Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitna operacija

Usred korone na Merkuru spasili ženu transplantacijom jetre

Branislav Kocman
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
01.04.2020.
u 19:37

Prim.dr. Branislav Kocman sa svojim timom danas poslijepodne dovršio je jednu hitnu transplantaciju jetre jer je preživljavanje bilo, kako će reći, vrlo upitno i pacijentica je bila vrlo ugrožena

Uspješno je dovršena transplantacija jetre pacijentici na KB-u Merkur što je prvi takav zahvat od 11. ožujka s obzirom na aktualnu epidemiju. Koronavirus praktički je zaustavio transplantacijski program, na vijesti o uspjesima transplantacijske kirurgije iz ove bolnice smo praktički svi naviknuli tim više veseli vijest da su u ovo vrijeme uspjeli spasiti život ovoj ženi koja nije imala drugog izbora.

– Situacija je takva da neke ljude moramo transplantirati jer inače ne bi preživjeli. Prva dva mjeseca ove godine imali smo veliki broj transplantacija, čak i više nego uobičajeno. Kada je krenula epidemija morali smo se tome prilagoditi te je na razini države dogovoreno da bubrege i gušterače trenutno ne transplantiramo jer su urgencije u tim transplantacijama vrlo rijetke – objašnjava nam prim.dr. Branislav Kocman.

Sa svojim timom danas poslijepodne dovršio je upravo jednu hitnu transplantaciju jetre jer je preživljavanje bilo, kako će reći, vrlo upitno i pacijentica je bila vrlo ugrožena.

– Donorski dio jako se smanjio, sve zemlje Eurotransplanta su reducirale i izmjena organa između država faktički je stala. Nitko ne može sa sigurnošću vjerovati situaciji koja se odigrava negdje drugdje. Ovdje gdje sve mi radimo je drukčije, znamo da je sigurno, ali po više puta testiramo na koronavirus i primatelje i donore. Tako da je situacija dosta kompleksna, rizici su veći nego inače – kaže ovaj ugledni liječnik.

Komentara 11

RO
romobil
20:08 01.04.2020.

Dečki čuda činite....ovakve vijesti svatko želi čuti.

TO
tomislav511
20:24 01.04.2020.

Bravo Dr Kocman ! Bravo Dr Vidas !

PU
Pulchrum
22:11 01.04.2020.

Hvala vam, dragi liječnici. Sada vi stvarno dolazite do izražaja, svaka vaša humana gesta, riječ, žrtva. Neprocjenjivo. Neka vas čuva Nebo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije