Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAJKO OSTOJIĆ

Čekat ćemo da HDZ pokaže ima li 76 ruku za raspuštanje Sabora

Rajko Ostojić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
12.05.2020.
u 16:32

Neke od teme razgovora će biti priprema SDP-a za nadolazeće izbore.

O virusu nitko ništa ne zna, a Stožer stalno spominje kako su iduća dva tjedna ključna. Ne znaju za maske i jedino što sigurno znaju je da će biti drugog vala epidemije u rujnu i listopadu. To sve govori da je Nacionalni stožer postao izborni stožer HDZ-a i sve upućuje na to da će vladajući raspustiti Sabor. Poručio je to u studiju Večernjeg lista potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić koji je otkrio i kako SDP u Saboru sigurno neće podići ruke za raspuštanje Sabora prije nego HDZ ne pokaže da imaju većinu za tu odluku.

Narod želi izbore na jesen

– SDP ne želi ništa što ne želi narod, a narod želi ferplej. Žele izbore na jesen. Politika je kontaktni sport. Temelji se na kontaktu s građanima, na rukovanju, na velikim govorima. Na strasti. Ako budu takvi uvjeti, onda i mi želimo izbore – kaže Ostojić.

Na tvrdnju kako i sada, prema zadnjih odlukama stožera, ispada da se sve može Ostojić je kazao da je sve to skupa obična farsa.

– Profesorica Markotić prije nekoliko mjeseci je rekla da oni koji krše samoizolaciju kao da pucaju pištoljem, a onda nekoliko dana kasnije da su bioteroristi. A primarijus Capak kaže da mogu staviti masku i glasati - kaže Ostojić i dodaje kako to ne može nikako drugačije objasniti nego da je Nacionalni stožer izborni stožer HDZ-a. Svi su, nastavio je, ondje članovi HDZ-a, čime se neki ponose, a neki srame.

Na pitanje treba li ukinuti Stožer prije izbora, potpredsjednik SDP-a je odgovorio da se ne mora, da nema razloga, ali i da rade ono što rade autokratske države. Ostojić je kazao i kako odgađanje izbora za iduću godinu i proglašavanje izvanrednog stanja ne smatra najgorim scenarijem u aktualnoj situaciji. Sabor se, kaže, može produžiti, a ustavni stručnjaci, napominje, kažu i do Uskrsa.

Upitan očekuje li SDP pomoć od predsjednika države Zorana Milanovića koji je taj koji odlučuje kojeg će se točno datuma izbori održati nakon što se Sabor raspusti, Ostojić je kazao kako za tim nema potrebe.

– On se pokazao kao autoritet. Izrekao je svoj stav o pozdravu “za dom spremni” i rekao je kako nije došao na Pantovčak da vrati peterokraku – kazao je Ostojić.

Govorio je i o novom programu za izbore koji SDP radi i koji se još dorađuje zbog zbog novih okolnosti i pada BDP-a.

– Završavamo ga. Završava ga grupa Neven Mimica, Branko Grčić, Davorko Vidović i moja malenkost i bit će gotov do kraja tjedna – kazao je.

Na pitanje koje odluke najviše zamjera Nacionalnom stožeru Ostojić je kazao da ih ima više. Ponovno je podsjetio na maske i vrludanje oko toga treba li ih nositi ili ne. Prvo su, kaže, govorili da ih ne treba nositi jer ih, kaže, nije ni bilo. Spomenuo je i testiranja kojih, drži, nije bilo dovoljno iako je i Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala da se što više testira. Jedna od problematičnih odluka mu je i zabrana rada nedjeljom, što drži podilaženjem Crkvi. Upitan koji je uopće stav SDP-a oko rada nedjeljom, Ostojić je kazao kako on smatra da rad nedjeljom ne treba zabranjivati, ali da ga treba drugačije regulirati.

– Treba ga platiti. Ja radim cijeli život nedjeljom. Vozači tramvaja, novinari... Trgovci su bili direktno izloženi virusu. Čak i više nego zdravstveni djelatnici. Mi smo barem imali maske i vizire. Njima treba pošteno platiti rad. Prekarijat je ropstvo 21. stoljeća. Kako rade katoličke zemlje u našoj blizini? U Italiji rade nedjeljom – kazao je Ostojić. Na pitanje hoće li SDP pokrenuti i ustavnu tužbu ostane li zabrana rada nedjeljom na snazi, kazao je kako vjerojatno hoće.

– No kreću izbori. SDP će pobijediti – siguran je Ostojić.

Kritizirao je i činjenicu da je Ministarstvo obrazovanja odluku o puštanju djece u školu od prvog do četvrtog razreda prepustilo roditeljima.

Sve je škole trebalo otvoriti

– Katastrofa. Što radi ministrica Blaženka Divjak? Kad je bio štrajk, optužila je premijera Plenkovića. Za satnicu je optuživala ravnatelje, a sada optužuje roditelje – kazao je Ostojić. Na pitanje što bi on na njezinu mjestu kazao je da bi otvorio škole za sve učenike i dignuo broj učenika po razredu s devet na 15. Dodao je i kako je to njegov osobni stav kao liječnika.

Osim korone, borbe protiv virusa i problema u zdravstvenom i obrazovnom sustavu, Ostojić je kazao i kako će jedna od ključnih tema u predizbornoj kampanji sigurno biti i korupcija, odnosno sve afere koje su zadesile aktualnu Vladu.

– Mislim da je zadnje dvije godine istraživačko novinarstvo doživjelo svoj procvat. Mi ćemo podsjetiti na sve što se događalo – kazao je i dodao kako će SDP ići i s nekim novim temama poput teritorijalnog preustroja. Ljudi su shvatili da mnoge od 400 općina i gradova ne mogu, kaže, funkcionirati, ali je isto tako kazao kako SDP na izbore neće ići s obećanjem o ukidanju županija, odnosno da do toga treba doći postupno.

Govorio je i o ostavci ministra obrane Davora Krstičevića. Kazao je da je ona moralni čin, ali isto tako kazao da ga ona treba isključiti iz nove političke utakmice. Na konstataciju kako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao kako ga on želi vidjeti na čelu liste za desetu izbornu jedinicu, Ostojić je kazao da je to očito plan.

Upitan što je sa SDP-ovim listama, Ostojić je kazao kako se on ne bavi njihovim slaganjem, ali isto tako poručio kako će na listama sigurno biti SDP-ovi europarlamentarci, ali i da će na njima biti SDP-ovi najkvalitetniji ljudi.

Komentirao je i loš start SDP-ove koalicije Restart, odnosno činjenicu da je jedan od ključnih strateških partnera Krešo Beljak sam ispričao kako je nudio i Mostu ulazak u koaliciju uz zeleno svjetlo Davora Bernardića.

– Nikada nije bilo razgovora o nuđenju koalicije Mostu i ne znam otkud to Beljaku – kazao je Ostojić i dodao kako Beljak i dalje ostaje SDP-ov koalicijski partner. 

Ključne riječi

Komentara 46

KA
karlodrago
16:45 12.05.2020.

Uvjek se pitam kako Bernardić stalno priča bljezgarije ,sada mi je jasno piše mu i sastavlja govore dopredsjenik Rajko Ostojić

LM
L.marija
17:08 12.05.2020.

On kao liječnik,da omalovažava kolege epidemiologe i infektologe je sramota.Pa čak ako je i predkampanja je njegova sramota

DU
Deleted user
17:15 12.05.2020.

Ono kad lekar kritizira doktore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije