Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.02.2014. u 17:46

Slavko Goldstein u SAD-u je priznati hrvatski intelektualac židovskog podrijetla i puno bi pomoglo da češće naglasi da su i njegov život u NDH spasili Hrvati

Vijest da će blaženi Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen svetim oduševila je hrvatske katolike, ali i sve druge hrvatske građane koji poštuju papu Franju, jednu od najutjecajnijih moralnih vertikala današnjice. Služeći misu na Stepinčevo, 10. veljače u zagrebačkoj katedrali nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić nazvao je Stepinca “kompasom hrvatskog naroda i simbolom hrvatskog katoličkog identiteta”. Istodobno su se pojavili i tekstovi koji preispituju Stepinčevu ulogu u NDH, osporavaju mu humanitarni angažman u spašavanju Židova i drugih izloženih progonu fašista, ponavljajući iste teze koje su jugoslavenski komunisti izgovorili na montiranom sudskom procesu kardinalu Stepincu u jesen 1946. u Zagrebu.

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te još pet godina lišenja svih građanskih prava. Vijest o kanonizaciji Stepinca očito nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ni one koji ga poštuju ni one koji ga mrze. Američka povjesničarka Esther Gitman znanstveno je dokazala da je Stepinac spašavao Židove i druge od nacističkog progona i tako pomogla u skidanju zločinačke stigme s hrvatskog naroda više od nas samih. Prije nekoliko dana u Sydneyu je profesorima holokausta pokazala kako se nepristranim istraživanjima, čista srca i velike znanstvene odgovornosti može otkriti i objaviti i ono što su komunisti u Hrvatskoj desetljećima skrivali ili lagali narod tvrdeći da je Stepinac zločinac. Ti stavovi, nažalost, još imaju odjeka, kao i mnoga druga ostavština komunističkog sustava.

Slavko Goldstein u SAD-u je priznati hrvatski intelektualac židovskog podrijetla i puno bi pomoglo da, promovirajući ovdje svoje knjige, baš poput Esther Gitman, češće naglasi da su i njegov život u NDH spasili Hrvati. Kad bude proglašen svetim, o Stepincu i Hrvatima pisat će i svjetski mediji pa je zanimljivo podsjetiti se što su o njemu izvještavali kad su ga Titovi komunisti uhitili u rujnu 1946., a to nije bilo dostupno javnosti u tadašnjoj Jugoslaviji.

Randolph Churchill, sin britanskog premijera koji je od 1943. do 1945. bio član britanske vojne misije u Titovu kabinetu, nakon posjeta Stepincu 23. siječnja 1946. u Daily Telegraphu napisao je: “Jugoslavenska propaganda ima samo jednu želju vezanu za zagrebačkog nadbiskupa, a to je priprema suđenja.”

New York Times 3. listopada 1946. objavio je urednički komentar u kojem je pisalo: “Suđenje nadbiskupu Stepincu najteže je Titovo oružje protiv Crkve. On postaje mučenik čiji duh i utjecaj ne mogu ubiti.”

Na nacionalnoj konferenciji kršćana i Židova u Bronxu 13. listopada 1946. Louis S. Breiner rekao je: “Stepinac je bio jedan od rijetkih ljudi u Europi koji su bili protiv nacističke tiranije. On je osudio rasne zakone i nošenje zloglasne žute trake, sve je to bilo opasno za njegov život.”

Uredništvo Liberal Labor Weeklyja u listopadu 1946. objavljuje tekst u kojem tvrdi da je “Stepinac riskirao vlastiti život spašavajući Židove te su stotine njih uz njegovu pomoć prokrijumčarene iz Jugoslavije”.

U New Yorku je 10. veljače 1980. sedam američkih kongresnika i sedam gradskih vijećnika nazočilo nazivanju 41. ulice na Manhattanu Stepinčevim imenom. Kongresnik James M. Hanley tada je rekao: “Ulica je dobila ime u čast velikog čovjeka zbog njegove snage, hrabrosti i sposobnosti da se zalaže za svoja uvjerenja u teškim vremenima. Najveće priznanje bit će ako nastavimo njegov rad za koji je položio svoj život u službi za čovječanstvo.”

Hrvatski je nacionalni interes štititi i promovirati one najbolje iz svog naroda u koje pripada i kardinal Stepinac čija dobrota i ljubav prema svom narodu, ali i drugačijima među nama mogu biti motivirajuće u ova teška vremena. “Ponekad se naša svjetlost ugasi da bi je ponovno rasplamsalo neko drugo biće. Svatko od nas duguje duboku i iskrenu zahvalnost onima koji su tu svjetlost ponovno oživjeli”, napisao je Albert Schweitzer. Uskoro sveti Stepinac može biti to svjetlo za sve nas koji vjerujemo i želimo bolju Hrvatsku!

>> Papa proglašava Stepinca svetim! Bozanić: Bog ga je pozvao, a on se odazvao...

Komentara 41

MA
mattemilli
21:18 22.02.2014.

Svaka cast Jadranka, Zalim ove jadne komunjare koji izrazavaju svoje ne zadovoljstvo sa svime sto se pozitivno dogadja za RH Hrvate.Hvala blazenom A.K.Stepincu na svim njegovim djelima neka se mol za sinove komunista da se obrate nkad nije kasno.Interesantno da da nitko od ovih komentatora koji se ukljucuju sa negativnim stavovima o svemu sto je hrvatsko,ne napisu par rijeci o jasenovcu ili kako je spomenik napravljen na masovnoj grobnici hrvatskih kosti.A ta ista ili iste masovne grobnice su stvorene od 1945 -1948 godine.Jadan smo mi narod kada nam kukavice i zlocinci te sada njhovi sinovi zele krivotvoriti povijest.A isto tako nitko ne porice zlocin koji se dogodio za vrijeme NDH u jasenovcu .

PP
plavac plavi
19:49 22.02.2014.

Udbaški plačenici (švrakolovac, mudonja i vrećaBuva) došli iznosit ovdje komunističku propagandu, ponavljat one iste laži na temelju kojih je i osuđen na montiranom procesu kardinal Stepinac!!

Avatar fijolica
fijolica
19:11 22.02.2014.

Od srca hvala na ovome tekstu, Jadranka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije