Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Filipović: Planiram uvesti imovinske kartice za pročelnike i direktore gradskih poduzeća

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/12
25.03.2021.
u 12:08

Računam na glasove svih naših sugrađana, rekao je.

Kada pogledamo posljednju anketu HRejtinga, iz te ankete vidljivo je kako je HDZ najjača opcija u Zagrebu, a to je meni i logično s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima HDZ pobijedio u sve četiri izborne jedinice i da je ostvario najbolji rezultat, na čemu temeljimo optimizam za ovu političku utakmicu – rekao je Davor Filipović, kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika, na gostovanju u emisiji Večernji TV-a.

– Kada pogledamo posljednju anketu HRejtinga, iz te ankete vidljivo je kako je HDZ najjača opcija u Zagrebu, a to je meni i logično s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima HDZ pobijedio u sve četiri izborne jedinice i da je ostvario najbolji rezultat, na čemu temeljimo optimizam za ovu političku utakmicu – rekao je Filipović.

Za protukandidata Joška Klisovića rekao je kako ne zna kako se zove obnašateljica dužnosti gradonačelnika grada Zagreba, a za Tomislava Tomaševića rekao je kako prosvjeduje protiv svake gradnje u Zagrebu, pa tako i protiv obnove. Pozvao je Tomaševića da dođe sam na sučeljavanje.

Računa li na glasove Milana Bandića.

– Računam na glasove svih naših sugrađana – rekao je.

Najavio je i kako planira uvesti imovinske kartice svim pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća.

– Ne vidim razlog zašto naši sugrađani ne bi mogli vidjeti što pročelnici imaju u prvoj godini mandata, što u drugoj i tako dalje – izjavio je.

Rekao je i kako budućeg gradonačelnika očekuje ''jedna iznimno teška situacija''. Dodao je kako je protekle četiri godine upozoravao na situaciju.

– Prošle godine sam na temelju izvještaja za izvršenje proračuna za 2019. godinu rekao da moramo nešto promijeniti radikalno kako ne bismo doživjeli crnu sudbinu američkog grada Detroita koji je bankrotirao. Gradu Zagrebu je potreban radikalan zaokret u upravljanju financijama i to je nešto što ću u svakom slučaju napraviti – izjavio je. 

– Kada počnemo razmišljati o tome da proračunom grada treba upravljati onako kako bi svaki domaćin trebao upravljati, bit će svima u gradu bolje – izjavio je.

Rekao je i kako je u protekle četiri godine kritizirao ono što nije bilo dobro u proračunu te je nudio rješenja kako to popraviti.

– Što se tiče prozivanja onih koji dolaze iz oporbe, moram reći da su oni šampioni prozivanja. Jer oni, osim prozivanja, nisu radili ništa. Nekad su čak i preskočili dati amandmane za proračun, a nekada su glasali čak i protiv proračuna iako je dio njihovih amandmana bio prihvaćen – rekao je. 

Kako misli privući svjetonazorski daleke birače?

– Nemam nikakvih mrlja u karijeri, sve što sam radio u životu radio sam pošteno, kako treba, uz veliki red, rad i trud. Želim da Zagreb funkcionira na takav način – izjavio je.

Na pitanje koji bi bio njegov prvi potez da Zagreb zatrese još jedan jaki potres, Filipović je odgovorio: – Molim Boga da se nešto takvo više nikada ne dogodi. Iz ovog nesretnog potresa treba izvući pouke. Treba vidjeti što nije bilo dobro. Postoje određeni protokoli, primjerice da se izvlače oni koji su u takvim situacijama preživjeli, ali su negdje zarobljeni. Mora se čistiti grad kako bi pomoć mogla doći i u konačnici moraju se zbrinuti ljudi koji se nađu u velikim problemima. To su stvari koje u gradu Zagrebu nisu funkcionirale kad se dogodio taj nesretni potres. Napravio bih sve da se to preustroji na besprijekoran način. Pripremio bih sve te protokole i procedure – izjavio je. 

Smatra da proces obnove treba ići paralelno. 

– Svaki euro i svaku kunu iz fonda treba iskoristit da se što prije vrate zgrade javne namjene u prvobitno stanje – izjavio je.

Rekao je i kako je nacionalna dječja bolnica ''jedan od ključnih projekta'' u njegovu programu i programu HDZ-a.

– Naša djeca u Zagrebu, ali i djeca iz cijele Hrvatske moraju imati najbolju moguću skrb – rekao je.

Objasnio je i izjavu o izgradnji tvornice cjepiva protiv COVID-19 u Zagrebu.

– Svatko tko je htio čuti što sam rekao, čuo je kako bi u Zagrebu trebalo napraviti tvornicu cjepiva protiv COVID-19 koja se temelji na najmodernijim tehnologijama. Zašto? Zato što imamo golemu nestašicu cjepiva u cijelom svijetu. Ako se nešto takvo moglo napraviti u Belgiji, Njemačkoj, a vidjeli smo i da je Srbija najavila gradnju takve tvornice, postavljam pitanje onima koji su bili iznenađeni idejom kako to da je u svim tim zemljama to moguće, a kod nas nije? – rekao je i dodao kako treba postavljati visoke ciljeve.

– Ja vjerujem u hrvatsku pamet i učinit ću sve da postanemo centar biofarmaceutske industrije u Hrvatskoj – kazao je.

Za kraj je rekao kako kontinuirano obilazi teren, sluša što muči građane. Dodao je kako će liste biti poslane u svim zakonskim rokovima. 

Komentara 52

Avatar AlPoS
AlPoS
12:07 25.03.2021.

Anonimus izvučen iz šešira svoje političke partije ne može postati gradonačelnik europskog Zagreba

HR
Hrabraja
11:59 25.03.2021.

kad mogu primiti cjepivo protiv raka

PO
Polarus
11:47 25.03.2021.

što mu je palo danas na pamet da gradi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije