Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Maras: Spriječit ćemo najcrnju koaliciju koja se sprema Hrvatskoj. Peternel: Podržavate notornog komunističkog diktatora

01.07.2020.
u 13:18

Reiner: HDZ je za stradale u potresu uplatio 1,1 milijun kuna, a SDP ništa! Maras: Kao papagaj ponavljate Plenkovićeve riječi.

Kandidati u 1. izbornoj jedinici sučelili su se u studiju Večernjeg lista. Debati su prisustvovali Željko Reiner iz HDZ-a, Gordan Maras iz SDP-a, Sandra Benčić iz Možemo te Igor Peternel iz Domovinskog pokreta. 

Kandidati su između ostalog govorili o obnovi Zagreba nakon potresa, najnovijim predizbornim anketama s naglaskom na 1. izbornu jedinicu, ali i potencijalnom sklapanju postizbornih koalicija. 

 

Ključna tema vezana za Zagreb je obnova nakon potresa.

Benčić: Duboko je pogrešno bilo raspustiti Sabor prije donošenja Zakona o obnovi. Nas je to toliko iznenadilo i šokiralo, nismo vjerovali do posljednjeg dana da će se to dogoditi. Apelirali smo kod oporbenih zastupnika. Rekli smo da je to previše čak i za HDZ i za Bandića. To je primjer kako država i Zagreb ne funkcioniraju, primjer sprege Bandića i HDZ-a te koliko ih nije briga za građane.

Reiner: Zagrepčani nisu prepušteni sami sebi. To su floskule. Naravno da smo mogli na brzinu donijeti zakon koji ništa ne bi riješio. Umjesto toga odlučili smo odmah pomoći građanima, rebalansom proračuna te je osigurano 141 milijuna kuna za nužne popravke. Isto tako za sve ljude koji su smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje osigurana su sredstva za plaćanje najamnina, 53 milijuna kuna.

Maras: Te mjere nisu dobre. HDZ je dao pro forme zakon da bi sebe pokrio iako ništa neće napraviti. Mi smo za razliku od ostalih predstavili što ćemo napraviti kada dođemo na vlast i što su prioriteti. Artikulirali smo zahtjev svih Zagrepčana i kroz stav predsjednika Milanovića. Dakle, vaš zahtjev gospođo Benčić nije natjerao predsjednika da to kaže već je to stav socijaldemokrata.

Peternel: Sabor naravno mora odmah nastaviti s radom. Mi smo odmah istaknuli kako je Zakon o obnovi prioritet. Bio sam jučer u podsljemenskoj zoni i imate apsurdnu situaciju da je gradilište na najskupljoj žičari u Europi puno radnika, a okolo su razrušene kuće građana koji traže pomoć. U svakoj prirodnoj katastrofi potrebna je pomoć države. I nevjerojatno da je HDZ izabrao izbore u ovom trenutku korona krize.

Benčić: Gospodine Reiner, imali ste sedam mjeseci za raspisivanje izbora. Mogli ste sve te mjesece iskoristiti da se donese kvalitetan zakon. Štoviše, dok ste predsjedali EU zaboravili ste prirediti donatorsku konferenciju da se akumulira prvotna pomoć zemalja članica EU. Niste dva mjeseca bili u stanju napisati aplikaciju za fond solidarnosti, a što uopće nije bilo komplicirano napraviti. Mogao se izraditi i okvir koliko će u obnovi sufinancirati država, a koliko grad. Mi predviđamo da Zavod za obnovu bude nezavisna institucija kojom će upravljati struka i koja bi odmah raspisala natječaj za obnovu.

Reiner: EU nikada za svoje članice ne organizira donatorske konferencije. Govorite neistinu. Jasno je da ljudi u Cvjetnom naselju žive u neodgovarajućim uvjetima. Ali ajmo konkretno. HDZ je nakon potresa donirao 1,1 milijun kuna svojeg novca, a koliko je uplatio SDP? Ništa, nula!

Maras: Ponavljate kao papiga ono što je Plenković neki dan izjavio. No, ima li netko iz Cvjetnog naselja išta od toga? Ja sam za razliku od vas bio kod tih ljudi. I oni ne mogu iskoristiti tih 50 milijuna kuna jer se ne usude ulaziti u takve aranžmane jer strahuju hoće li im najmodavac nakon tri mjeseca otkazati ugovor. Nakon toga najmoprimac mora dati državi potvrdu da bi stupio uopće u takav aranžman. Mi zato predlažemo da država preuzme obavezu sklapanja ugovora ili davanja državnih stanova kojih u Zagrebu ima pet tisuća. A napunili ste ih vašim savjetnicima, pomoćnicima, zaslužnim Bandićevim prijateljima, a ljudima niste osigurali krov nad glavom.

Peternel: HDZ nije tu da donira svoja sredstva već da osigura okvir da se nešto strateški napravi što prije. Nakon izbora to se hitno mora napraviti.

Maras: HDZ će zbog toga doživjeti debakl u Zagrebu. To će biti poruka i Plenkoviću i Reineru.

Reiner: Ovo je demagogija, a vaš prijedlog je brljotina od zakona koja ne bi riješila problem, a obnova će trajati godinama.

Kad je na red došla tema o oporezivanju zaiskrilo je u studiju.

Benčić: Naša platforma nudi sveobuhvatan razvojni model za obnovu Hrvatske nakon vladavine HDZ-a posljednjih 30 godina. Naš četverogodišnji rad u skuštini je prepoznat jer nam raste potpora. 

Maras: Iz vaših riječi vidljivo je da ćete ići porezom na imovinu Zagrepčana, točnije vikendice na moru koje su napornim radom stekli.

Benčić: To nisam rekla, lažete. A lažete jer nemate sadržaj. Mi ćemo oporezivati onou imovinu koju vi niste imali hrabrosti oporezivati. Riječ je o porezu na imovinu jedan posto najbogatijih. Jako ste bezobrazni, stalno mi upadate u riječ.

Reiner: Gospođo Benčić progresivno oporezivanje u ovoj državi imate već odavno. 

Benčić: Ozbiljno? Recite mi je li progresivno oporezivanje kada imate samo dvije stopeporeza na dohodak?

Reiner: Nemojte sada vi meni upadati u riječ. Oni koji više zarađuju više moraju plaćati, no smatramo da ne treba poreznom presijom sve rješavati u ovoj državi.

Prema anketama potpora HDZ-u i SDP-u u Zagrebu pada, a kao rezultat toga je rast potpore platformi Možemo te Domovinskom pokretu.

Reiner: Prave ankete su uvijek izbori. Ponekad služe za usmjeravanje javnosti, a ne za objektivan prikaz stvari.

Maras: SDP je po svim anketama u Zagrebu daleko najjača stranka. Imat ćemo preko trećinu potpore. Ponosan sam na tu podršku, ali nama je svaki glas potreban kako bismo onemogućili najcrnju koaliciju koja se sprema Hrvatskoj, a to je nazadnjačka Škorina koalicija sa HDZ-om. Spriječit ćemo da ona dođe na vlast.

Peternel: Ovdje se radi o Domovinskom pokretu, a ne nazadnjačkoj koaliciji gospodina Škore. Ako je itko nazadnjački onda je to SDP čiji je predsjednik Bernardić između Tuđmana i Tita odabrao zločinca Tita. Navodno se zalažete za ljudska prava, a stranački podržavate afirmaciju notornog komunističkog diktatora.

Maras: I ja bih odabrao Tita i zalažemo se za ljudska prava. A odgovorite mi jeste li za slobodu žene na izbor?

Peternel: Odgovorit ću vam, ali prvo ću odgovorit na pitanje voditeljice. HDZ-u i SDP-u pada popularnost na uštrb nas i nove ljevice jer se nudimo kao alternativa. A kao što vidimo i ovdje HDZ i SDP se svađaju, ali kad je stani-pani uvijek surađuju. Isto tako kadroviraju već 30 godina i doveli su nas tu gdje jesmo.

A što su sučeljeni kandidati u žustroj raspravi još kazali o pobačaju te ostalim predizbornim temama pogledajte u emisiji.

Komentara 73

TA
Tackrla
13:06 01.07.2020.

Uzmes dva lijeva sarlatana koji nemaju pojma ni o cemu ali su glasni i bezobrazni i dva politicara i onda ocekujes normalnu raspravu? Sm8jesno

DU
Deleted user
12:13 01.07.2020.

Zašto je pozvana kandidatkinja ekstremističke ljevice "možemo"? Oni neće skupiti 0,2% glasova!

DU
Deleted user
13:09 01.07.2020.

Marasu smeta istina, to je ono što njega i njegove drugove iz Delete koalicije žulja činjenice i dokazi , ali plačljivko nećemo te više gledati u Saboru - ti si svoje fore i cirkusiranja potrošio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije