Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA DJECE Aleksandar Lovrić s Večernjakom se izborio za pravdu

Uslišana molba djece: Želimo živjeti s tatom

09.12.2008.
u 15:23

Ne mogu vjerovati da je samo jedan članak u Večernjem listu uspio u onome što ja pokušavam već četiri godine - da moja djeca žive sa mnom! – rekao nam je Aleksandar Lovrić nakon što se zagrebački Centar za socijalnu skrb suglasio da njegov sin i kći ostanu kod njega.

Gorčina i dalje
Podsjetimo, Aleksandar nam se obratio prije dva tjedna, nakon što su ga kasno navečer iz grmlja nazvali 15-godišnji sin i devetogodšnja kći, koje je njihova majka, bivša Aleksandrova supruga, izbacila iz stana. Razlog je bila nova jakna u kojoj se djevojčica vratila kući nakon druženja s ocem. “Ne vraćajte se nikada više!”, povikala je za djecom majka bacivši za njima tenisice i jaknu, te udarivši kćer drvenom klompom po glavi. Prestrašena su djeca mobitelom nazvala oca, koji je odmah došao, a sutradan je s njima otišao u Centar za socijalnu skrb Novi Zagreb, Klaićevu bolnicu i policiju.

Aleksandar Lovrić već četiri godine, kaže, pokušava Centar za socijalnu skrb upozoriti na loš odnos majke prema djeci, ali sve do sada bez uspjeha.

- Djelatnici Centra su se oglušivali na sve moje riječi, a sada se priča promijenila za 180 stupnjeva. Nakon objave članka u Večernjem listu, na sastanku 4. prosinca u Centru Peščenica djeca su ponovno saslušana pred psiholozima, koji su zaključili da podjednako vole oba roditelja, ali da bi zasad voljeli ostati s ocem. Bivša supruga, koja mi je prijetila telefonom da ću završiti u zatvoru zbog otmice djece, sada je pod pritiskom javnosti i slobodnih izjava djece pristala na tu odluku, na koju je čak stavila i svoj potpis - kaže Aleksandar idodaje:

- Djeca će viđati majku prema rasporedu po kojem sam ih ja do sada viđao, a dogovorili smo se i o rasporedu boravka kod svakog od roditelja za vrijeme školskih praznika.

Iako sretan što su djeca kod njega, gorčina na institucije koje bi morale skrbiti o dobrobiti djece ostaje.

- Zamislite, samo dva dana prije ove odluke, Centar za socijalnu skrb zamjerio mi je što kćer nisam odveo na karate, unatoč tome što sam im dan prije predočio medicinsku dokumentaciju u kojoj piše da kći mora mirovati – kaže Aleksandar. Prisjetio se i kako je Centar prije dvije godine, kad je s djecom otišao na more dva dana ranije nego što je bilo predviđeno, za njim poslao policiju.

Preostaju mediji
- A sada su mi prije ove najnovije odluke da djeca budu sa mnom, unatoč tome što sam im predočio i liječničku i policijsku potvrdu o fizičkom i psihičkom maltretiranju od strane moej bivše supruge, predložili pomirdbu s njom kako bi joj se djeca u miru vratila - ispričao je Aleksandar. Ističe kako je žalosno što je pravdu i mir za svoju djecu morao tražiti preko medija, umjesto preko institucija koje bi trebale biti kvalificirane i senzibilizirane za ovakve probleme.

- Do sada mi se činilo da su zakoni za majke i očeve pisani različitim pismima, no Večernjak me je u tome razuvjerio - kaže Aleksandar.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije