Ustavni sud, valjanu ponudu neće moći dostaviti mnogo ponuđača. Naime, traži se limuzina s najmanje 600 litara prtljažnog prostora, što zadovoljava tek mali broj automobila na tržištu.

Kriteriji za nabavu

Prema tom kriteriju, ali i prema svim ostalim kriterijima koji se traže, poput dužine vozila od minimalno 4680 mm, ručni 6-brzinski mjenjač i minimalni obujam dizelskog motora od 1968 ccm, ponudu će zadovoljiti Škoda Octavia, na koju upućuju svi traženi podaci. Zbog traženih 600 litara prtljažnika iz igre tako ispadaju svi luksuzni modeli srednje klase poput Audija A4 i A6 te BMW-a Serija 3 i 5, ali i Passat.

Komentara 25

AE
a e
08:04 15.05.2021.

Lopovi i izdajice....i sve po zakonu....🖕

DU
Deleted user
07:16 15.05.2021.

Golf je za suce vozilo niže klase. 90% Hrvata sanja Golfa. Ustavni suci žive u nekoj drugoj državi.

Avatar Krabat
Krabat
07:16 15.05.2021.

Trebali bi se voziti u automobilima kakve imaju i privatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije