Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Perfa-Bio

Uskrs je za nas špica, za Veliki tjedan pripremamo tri milijuna jaja

Perfa-Bio
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/3
31.03.2020.
u 10:00

Hrvati godišnje potroše oko 800 milijuna jaja, odnosno 155 po stanovniku, a u preduskrsno vrijeme kupi se i 40 posto više od prosjeka. Znaju to dobro na farmama Perfe-Bio u Donjoj Stubici, Donjoj Bistri i Lipovcu, gdje ih nese 240 tisuća koka, ali i u pogonu Lunete u Sv. Đurđu, u kojem se brinu o njih 144.000. Svim kokicama zajedničko je jedno – kada “rade”, točne su kao urice

Kakofoniju u tri grada nesilica Perfe-Bio ovih dana remeti samo poneki pjev pijetla. Oko 240 tisuća koka točne su kao urice pa jaja pokretnom vrpcom do sortirnice u pravilu stižu između 5 i 9 ujutro. Da se pita građane, svaka bi koka nosila i tri jaja dnevno, otkako se zbog prijetnje koronavirusa krenulo u pojačano skupljanje zaliha. No za razliku od većine prehrambenih proizvoda iz uvoza, o kojima ovisimo, gotovo sva jaja na policama trgovaca domaća su. Hrvatsko tržište godišnje, zajedno s turizmom, potroši oko 800 milijuna jaja, oko 155 po stanovniku, a u preduskrsno vrijeme trošimo i 40% više od prosjeka.

Marko Brajević, direktor tvrtke Perfa-Bio, koja je u nas jedan od najvećih proizvođača jaja, kaže kako će oni na farmama u Donjoj Stubici, Donjoj Bistri i Lipovcu ove godine proizvesti više od 70 milijuna svježih jaja, od kojih se u uskrsnom tjednu proda i dva milijuna.

Foto: Robert Anić/Pixsell

– Ove je godine, na žalost, pojačana potražnja počela znatno prije zbog straha da će ljudi ostati bez osnovnih namirnica pa nam neki zamjeraju što kasnimo s isporukama i kratimo količine kod nerealnih narudžbi. Kakvog će ekonomskog traga na našu proizvodnju nesvakidašnja situacija ostaviti, tek je vidjeti. Danas su to tek otežani transport i nabava dijela sirovina, repromaterijala. No, što je tu je, kako će biti svima, tako će biti i nama – kaže Brajević te ističe kako maksimalno vode računa o higijeni te jedni o drugima. To je i prije COVID-a 19 bila svakodnevna praksa i standard u svim proizvodnjama i pakirnom centru Perfe-Bio, no sada se dnevno prate i preporuke mjerodavnih službi.

Brend Sretna jaja i dalje je nutricionistička bombica koja završava na stolovima građana, bilo u smeđoj ili snježno bijeloj varijanti koje, naravno, nose bijele koke. U Perfi nisu posustali ni nakon što su nedavno izgubili 14,5 milijuna kuna u poslovanju s jednim trgovačkim lancem.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

– Novost je da smo lani počeli s pionirskom proizvodnjom jaja slobodnih nesilica koje kljucaju po livadama u podnožju Medvednice, a koja se mogu pronaći u brendu Najsretnija jaja na policama nekih trgovačkih lanaca. Slobodni uzgoj u još većoj količini počinjemo u Vrbovskom u Gorskom kotaru već nakon ljeta. Prije Uskrsa pak na tržište izlaze biojaja od koka kojima je osigurana ekološka prehrana – najavljuje Brajević.

U šest objekata Lunete u Sv. Đurđu, u kojima u štalskom uzgoju obitava 144 tisuće nesilica, u uskrsnom će tjednu na tržište još milijun od 10 milijuna, koliko ih proizvedu na godinu. I tu je ovih dana pojačana potražnja i postrožene mjere za radnike, špeditere i dobavljače kako bi proizvodnja tekla bez prekida, kaže Dražen Ćurila koji je ovu, jednu od najmodernijih farmi u Hrvatskoj, otvorio 2012. sa sestrom Ivanom.

Od afere sa salmonelom iz poljskih jaja, Hrvatska je, na žalost, na teži način naučila koliko je bitna domaća proizvodnja. Građani i trgovci sada traže samo domaća, a uvozna se plasiraju kroz ugostiteljstvo i turizam – kazao je Ćurila.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivica48
ivica48
12:23 31.03.2020.

Velimo kupujmo Hrvatsko i jedimo Hrvatsko a jeli taj farmer drži koke vani ili u inkubatoru kao poljaci Njemci i ostali Evropski farmeri isti drek samo drugo pakovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije