Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija nacionalnog stožera

Božinović: Ne bježimo od mogućnosti da se nešto donese na nacionalnoj razini

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
09.04.2021.
u 10:50

Capak je ustvrdio kako nije moguće donijeti zaključak da su neke dobne ili spolne skupine ugroženije cjepivom AstraZenece

Posljednjih je dana broj novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj vrlo visok. Grad Zagreb, Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Vukovarsko-srijemska, Istarska i Primorsko-goranska županija od ponedjeljka ponovno uvode "C model" nastave prema kojemu se nastava prebacuje online. Dodatne će mjere najvjerojatnije uvesti i Primorsko-goranska županija iz koje je najavljeno moguće zatvaranje svih ugostiteljskih objekata te trgovačkih centara i trgovina u kojima se ne prodaju namirnice neophodne za svakodnevni život. Više informacija o koronavirusu iznosi Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije od 11 sati. 

– U posljednja 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.200. Među njima su 1768 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 175 pacijenata. Preminulo je 50 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 288.364 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6235 preminulo, ukupno se oporavilo 268.929 osoba, od toga 2116 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 26.425 osoba. Do danas su ukupno testirane 1,619.663 osobe, od toga 8994 u posljednja 24 sata. Zaključno s danom 8. travnja utrošeno je 543.436 doza, a cijepljeno je 440.890 osoba. Prvom dozom cijepljene su 336.693 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 102.546 osoba. Za 1651 osobu nema podataka kojom dozom su cijepljene – izvijestio je Stožer. 

Krunoslav Capak uvodno se osvrnuo na aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj.

– U prvih pet dana ovoga tjedna imali smo 8338 novooboljelih osoba, brojka je u ovom tjednu za 9% posto manja nego u prošlom. Dvotjedna prosječna incidencija je 593,3. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskog županiji. Trenutačna 14-dnevna incidencija stavljan nas na 18. mjesto zemalja Europske unije, 17 zemalja ima nižu incidenciju – rekao je Capak.

– Potpuno je jasno da smo ponovno na prekretnici. Odaziv na cijepljenje i poštovanje mjera određuje daljnje kretanje epidemije. Cijepljenje je najbrži alat za povratak na staro i za čuvanje života građana – rekao je Vili Beroš te naglasio važnost cijepljenja. 

– Regulatorne agencije naš su kompas i orijentir u daljnjem cijepljenju. EMA je prekjučer dala svoje mišljenje o cjepivu AstraZenece, naglašeno je da koristi nadilaze rizike. Rizici su minimalni i mnogo manji od naših svakodnevnih aktivnosti i navika poput pušenja i konzumiranja alkohola – rekao je Beroš te istaknuo danas uvedenu promjenu pri naručivanju na cijepljenje. 

– Moguće je prijaviti se na tri načina – putem platforme, liječnika i call centra. Liječnicima obiteljske medicine omogućili smo da procijene pacijente i prioritetno ih naruče putem servisa koji smo držali dominantnim. Od danas je omogućeno da sve pojedinačne liste za cijepljenje od liječnika obiteljske medicine također budu putem platforme registrirane u središnji registar zainteresiranih. Mnogi liječnici to su priželjkivali, navodi Beroš dodajući kako je cijepljenje i naručivanje složen proces na kojemu su mnogi mjesecima radili. 

– Predstavnici veledrogerija izvijestili su me da će od danas normalizirati opskrbu lijekova hrvatskim bolnicama, no to ne znači da smo problem riješili. Svjesni smo ga. Sastat ćemo se sljedeći tjedan i moramo naći rješenje za problem generiran općom situacijom i krizom – naveo je te zahvalio partnerima na uvažavanju situacije. 

Vezano uz uvođenje novih mjera po županijama, Davor Božinović rekao je koji oblik uvođenja mjera smatra dobrim. 

– Naše mjere moraju biti fokusirane, pogotovo tamo gdje je epidemija uzela maha. Vidite po nekim županijama, primjerice Dubrovačko-neretvanskoj, imate u jednoj županiji tri vrste mjera i mislim da je to ispravan pristup. O konkretnim odgovorima na pojedine zahtjeve govorit ću onda kad ih dobijemo – rekao je Božinović. 

S obzirom na to da za dio ljudi nema podataka kojom dozom su cijepljeni, Krunoslav Capak objasnio je o čemu je riječ. 

– Prilikom upisa dogodila se pogreška, no to će se ispraviti. Osoba koja je upisivala nije unijela podatak – rekao je. 

Osvrnuo se i na razinu antitijela koju nakon cijepljenja prvom dozom imaju osobe koje su preboljele koronavirus. 

– Druga doza je nepotrebna jer je razina imuniteta dovoljno visoka da pruža zaštitu. Imunitet nakon preboljenja i cijepljenja je odličan – rekao je Capak, a Alemka Markotić napomenula je kako često dobivaju upite oko različitih vrijednosti antitijela.  

– Različiti testovi imaju različitu graničnu vrijednost. Primjerice, jedan tekst ima graničnu vrijednost u jedinici 1, a drugi 50. Sigurno će regulatorne agencije doći do preporuka koliko doza trebaju primiti oni koji su preboljeli bolest – dodala je. 

Capak je ustvrdio kako nije moguće donijeti zaključak da su neke dobne ili spolne skupine ugroženije cjepivom AstraZenece. 

– Držimo se plana cijepljenja, većina je pri kraju druge faze. S obzirom na to da dolaze velike količine cjepiva, paralelno krećemo u treću fazu tamo gdje je moguće. Turistički djelatnici su prioritet, to ćemo još detaljizirati u sljedećih nekoliko dana – rekao je te se osvrnuo na cijepljenje mladih AstraZenecom.

– EMA je rekla da ne mogu donijeti zaključak vezano uz spol ili dob, nemaju podatke o o tome koliko je aplicirano po dobnim skupinama. Njihov je zaključak da nema dovoljno podataka da se donese ograničenje. Pojedine zemlje su donijele neka ograničenja, no 15 zemlja, među kojima je Hrvatska, ograničenja nema. Ne možemo donijeti zaključak da su neke dobne skupine ugroženije i nećemo donositi ograničenja na temelju dobi ili spola – naveo je. 

Škole se u dijelu zemlje prebacuju online, a održavat će se krizme. Božinović je komentirao situacije te pozvao na pridržavanje mjera. 

– Što se tiče škola, možda nekih pola županija sprema se od ponedjeljka krenuti na "C model", no većina je ostavila fizičku nastavu za prva četiri razreda osnovne škole i završni razred srednje škole. Mi možemo samo apelirati na sve, uključujući organizatore krizmi, da se strogo pridržavaju mjera i epidemiološkog okvira HZJZ-a, jer ako se budu toga pridržavali rizik za zarazu daleko je manji. Može biti i minimalan ako se svi pridržavaju onoga što je propisano. S obzirom na iskustvo i zakonske promjene, mora se računati s time da se pridržavaju mjera. Prema podacima za ožujak, kod 368 pravnih, odnosno fizičkih osoba, izdana su 146 prekršajna naloga, 44 optužna prijedloga, izrečeno je 47 novčanih kazni. Ukupan iznos kazni izrečenih u ožujku jest 386.500 kuna – rekao je Božinović. 

Ministar Beroš osvrnuo se na rusko cjepivo Sputnjik V, odnosno odgovorio hoće li nabavljati doze tog cjepiva prije odobrenja EMA-e. 

– HALMED je zaprimio dokumentaciju i istaknuo elemente koje je potrebno dodatno analizirati. U daljnjoj smo i direktnoj komunikaciji, čekamo njihov odgovor – rekao je Beroš dodajući kako će o nabavi doza cjepiva Sputnjik V razgovarati nakon što dobiju naknadno tražene informacije i podatke. 

S obzirom na slabiji odaziv prvih dana masovnog cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu, Capak je istaknuo kako se neiskorišteno cjepivo neće baciti

– U Zagrebu je cijepljenje AstraZenecom koja je najjednostavnija što se tiče logistike. Jedino je bitno da se otvorena bočica koja sadrži deset doza potroši. Imamo propisanu proceduru ako ostane cjepiva. Prvo se zove prioritetna skupina, a ako se ne nađe, zove se dalje, sada već treću skupinu, odnosno mlade zdrave ljude – naveo je Capak.

VIDEO Drugi dan masovnog cijepljenja Zagrepčana na Velesajmu

– Tvrdimo od prog dana da je cijepljenje izlaz iz situacije s epidemijom – naglasio je Božinović te dodao kako to nije razlog da se mijenja odluka o dobrovoljnosti o cijepljenju. Također, nada se da će dio sugrađana koji ima skepsu oko cijepljenja u konačnici shvatiti da je odluka da se cijepe u interesu njih i njihovih bližnjih.

– Što se tiče digitalne putovnice, Vlada je jučer donijela odluku o imenovanju radne skupine koja će se baviti rješenjem kompatibilnim s europskim rješenjem. Idući ćemo tjedan imati prvi sastanak te radne skupine, činjenica je da su naše informatičke službe već neko vrijeme u kontaktu s Europskom unijom gdje se razmjenjuju iskustva i siguran sam da ćemo biti spremni na temelju baza podataka napraviti rješenje koje će olakšati putovanje, ustvrdio je te kazao kako smatra da je bolje kada se mjere predlažu na lokalnoj razini.

– Ako je mjera donesena na prijedlog županije, onda sam siguran da će sve službe tamo na terenu biti kudikamo angažiranije. Mi o svim mjerama promišljamo. Ne bježimo od mogućnosti da se nešto donese na nacionalnoj razini, ali mislim da je vrlo važno kada imamo nadolazeći turističku sezonu. Sjećamo se što je bilo prošle turističke sezone, procjenjivalo nas se po stanju u županijama. Takav model, ako se ponovi ovo ljeto, bit će moguće držati životnim samo s angažmanom lokalnih stožera – naveo je. Na današnjoj konferenciji za medije nije htio otkriti nadolazeće poteze Stožera te je objasnio zašto je to tako. 

– Nastojali smo izbjeći, a mislim da se puno puta potvrdilo kao opravdano da govorimo konkretno što ćemo poduzeti u sljedećem tjednu, dva ili više. Iskustvo zemalja koje su išle s preciznim najavama nerijetko su se pokazale kao odluke koje je trebalo preko noći mijenjati. Od početka na dnevnoj osnovi pratimo situaciju – navodi.

Božinović je ustvrdio i kako su inficirane osobe vrlo vjerojatno napravile "epidemiološku pogrešku", odnosno bile su u kontaktu sa zaraženom osobom ili su se družile. 

– Privatna okupljanja, koliko god je to bilo ljudski i ono što ljudima treba, pokazala su se kao mjesto gdje se najbrže širi zaraza, naročito ako je to u zatvorenom prostoru – rekao je Božinović te još jednom naglasio kako je važno da se svaki pojedinac koncentrira na pridržavanje mjera. 

Beroš se zaključno osvrnuo na veledrogerije i nastavak dostave lijekova hrvatskim bolnicama. 

– Ne možemo računati da će netko popustiti pritisku. Razgovarali smo i kratkoročno pronašli rješenja. Jedino zajednički, uvažavajući jedni druge, možemo pronaći izlaz iz situacije. Probat ćemo se prilagoditi novonastaloj situaciji i pronaći izlaz iz nje – rekao je Beroš te dodao kako će nastojati napraviti sve kako se ovakva situacija s obustavom ne bi ponovila. 

Komentara 42

SI
sisavac
11:51 09.04.2021.

samo tako nastavite, zabranite ljudima izlazak na otvoreno, gdje je mogućnost zaraze 1.000 puta manja od one u zatvorenim prostorima. samo nastavite sa mjerama koje su dokazano neučinkovite. ljude treba tjerati da što više budu vani, a ne suprotno! dal ste ikad čuli da je izvor zaraze neki trgovački centar? niste. o čemu pričamo, pa to je strašno. jedna američka država je imala od svih najjači lockdown, najveću represiju, i zamislite, ulazi u novi val, sa strašnim brojkama. pitaju se ameri zašto, kako, čemu.. shvatite, nema tu mjere koja će zaustaviti virus, a niti ga usporiti. to dokazuju države sa jakim lockdownom i one sa labavim mjerama, kao mi. što god radili, na isto dođe. čemu se onda nepotrebno koprcati?!

Avatar Medusa
Medusa
11:52 09.04.2021.

268 000 tisuća zaraženih je ozdravilo bez pomoći lijeka... Kako ih nije sram

DR
Drx
11:55 09.04.2021.

Treba cijepiti ekipu a nemaju druge metode da nasile ljude nego ovako. Igrokaz ide dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije