Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
79 -1°C
 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Slovenija graniči sa bogatom sjevernom Italijom i Austrijom, a te države su uvijek kroz povijest imale širom otvorena vrata za Slovence i stranci koji su vladali Slovenijom kroz povijest nisu tu državu rušili, odnosno gradove palili, već su snažno Sloveniju ... prikaži još! razvijali. Zato je Slovenija po svim statističkim pokazateljima uvijek bolje stajala od ostalih država bivše Jugu. Povoljan geografski položaj je omogućio Slovencima snažniji razvoj, zapošljavanje u razvijenijim susjednim državama, a o razmjeni znanja, vještina i iskustava da ne govorim. Austro-Ugarska je i industrijalizirala Sloveniju. Slovenci će nakon raspada Austro-Ugarske to svoje znanje koje su im prenijeli Austrijaci iskoristiti u Jugi. Uglavnom, Slovenci su mali narod i zbog toga ih veliki susjedi nikada nisu doživljavali kao prijetnju. Jugo-armija je jedva čekala da se makne iz Slovenije pa da može početi pred kraj 1991. s projektom velika Srbija. Slovenci početkom devedesetih imaju puno bolje polazišne točke razvoja i općenito geografski položaj Slovencima omogućava mir i brže stjecanje znanja te samim time nekakav brži rast industrije i agrara kroz povijest. Zbog svega toga je Slovenija i prije 100 godina bila među razvijenijim dijelovima Europe, kao uostalom i Češka, dok je npr. u Hrvatskoj prije 100 godina vladala glad, dalmatinske otoke je glad opustošila i stotine tisuća raselila. Sve su to čimbenici koje treba gledati kada se uspoređuje Hrvatsku i Sloveniju.

 • Avatar Django
  Django:

  Nije samo rat u pitanju, nakon rata je Hrvatska za razliku od Slovenije godinama trpjela tihe ekonomske sankcije, jer su nas moćni krugovi htjeli na svaki način usporiti kako ne bismo previše odmakli od “regiona” u koji nas još i ... prikaži još! sada žele strpati. I ovdje spominjana Slovenija je debelo doprinosila tim opstrukcijama i još će. Srećom po nas, problem Kosova i “republike srpske” nije riješen i neće još dugo biti tako da, makar i puževim koracima, odmičemo od tog društva. Pitao bih analitičare gdje bi bila Slovenija u odnosu na Hrvatsku da je situacija obrnuta. Zato braćo Hrvati, glavu gore i ne nasjedajte na ovu negativnu propagandu.

 • mikrogrizzly:

  Pustite vi usporedne analize Hrvatska vs Slovenija jer Hrvatska je upala u 4 god. rat, dosta okrutan gdje je razrušeno 150 tisuća kuća, industrija izgubila tržišta zbog rata itd. itd. Pravo pitanje je gdje je sada Srbija, 28 godina kasnije. ... prikaži još! Aha, nećka se da li bi ili ne bi priznala Kosovo. Jer oni su to sve i započeli, postalo je nemoguće živjeti s njima i SLO i HR su samo iskoristile ono što je pisalo u Ustavu iz 1974. godine, no Srbija je startala niz ratova - sve izgubili, bore se za crveni fenjer s prosječnom plaćom s BiH i Makedonijom, Više ni Crna Gora nije htjela živjeti s njima u državnoj zajednici. Postali su napokon Srbija jer ih nitko više nije htio!

Još iz rubrike Vijesti

Pula
UPOZORENJE SHVATITI OZBILJNO

U ovom hrvatskom gradu zagađenost zraka je još veća nego u Zagrebu

Branko Šerić
BRANI FILIPA ZAVADLAVA

Odvjetnika Branka Šerića verbalno napala skupina mladića u Splitu

14
Andrej Plenković
Andrej Plenković

'Nije lako, ali nismo imali s kim koalirati'

44