Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTU SAMO 17 KUNA

Usporio rast plaća: Prvo usklađivanje mirovina bit će skromno

Umirovljenici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.02.2020.
u 23:23

Kako je penalizacija pala, država je na sve koji su lani otišli u prijevremenu mirovinu odlučila primijeniti povoljnije uvjete.

Travanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima će donijeti skromnih 17 kuna povišice na prosječnu mirovinu od približno 2500 kuna! Nije to dovoljno ni za tri litre mlijeka. Mirovine se usklađuju dva puta godišnje u skladu s kretanjem plaća i cijena, a prvo ovogodišnje usklađenje iznosit će samo 0,7 posto jer je znatno usporio rast plaća. Šest mjeseci ranije povišica je bila jača, i to 2,44 posto.

Ovog puta “iznevjerili” su poslodavci jer su plaće u drugom dijelu 2019. godine rasle samo 0,7 posto u odnosu na isplaćene bruto plaće u prvom dijelu godine, kada je povećanje bilo 3,4%! Istovremeno, ubrzala je inflacija na 0,7 posto s 0,2 posto u prvom dijelu godinu, što zbrojeno i podijeljeno s dva daje povišicu od 0,7 posto!

Bonusi spustili bruto

Pitanje je zašto je rast plaća tako usporio? Lani je samo država bila izdašne ruke te je u nekoliko navrata povećala plaće zaposlenima u javnom sektoru, ali jače u prvom dijelu godine. Privatni je sektor primanja zaposlenih znatnije podebljavao isplatom bonusa, toplog obroka i ostalih neoporezivih naknada pa se to odrazilo i na visinu bruto plaća.

Samim tim što su neoporezive, te naknade ne ulaze u izračun bruto plaće. Koliko se svakog mjeseca isplaćuje neoporezivih naknada, bit će poznato od idućeg mjeseca jer će te podatke, počev od plaće za siječanj 2020., Državni zavod za statistiku redovito objavljivati uz svoja priopćenja o neto plaćama.

Neoporezive naknade će se, međutim, iskazivati odvojeno od plaće i neće utjecati na usklađivanje mirovina u budućnosti, tako da se u dogledno vrijeme može očekivati pojačani pritisak umirovljeničkih udruga na promjenu metodologije iskazivanja bruto i neto plaća. Inače, prosječna se mirovina kreće oko 2500 kuna, s tim što ljudi koji su radili više od 40 godina imaju prosječnu mirovinu oko 3800 kuna.

Kad se iz prosjeka isključi oko 176 tisuća umirovljenika koji su veći dio radnog vijeka radili izvan Hrvatske, najčešće u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, te im je hrvatski dio mirovine oko 850 kuna, tada su prosječne mirovine ‘čistih’ hrvatskih umirovljenika 2800 kuna, a onih s više od 40 godina staža oko 4600 kuna.

Njima će 0,7 posto povišice donijeti oko 20 kuna više, a ljudima koji su radili dulje od četiri desetljeća te imali relativno pristojnu plaću oko 32 kune. Razlika za prva dva mjeseca stići će s mirovinom u travnju. Inače, visina mirovine određuje se prema godinama staža i vrijednosti plaća.

Država je ove godine za isplatu mirovina predvidjela oko 43 milijarde kuna. Uz povišicu vezanu uz spomenuto usklađenje mirovina, oko sedam tisuća umirovljenika koji su prošle godine otišli u prijevremenu mirovinu trebalo bi dobiti i razliku vezanu uz penalizaciju. Poznato je da se svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prošle godine kažnjavao smanjenjem mirovine za 0,3 posto, odnosno 3,6 posto manje za jednu godinu i 18 posto za pet godina.

Kako su sindikati srušili tu odredbu te je od ove godine penalizacija pala na 0,2 posto po mjesecu, odnosno 2,4 posto po godini, a najviše 12 posto za 5 godina, država je na sve koji su lani otišli u prijevremenu mirovinu odlučila primijeniti povoljnije uvjete

Razlika za prijevremene

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da će “korisnicima prijevremenih starosnih mirovina, ostvarenih u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019., ponovno odrediti iznos mirovine u obradi redovite doznake mirovina za ožujak 2020., s isplatom u travnju 2020., uz obračun zaostalih svota”.

Razlika će za pet godina raniji odlazak u mirovinu biti oko 6 posto, u prosjeku oko 170 kuna mjesečno, odnosno oko dvije tisuće kuna za nove umirovljenike koji su u mirovini bili cijelu prošlu godinu. Iduće redovno usklađivanje predviđeno je za rujan.

Pogledajte i video: Nacionalna mirovina

Komentara 5

ST
stefj
00:30 22.02.2020.

Nije rast plaća usporio radi isplate neoporezivog dijela. Da je, usporio bi odmah na početku godine kada su ti zakoni doneseni, a ne u drugoj polovici kada su te isplate već naveliko bile u opticaju... Privatni sektor ne može više dizati plaće, a plaće u javnom sektoru ionako rastu nekoliko puta više od rasta gospodarstva, te time samo dodatno rade dodatni pritisak na slabo gospodarstvo... Isti slučaj imat ćemo ove godine (usklađenje slijedeće), gdje su opet dignuli plaće u javnom sektoru, privatni to već davno ne može pratiti... No ove godine će biti veselje, radi korona virusa moguć je veliki podbačaj u turizmu, što će rezultirati minusom u proračunu, a siguno se neće sniziti plaće u državi, već će opet platiti isključivo realni sektor... Ma ako nisi uhljeb treba bježati odavde, nema šanse da se išta promijeni, nema nade za bolju budućnost...

AN
ante02
23:26 21.02.2020.

Anemično, ali raste.

OM
omer
09:32 23.02.2020.

pa kako bi nama rasle mirovine i plaće kad najprije moraju dati bosancima i ercegovcima i plaće i mirovine, a da bi to dali moraju nekome uzeti a to smo mi koji smo pošteno raduili preko 40. godina i sadd taj naš novac daju ercegovcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije