Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAISKRILO NA SUČELJAVANJU

Raspudić: 'Vi ste Gospodin Transparentni'; Hrebak: 'Je li se vi to sprdate sa mnom?'

Foto: Večernji TV
23.06.2020.
u 09:26

Sučeljavanje na Večernjem TV-u

U 11 sati u studiju Večernjeg lista sučelili su se kandidati iz 2. izborne jedinice – Nino Raspudić (Most), Rajko Ostojić (SDP) te Dario Hrebak (HSLS).

Emisiju je vodila: Petra Maretić Žonja

Gospodine Ostojić, brine li vas situacija s naglim porastom broja zaraženih proteklih dana u Hrvatskoj? Hoće li nam se prebrzo otvaranje granica obiti o glavu?

Naravno da me brine, riječ je o našim sugrađanima iz domova za starije i nemoćne te iz bolnica... Svi smo znali da će doći do novih žarišta, ali samo su Plenković i Vučić u Europi odlučili održati izbore usred pandemije. Andrej Plenković silovao je izbore i sad je dobio što je dobio.

Kada su se po vama trebali održati?

Samo smo trebali poštivati ustav i ustavne rokove. Svima je već poznato da je krajnji rok za održavanje izbora bio 15. prosinca ove godine. Dakle, o ovom virusu baš nitko ništa još ne zna, ali HDZ-ovci očito znaju da će drugi val doći baš u devetom ili desetom mjesecu. Mi smo spremni za izbore, ali gledateljima treba biti jasno da jedino Vučić i Plenković trenutačno žele svim silama na izbore. 

Gospodine Hrebak, tko će biti glavni krivac za eskalaciju epidemije? Vi ste u koaliciji s HDZ-om...

Ja se, za početak, ne bih složio s gospodinom Ostojićem. Mislim da nije bilo boljeg trenutka za izlazak na izbore. Sve zemlje Europe trenutačno se bore s novim valom i novim žarištima. To je nemoguće zaustaviti, ali nove karantene više neće biti. To su priznali svi važni čelnici Europe, a na tom tragu razmišljanja je i ministar Horvat koji je to nedavno potvrdio. Dakle, ako trendovi pokazuju da će se situacija razbuktati i pitanje je što će biti, onda nema boljeg tajminga nego sada – za desetak dana. 

Svi smo svjesni da lockdowna više neće biti i da bismo ga teško preživjeli, no mislite li da su mjere previše brzo popuštene. Drže li se političari mjera koje je Stožer propisao, kako će se voditi kampanja? 

Ja se pokušavam držati mjera koliko mogu. Građani su sada u situaciji gdje se slabo ili nikako drže mjera. Rekao bih da su dosta liberalni, no upravo je na nama političarima da kroz kampanju svojim primjerima pokažemo da situacija nije benigna. 

Gospodine Raspudić, HDZ je gotovo cijelo vrijeme gradio kampanju oko koronavirusa i na uspješnoj bitci protiv pandemije. No, građani su se opustili. Hoće li HDZ uspjeti vratiti njihovo povjerenje?

Odluka da se izbori održe usred ljeta umjesto propisanog roka na jesen najobičniji je politički voluntarizam i odluka Vlade da se u kampanji iskoristi popularnost Stožera. Stanje je bilo opasno i dramatično, susreli smo se s nečim novim, Stožer je obavio solidan posao u početku. Međutim, malo kasnije vrlo jasno moglo se vidjeti da iza Stožera stoji politički PR. Pratio sam koronavirus u Italiji. Tamo je postojalo tijelo civilne zaštite koje bi jednom dnevno na presici objavilo brojke i to je to. Ali u nas su bile dvije presice dnevno, svi članovi Stožera nisu se skidali s naslovnica i vijesti, djeca u predškolskoj dobi crtala su Vilija Beroša kao svog novog junaka... Kad evo sada Vilija, nosi listu HDZ-a u dalmatinskoj, 10. izbornoj jedinici. Tri člana Stožera na listi su HDZ-a. Očito je Vlada na čelu s Plenkovićem sve korupcijske afere pokušala kompenzirati Stožerom koji je u datom trenutku uživao veliko povjerenje javnosti. O izborima se počelo pričati još dok je bio lockdown, dok smo svi bili u kućama, a na ulici nije se smjelo okupiti više od pet ljudi. Dakle, Vlada je tako zacementirala poziciju nekakvim novim opcijama. U svakom slučaju sad vidimo, kad Stožer nešto kaže, kako je povjerenje među narodom izgubljeno. Ljudima je dosta Stožera. 

Hoćete li u Mostu poštovati odluke Stožera?

Mi smo legalisti, pratit ćemo i poštovati odluke. Nećemo prekidati kampanju niti to želimo. Dovoljno je vidjeti tko je za sada prekinuo kampanju – notorni HNS, politički mrtva stranka. 

Replika Rajka Ostojića.

Htio bih se samo nadovezati na izjavu gospodina Hrebaka o savršenom tajmingu za izbore. Sve države Europe tijekom pandemije bile su na izborima. Primjerice, drugi krug lokalnih izbora u Francuskoj otkazan je za jesen, baš kao i predsjednički u Poljskoj. Molim vas da razmislite, jesmo li mi i Srbi savršeni, a svi ostali nesavršeni? Slažem se s gospodinom Raspudićem da je Stožer prilika da se zamaskiraju korupcijske afere HDZ-a. U HDZ-u stoluju nepotizam, klijentelizam i korupcija. Budite uvjereni da ćemo mi to vratiti kao temu. Što se tiče opuštanja građana u vezi s mjerama. Pa znate li tko se najviše opustio? Capak. On je izdavao mjere ljudima kako da se ponašaju pa se onda grli s ljudima po ulici. O Plenkoviću neću ni govoriti, on je pratio tenis s tribina u Zadru u gužvi, kao sardina, unatoč svim preporukama i uputama da treba postojati razmak od metra među gledateljima. 

Replika Nine Raspudića.

Čudno je što Plenković nije otišao u samoizolaciju. Danas je negativan, a za dva dana možda bude pozitivan. Tko zna.

Gospodine Ostojić, treba li raspustiti Stožer? Mirando Mrsić pozvao je predsjednika Milanovića da pomogne u tome.

Mislim da bi bilo fer da se ljudi iz Stožera koji su na listama više ne pojavljuju. To je elementarna pristojnost. Slažem se s gospodinom Raspudićem. Oni ljudima idu na živce, postigli su kontraefekt. To trebaju reći Beroš, Božinović i Grba-Bujević. Oni zlorabe javni prostor. 

Replika Darija Hrebaka.

Vidim da su kolege malo ostrašćeni i na sve moguće načine hvataju glasove. Ja bih htio unijeti malo razuma u ovu raspravu. Ja sam, naime, svoje glasove dobio tijekom protekle tri godine mandata zbog svega što sam radio u Bjelovaru. Ne pada mi na pamet pred izbore kroz niske strasti hvatati glasove. Moji birači nisu kratkog pamćenja. Što se tiče epidemije, gospodin Ostojić sve svoje teze argumentirao je tvrdnjom "sve zemlje, pogledajte druge, svi ostali". Pa, gospodine Ostojiću, Švedska primjerice nije u toj kategoriji. Oni nisu napravili neki veleban potez i vidi se sada da nema rezultata, ali hoću reći da sve zemlje nisu iste niti isto funkcioniraju kao što to gospodin Ostojić želi sugerirati. Nadalje, apsolutno svi renomirani znanstvenici, sva struka i svi pokazatelji ukazivali su na to da će na jesen doći drugi val. Cijeli svijet priča o tome. Baš zato je sad izvrstan tajming dok situacija maksimalno ne eskalira kao što se najavljuje. Sad više neće biti lockdowna i to je dobro za izbore. Što se tiče PR-a i Stožera o kojem priča gospodin Raspudić, pa sada znamo da taj Stožer više i nema dobar PR, zašto onda HDZ stoji uz njega? Iz vrlo jednostavnog i pragmatičnog razloga da se izbori održe sad, a ne na jesen. To govori zdrav razum. 

Gospodine Raspudić, svi govore da će na jesen biti lošija situacija. Hoće li to utjecati na brzinu procesa sastavljanja nove Vlade?

Mislim da neće. To će ovisiti o omjeru snaga nakon izbora. No, sad bih otklonio primjedbu gospodina Hrebaka. Dakle, ja nisam bio ostrašćen, nisam podizao ton i govorio sam vrlo smireno o pitanju koje mi je postavljeno. Ja nisam nametnuo pitanje o Stožeru, samo smatram da je skandalozno raspisivati izbore u trenucima dok je na snazi ograničena sloboda kretanja i zabrana javnog okupljanja. 

Gospodine Ostojiću, s kime suradnja Restart koalicije dolazi u obzir nakon izbora?

Prema nekim relevantnim računicama, mi očekujemo da ćemo sastaviti stabilnu Vladu s nekih 77-78 mandata. Tu su manjine i neke stranke centra, kao i neke stranke koje su ljevije od nas, a ući će u Sabor.

Na koga točno računate?

Matematika je jasna. Mi ćemo imati 64-65 mandata. Gospodin Čačić proći će u Sabor, a s njegove liste prolazno je možda još jedno mjesto. Tu su još Zeleno-lijeva koalicija i koalicija oko stranke Pametno i ne smijemo zaboraviti na manjine. 

Računate li na Radničku frontu, čini se da su vam se oni već sami ponudili?

Nisam s njima vodio službene pregovore, ali razgovarao sam s gospodinom Tomaševićem koji mi je rekao da će podržati SDP-ovu vladu.

Trebaju li onda vaši birači strahovati budući da je Radnička fronta najavila oduzimanje velikih ušteđevina i podjelu siromašnima?

Ne, nas se moraju bojati jedino banke. SDP-ova vlada bila je jedina u Europi koja je suprotstavila bankama. Sjetite se samo švicarca, spasili smo na desetke tisuća života iz dužničkog ropstva. 

Replika Darija Hrebaka.

Ja sam liberal i mislim da moja djela u Bjelovaru govore dovoljno. Gospodin Ostojić priča o SDP-ovoj Vladi koja nam je 2011. ostavila pustoš. Evo, ja mogu iskreno reći da sam prvi kritizirao aktualnu Vladu, a u kojoj participira i HSLS. Smatrao sam da mjere nisu učinkovite i nisu dostatne, međutim u vrlo kratkom vremenu izašlo se s novim paketom mjera. Radna mjesta su sačuvana, nije bilo vala otkaza, a sa svime su zadovoljne i udruge poduzetnika. 

Kako kao liberal gledate na HDZ-ov program?

Pa, po mojemu mišljenju bio bi još liberalniji da sam mogao utjecati na to. Odnosno, bio bi više otvoren prema gospodarstvu. Naglasio bih i da ću ja uvijek ići s onom opcijom koja se zalaže za manje države, manje birokracije i manje poreza. 

Replika Nine Raspudića.

Gospodine Hrebak, vi biste trebali tražiti autorska prava za riječ transparentno. Kao što postoji "Gospodin Savršeni", vi biste mogli biti "Gospodin Transparentni". Svaka vam čast za ono što radite i radili ste u Bjelovaru, međutim zašto ste sa svojim HDZ-ovim partnerima odbili Mostov prijedlog zakona o dostupnosti svih troškova političara po uzoru na Kanadu. Zašto ste u Bjelovaru transparentni, a na razini države to s HDZ-om ne želite biti.

Dario Hrebak

Stranke nisu koruptivne, već pojedinci koji biraju korupciju. Ja sam se uvijek zalagao i zalagat ću se za transparentnost. Radim na platformi oko koje su se okupili i SDP-ovi i HDZ-ovi gradonačelnici kako bismo poboljšali transparentnost lokalnih čelnika. 

Nino Raspudić

To nije istina. Vaš premijer promijenio je 14 ministara zbog korupcije. HDZ je duboko koruptivna stranka.

Dario Hrebak

Koliko dugo se vi bavite politikom?

Nino Raspudić

Upravo se bavim.

Dario Hrebak

Čestitam vam na tome. Ja sam po struci diplomirani kriminalist i znam o čemu govorim. Hvatao sam i male kriminalce i velike kriminalce. Kriminal i korupcija uvijek imaju iste temelje.

Nino Raspudić

Vi ste Gospodin Transparentni.

Dario Hrebak

Je li se vi to sprdate sa mnom? Želite li da se ja malo s vama sprdam? 

Nino Raspudić

Slobodno se sprdajte, mene zanima zašto ste odbili Mostov prijedlog zakona o transparentnosti.

Dario Hrebak

Dakle, to je došlo na saborsku proceduru nekoliko dana prije raspuštanja Sabora. 

Gospodine Raspudić, Most je dva puta sastavljao Vladu s HDZ-om. Hoće li ići sada i treći put?

Da, Most je rušio vladu u kojoj je mogao participirati jer mu je bilo stalo do borbe protiv korupcije. Što se tiče suradnje, mi možemo formirati većinu s onim strankama koje su kompatibilne s našim vrijednostima i našim politikama. Prvi korak bit će naš uvjet za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona. Tu detektiramo sve probleme demokratskog deficita u Hrvatskoj. 

Gospodine Ostojić, hoćete li, ako dođete na vlast, donijeti novi zakon o abortusu?

Naravno da hoćemo. On je već trebao biti donesen, a zapelo je na Ustavnom sudu koji bi Raspudić htio ukinuti. 

Nino Raspudić

Da, ja bih ukinuo Ustavni sud zato što je skup i nepotreban i što se njegove ingerencije mogu prebaciti na Vrhovni sud. Puno zemalja uopće nema Ustavni sud. Taj sud danas je isključivo parkiralište za HDZ-ove i SDP-ove kadrove. Ustavni sud miješa se u domenu izvršne vlasti i sve više podsjeća na neko paratijelo. 

Rajko Ostojić

Sjetit će se birači što je govorila vaša supruga Marija Selak. Ona je rekla da maternica služi za proizvodnju novih stanovnika. 

Nino Raspudić

Lažete, ona je govorila o siromašnim ženama iz Ukrajine kojima plaćaju da im netko drugi iznese djecu.

Kandidati su još pričali o koalicijama, ideološkim temama i korupciji. Ostatak sučeljavanja možete pregledati u videu s početka teksta. 

Komentara 103

DU
Deleted user
10:30 23.06.2020.

Ostojiću zašto te je Milanović smijenio u vladi - da nije zbog korupcije za koju ti sve druge prozivaš

ST
stric1
11:31 23.06.2020.

... pa i u Francuskoj su sada izbori .... o čemu ova vesela vjeverica trkelja...

DU
Deleted user
13:31 23.06.2020.

Ostojiću, kakav je osjećaj kada te smijene zbog korupcije, i ti još imaš morala druge prozivati i optuživati za korupciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije