Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN ANUŠIĆ

Potpredsjednik HDZ-a otkrio: Koalicija sa Škorom uvijek dolazi u obzir

Foto: Večernji TV
06.05.2020.
u 14:01

U studiju Večernjeg lista gostovao je Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan.

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan, Ivan Anušić, od 15 sati gostovao je u studiju Večernjeg lista. 

Anušić je kazao kako ne vidi ništa sporno u tome da se parlamentarni izbori održe u srpnju ako epidemiološki uvjeti budu povoljni.

"Na samom početku pandemije napravljen je ključan potez, a Nacionalni stožer civilne zaštite dobro je odigrao. Spriječili smo katastrofu koja se, primjerice, dogodila našim susjedima Talijanima. Očuvali smo mnogo ljudskih života, ne samo starijih građana već i onih mlađih s kroničnim bolestima. Uspjeli smo očuvati zdravstveni sustav, a Hrvati su se kao narod pokazali iznimno odgovornima u ovim trenucima. To je prije svega zasluga struke, politike, članova stožera i epidemiologa. Vidimo tek sada koliko smo bili uspješni, a ako se ovakvi trendovi nastave ne vidim zbog čega ne bismo izašli na izbore u srpnju", kazao je potpredsjednik HDZ-a.

Svoju tezu argumenitrao je tako da je izrazio zabrinutost zbog povratka epidemije na jesen, a što bi odgodilo tada predviđeni termin izbora s posljedicom probijanja krajnjih ustavnih rokova To bi, kaže, dovelo do ustavne krize i produljenja vladavine HDZ-a.

"To je samo još jedan dokaz da bi nama takav scenarij faktički odgovarao, prema tome ne može se kazati da HDZ forsira izbore u srpnju, ako se pokazalo da možemo polako otvarati državu. Bolje je to napraviti odmah, a birači će odlučiti tko će u narednim godinama voditi državu. Logički bi se dalo zaključiti da izbori u sprnju najviše odgovaraju SDP-u, ali oni se bune...", dodao je.

Osvrnuo se i na izborne kampanje te na sam izborni proces, kazavši kako se neće raditi o onome što smo da sada navikli gledati.

"Sigurno je da neće biti velikih skupova u dvoranama, bilo kakvih stranačkih okupljanja, a ako se raspišu izbori epidemiolozi i struka će najbolje procijeniti kako se oni trebaju održati te propisati potrebne mjere. Pretpostavljam da će se tu raditi o socijalnoj distanci, higijeni, dezinfekciji ruku i sl", kazao je Anušić. 

Upitan o tome hoće li se HDZ na tim izborima suočiti s unutarstrančkim opstrukcijama, kazao je da ne vjeruje u takav scenarij.

"Jedina opstrukcija koja stiže jest ona od predsjednika Zorana Milanovića. Njegove izjave i njegovo ponašanje u Okučanima pomogle su razbijanju desnog biračkog tijela. To je bio direktan napad na HDZ. Osim toga, onakve izjave nisu primjerene aktualnom trenutku, to je ono što najmanje treba ovoj državi i ovom narodu. To je povijest i oko toga je sve već rečeno", zaključuje.

Kazao je i da se u HDZ-u ne boje opstrukcija zbog još uvijek do kraja nedovršenih unutarstrančkih izbora u županijskim organizacijama i temeljnim ograncima.

"U unutarstranačkom procesu omela nas je pandemija, ali ukoliko Sabor odluči da se ide na izbore, a predsjednik MIlanović odredi datum, onda ćemo svakako taj proces unutar stranke provesti prije lokalnih izbora. Uz to, ne vidim zašto bi se događale opstrukcije ako su unutarstrančki izbori za predsjednika stranke pokazala da velika većina članova podržava Andreja Plenkovića i njegovu viziju vođenja HDZ-a".

Komentirao je pokret Miroslava Škore te najavljene koalicije sa strankama desnimij od HDZ-a, te odgovorio na pitanje strahuje li HDZ od takve konkurencije i postoji li uopće kalkulacija da se s njima koalira.

"Mi ne strahujemo, birači su ti koji odlučuju. Sasvim je logično da gospodin Škoro pokušava ujediniti svoju platformu i svjesni smo da će se tu prenijeti i dobar dio našeg biračkog tijela. Što se tiče koalicije s njima, to apsolutno dolazi u obzir".

CIJELI INTERVJU POGLEDAJTE U VIDEU NA POČETKU TEKSTA

Ključne riječi

Komentara 7

ST
stefj
15:04 06.05.2020.

A, to je onaj koji je izgubio dobivene izbore...

GE
genex
22:36 06.05.2020.

ako se hoće provoditi vlastiti program,mora se biti na vlasti.to škoro i ekipa mogu ostvariti samo ako će koalirati s hdz-om.ako bude u koalciji s mostom,to će biti teško ostvarivo iz poznatih razloga.koalicija sa sdp-om je naravno van svake pameti.biti će vrlo zanimljivo.

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:02 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije