Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OAZA

Usred Hvara žive magarci i kornjače

zoo-txt.jpg
Foto: Nino Strmotić
30.07.2008.
u 17:15

Prava oaza nalazi se u samom središtu Hvara, tek nekoliko minuta hoda od katerdrale sv. Stjepana. Među maslinama šetaju tovari, koze, jarac, kornjače, zamorci, kokoši, guske i psi. O njima brine Francuskinja Virginie Novak-Bilweis, vlasnica pansiona “Oaza”, koji se nalazi tik do ljetnikovca Hanibala Lucića.

Ona se za Hvaranina Matu Novaka udala prije trideset godina, a nisu govorili isti jezik. Ona je govorila engleski, on njemački. Sada se teško može naslutiti da hrvatski govori Francuskinja. Virginie je oduvijek voljela životinje, kaže, no uvijek je ostajala na psu. Uzgojem domaćih životinja počela se baviti za Domovinskog rata iz potrebe.

– Kasnije su ljudi koji su djeci kupili kornjače i zamorce, a onda su ih se željeli riješiti, donosili životinje meni. Uvijek je počinjalo s životinjom do dvije, a onda bi se kod mene razmnožile. Na početku imala sam dva zamorca, a sada sam morala dio vrta ograditi za njih – kaže Virginie.

Životinje koje je počela hraniti iz nužde zavoljela je, a postali su i turistička atrakcija. Do nedavno imala je pet magaraca, no tri je prodala, jer smatra da ih je imala previše za središte grada. Ostali su magarica Fafa i magarac Piero kojemu je kum bivši francuski ministar obrazovanja Jank Lang.

Prije šest godina bio je u Hvaru nekoliko dana, a Virginie je svog zemljaka pozvala da vidi gdje živi. Tu je i jarac Linđo, ime je dobio po dubrovačkom plesu. Iako uz životinje ima još dva apartmana, tri sobe, kuću i okućnicu, Virginie pršti energijom i veseljem, osjećala bi se mrtvo, kaže, da ništa ne radi. (V.K.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije