Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskrs na večernjem

Volite mladi luk? Isprobajte ova 3 recepta!

'29.03.2013., Osijek - Gradjani u posljednji trenutak u Kovini na velikoj trznici kupuju namirnice za uskrsnje blagdane. Mladi luk.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
02.04.2015.
u 10:04

Mladi luk, uz jaja, hren i šunku, neizostavna je namirnica na uskrsnom stolu.

Mladi luk, uz jaja, hren i šunku, neizostavna je namirnica na uskrsnom stolu.

Želite li svoje ukućane iznenaditi te iskoristiti mladi luk na drukčiji način, u nastavku vam donosimo tri recepta koji će zasigurno razveseliti ljubitelje ove vrlo zdrave biljke! Dobar tek!

Pogača s mladim lukom i svježim sirom

Sastojci

4 kom jaja
2 šalica kukuruznog brašna
2 šalica bijelog brašna
1 šalica ulja
2 šalica jogurta
1 šalica svježeg kravljeg sira
1 kom prašak za pecivo
1 žlica soli
pera mladog luka
narezane slanine

Priprema (vrijeme do 45 minuta)

Pera mladog luka sitno isjeckajte i pomiješajte zajedno sa svim ostalim sastojcima. Po potrebi dodajte mlijeka ako je smjesa pregusta. Slaninu izrežite na tanke trakice i posložite na površinu smjese. Pecite na 200 C oko 40 minuta. Ohladite, izrežite na kocke i poslužite.

Lepinjice s mladim lukom

Sastojci

750 g glatko brašno
1 kom suhi kvasac
2 mala žlica šećer, kristal
1 mala žlica sol
5 žlica jogurt (3.2% masti)
0,5 dl ulje suncokretovo
,.2 dl voda
500 g mladi luk
svježe mljeveni papar
50 g maslac, slani

Priprema (do 120 minuta)

U zdjeli promiješajte brašno, kvasac, šećer i sol da se sjedine. Zatim dodajte jogurt, ulje i toplu vodu i miješajte sve dok ne dobijete glatko tijesto. Uljem prijeđite preko tijesta da se odvoji od zdjele. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 30 minuta.

Nakon 30 minuta tijesto premijesite i ostavite da se diže još oko 30 minuta. Opet tijesto premijesite i istresite na pobrašnjenu podlogu. Podijelite tijesto na 15 – 20 kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte tanko i na polovicu stavite luk pomiješan sa soli i paprom (po ukusu). Tijesto preklopite i dobro zatvorite prstima da ne bi izlazio nadjev.

Tako pripremljene lepinjice pržite u tavi na vrlo malo ulja dok lijepo ne porumene s obje strane. Svaku lepinjicu, kad je gotova, premažite otopljenim maslacem. Poslužite za doručak uz čašu jogurta ili za užinu.

Proljetni rižoto s mladim lukom

Sastojci

1 žlica maslac, neslani
2 žlica ulje maslinovo
5 kom mladi luk
1 vezica šparoge, vrtne
1 kom limunova korica
200 g riža, arborio
600 ml povrtni temeljac
voda
60 g grana padano sira
sol, papar

Priprema (do 45 minuta)

Mladi luk očistite i narežite na kolutove, a šparoge prelomite gdje prirodno pucaju i gornji dio narežite na komade dugačke 3-4 cm. Na maslacu i maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte šparoge i pirjajte oko 5 minuta.

Dodajte koricu limuna i rižu pa posolite i popaprite. Pirjajte 2-3 minute pa podlijte trećinom temeljca. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skinite s vatre i umiješajte ribani sir te poslužite.

Foto: Shuitterstock

Recepti preuzeti s portala Gastro.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije