Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ NA VLADI:

'Oprostili smo 10 posto proračuna. Na proljeće normalizacija života, gospodarstva i turizma'

Zagreb: Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
04.02.2021.
u 11:15

Andrej Plenković ranije je najavio da će na sjednici zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se od 11 sati sjednica Vlade, a na dnevnom redu nalazi se prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb – Sisak, dionice Lekenik – Sisak. Na sjednici Vlade govori se i o aktualnom stanju vezanom za potres te koronavirus u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će se na sjednici zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Autocesta A11, od Zagreba do Siska, planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine. 

Premijer Andrej Plenković uvodno se zahvalio Tomi Medvedu i Borisu Miloševiću na njihovu radu u Stožeru zaduženom za uklanjanje posljedica potresa. "Upoznao sam se sa svim aktivnostima koji teže normalizaciji života i pomoći", rekao je te dodao kako bi sutra trebale biti dogovorene izmjene zakona koji će omogućiti brže djelovanje području Sisačko-moslavačke županije.

Ustvrdio je kako je dogovorena realizacija dovršetka autoceste Zagreb-Sisak te dodao: "Projekt bi mogao biti gotov za dvije do 2,5 godine". 

Što se tiče koronavirusa, rekao je: "Trenutačno smo na 5. mjestu u EU po najmanjem tjednom prosjeku novozaraženih. Smanjuje se broj preminulih i posebno je važno da nastavimo ovaj trend koji sada imamo. Brojne zemlje pooštravaju mjere i mi smo u odnosu na njih došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje određenih mjera, uz veliki oprez jer smo u zimskim mjesecima. Vodimo računa da sve ono što činimo u borbi protiv globalne pošasti bude balansirano i da zaštiti zdravlje građana".

"Pokazali smo da stojimo uza svoje građane, radnike u privatnom sektoru, gospodarskim aktivnostima kojima je bilo onemogućeno da rade. Kad bismo uračunali ono što je oprošteno, to bi bilo 10 posto proračuna, tri posto BDP-a. Više od 90 posto zahtjeva za prosinac obrađeno je i isplaćeno. Krenule su isplate naknada za siječanj, mjere za očuvanje radnih mjesta su produljene na veljaču", ustvrdio je premijer i dodao: "Želimo proći kroz još nekoliko tjedana zime i onda omogućiti na proljeće normalizaciju života, gospodarstva i turizma. To je naš strateški cilj. Nitko nije oduševljen ako mora donositi neke restriktivne mjere, nitko nije sretan s tim, ali moramo se prisjetiti kako je bilo kad je zdravstveni sustav bio na rubu".

Vezano uz incident s talijanskim zastupnicima u EP-u, rekao je da je razgovarao s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem. "Htjeli su izazvati incident i dovesti hrvatsku policiju u neugodnu situaciju. Ne mogu razumjeti podršku takvoj aktivnosti od SDP-a, to je nezapamćeno, bez ikakve provjere. To je sramotno ponašanje glavne hrvatske opozicijske stranke. Mislim da javnost to treba znati", tvrdi.

Posljedice potresa i stvaranje vrtača

Tomo Medvjed izvijestio je o najnovijim informacijama vezanima uz aktivnosti uklanjanja posljedica potresa. Tvrdi kako je 171 obitelj smještena u državne stanove, a da su jučer postavljeni prvi stambeni kontejneri u Petrinji.

"Svako naknadno podrhtavanje nosi rizik, i u tijeku je izrada elaborata za uklanjanje visokih dimnjaka u Sisku. U tijeku je i proces pronalaženja stručnog osoblja, inženjera, kako bi se zgrade što prije pregledale i obnova se nastavila", rekao je. Kako je dodao, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo pregledao je do sada 26.608 objekata, odnosno 60,65 posto prijavljenih.

Geolog Bruno Tomljenović osvrnuo se na stvaranje rupa na potresom pogođenom području, odnosno urušnih vrtača. "Čine veliku ugrozu i veliki geološki rizik", ustvrdio je te dodao kako je njihova veličina vrlo varijabilna. "Najveća je promjena 30 metara i dubine 12,5 metara", tvrdi te dodaje: 

"S obzirom na to da taj materijal sadrži glinu, u njemu nastaje šupljina čiji se nastanak ne vidi na površini. Kako vrijeme ide, širi se prema površini i onda se potresnom trešnjom ili prelaskom preko nje urušavaju. Potresi su samo ubrzali proces, na velikoj površini nastao je veliki broj takvih pojava", objašnjava geolog. "Njihova pojava može biti izuzetno nagla, brza, bez najave. Ne možemo predvidjeti lokacije na kojima će se pojavljivati. One predstavljaju veliku geološku opasnost za stanovnike tog područja i za stanovanje", rekao je te dodao kako je s kolegama radio na razvijanju metoda kojima bi se vrtače mogle predvidjeti.

Pandemija koronavirusa

Ministar Vili Beroš izvijestio je o najnovijim informacijama vezanima uz pandemiju koronavirusa te dodao kako se u najkraćem mogućem razdoblju očekuju prve doze cjepiva AstraZenece koje je u petak odobreno.

"Iako je koronavirus već više od godinu dana u fokusu, sustavno vodimo brigu i o drugim bolestima", naveo je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv raka koji se danas obilježava.

Naglasio je kako je nastavljen trend smanjenja broja novooboljelih od koronavirusa. "U mjesec dana bilježimo pad aktivnih slučajeva od 46 posto", rekao je te dodao: "Pred nama su novi izazovi, nove varijante virusa i distribucija cjepiva. Apsolutni je prioritet pridržavanje mjera", zaključio je.

Ministar Davor Božinović osvrnuo se na otvaranja objekata 1. veljače, unatoč zabrani Stožera.

"Tijekom 1. veljače utvrđeno je sedam kršenja mjera. Šest u ugostiteljskim objektima, jedan u teretani. Podignuta su tri prekršajna naloga i jedna kaznena prijava", rekao je. 

Autocesta A11

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je na inicijativu premijera pripremljen prijedlog zaključka koji je danas na sjednici Vladi prihvaćen.

"Vlada podržava ubrzavanje izgradnje autoceste kao prioritetnog projekta za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije", rekao je te dodao: "Zadužuju se Hrvatske autoceste da pokrenu postupak raspisivanja natječaja najkasnije do kraja veljače. Rok za izvođenje radova jest dvije godine od sklapanja ugovora".

Dodjela državnih potpora sektoru turizma i sporta

Na današnjoj je sjednici prihvaćena i dodjela sredstava sektoru turizma i sporta, o kojem je izvijestila ministrica Nikolina Brnjac. Tom je sektoru dodijeljena 1,5 milijarda kuna.

"Pozitivnu ocjenu programa dala je i Europska komisija koja ga je odobrila u siječnju ove godine", rekla je Brnjac te nabrojila kako će sredstva moći koristiti smještajni objekti, restorani, catering objekti, putničke agencije, fitness-centri i ostali sportski objekti, uključujući i teretane.

Komentara 26

PL
plenkikok
12:12 04.02.2021.

Oprostili smo ?!?!? Niste vi ništa oprostili. Kao prvo to nisu vaše pare da ih opraštate. Kao drugo te pare sada nedostaju tako da će ih netko morati "platiti". Vi ne opraštate, vi jedino k...hm.

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
11:53 04.02.2021.

Još ćemo jednom pobijediti Coronu. Pa koliko puta ćemo mi to pobjeđivati Coronu? Odgovor - onoliko puta koliko je Plenkovićevom HDZ-u potrebno. A ovce bleje....

ST
stefj
12:19 04.02.2021.

Jedno pitanje... Gdje su nestali novci od EU fondova? Nema isplata, sve stalo, a projekti i troškovi projekata normalno idu. Nisam nešto čuo da je EU prestala s isplatama, tamo se novci štampaju ko ludi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije