Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrana znakovlja

Ustaški režim je neprihvatljiv

pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
05.10.2018.
u 14:04

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka sljedeće godine, a predviđene su kazne novčane od 4000 eura ili zatvor od jedne do četiri godine

Austrijska vlada, koju čine Narodna (ÖVP) i Slobodnjačka stranka (FPO), poslala je u parlament prijedlog zakona kojim će proširiti popis zabranjenih simbola režima i skupina, a novi će zakon obuhvaćati i simbole ustaškog režima.

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) kazao je kako je riječ o simbolima režima kojima nije mjesto u Austriji.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka sljedeće godine, a predviđene su kazne novčane od 4000 eura ili zatvor od jedne do četiri godine. Austrijski zakoni zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL.

Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova. Ministar Herbert Kickl iz Slobodnjačke stranke (FPO), čije je ministarstvo izradilo novi prijedlog zakona, taj potez naziva “borbom protiv političkog islama”.

No uz nabrojene, prijedlog zakona obuhvaća i znakovlje i simbole ustaškog pokreta koji je kancelar Kurz nazvao “fašističkim”.

– U Vijeću ministara donijeli smo odluku da poduzmemo akciju protiv radikalizacije i terora. Radikalne skupine i terorističke organizacije koriste simbole kako bi oglašavale svoje grupe. Novi zakon o simbolima omogućava nastavak borbe protiv organizacija koje u našoj zemlji nemaju mjesta. To su, na primjer, PKK, Muslimansko bratstvo ili fašistički ustaše – kazao je Kurz.

Kancelar je na pitanje novinara rekao kako novi zakon ne znači da Austrija ima velikih problema s ustašama niti da je ta mjera usmjerena protiv Hrvatske. O zabrani ustaškog znakovlja u Austriji se razmišlja od ovog proljeća, prije komemoracije na Bleiburgu, a pravni presedan predstavlja i optužnica protiv hrvatskih navijača zbog – kako je navedeno – veličanja fašističke diktature ustaša.

>> Pogledajte video kada je Juncker uštipnuo Plenkovića 

Ključne riječi

Komentara 58

PL
@ploto@
18:45 05.10.2018.

Srbima bi bilo bolje da se bave svojim kukavnim četničkim vojvodom,kojem je ruski car prije par dana u Moskvi zveknuo takvu verbalnu samarcinu da mu još zuji u usima.

DI
Direkt
19:44 05.10.2018.

Mi se moramo odrediti. Ili smo fašisti ili antifašisti. Ili osudjujemo genocid NDH ili mu dajemo potporu. Licemjerno je pokušati plivati i tamo i tamo. Ako lažemo sebe ne možemo svijet.

SE
serđo12
23:42 05.10.2018.

Šta i ovaj je čuo za partizane i ustaše ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije