Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNOGLASNA PRESUDA

Smrt Georga Floyda: Policajac proglašen krivim po svim točkama optužnice

Foto: REUTERS/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.04.2021.
u 22:48

Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati

Porota je donijela jednoglasnu presudu u slučaju ubojstva Georgea Floyda prema kojoj je bivši policajac Derek Chauvin proglašen krivim prema sve tri točke optužnice. Nakon čitanja presude, Chauvinu su stavljene lisice te je odveden iz sudnice. 

Maksimalna kazna za prvu točku je do 40 godina zatvora, za drugu do 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara. Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine. Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana. 

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

Nakon čitanja presude, odvjetnik Ben Crump i obitelj Georga Floyda oglasili su se priopćenjem te naglasili njezinu važnost. 

“Stigla je bolno zaslužena pravda za obitelj Georgea Floyda i zajednicu ovdje u Minneapolisu, ali današnja presuda daleko nadilazi ovaj grad i ima značajne implikacije za zemlju pa čak i svijet. Pravda za Crnu Ameriku je pravda za cijelu Ameriku. Ovaj je slučaj prekretnica u američkoj povijesti za odgovornost provođenja zakona i šalje jasnu poruku za koju se nadamo da se jasno čuje u svakom gradu i svakoj državi. Zahvaljujemo državnom odvjetniku Minnesote Keithu Ellisonu i njegovom timu na žestokoj predanosti pravdi. Ali ovdje nije kraj. Nismo zaboravili da i ostala trojica službenika koji su odigrali vlastitu ulogu u smrti Georgea Floyda i dalje moraju odgovarati za svoja djela", poručili su, prenosi CNN.

Nakon što je pročitao presude porote kojima je Derek Chauvin proglašen krivim po svim točkama, sudac Peter Cahill zahvalio je porotnicima na onome što je u tom slučaju nazvao "teškom dužnošću". 

Ispred sudnice u Minneapolisu i na mjestu gdje je Floyd ubijen, okupilo se mnogo ljudi u iščekivanju presude. Nakon njezina čitanja, počeli su skandirati "pravda" i "Black Lives Matter". 

 

Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u fatalnom uhićenju. Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhićeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog svibnja, na suđenju 23. kolovoza suočeni su s optužbama da su pomagali u ubojstvu Floyda.

Podsjećamo, nakon Floydova ubojstva krenuli su masovni prosvjedi koji su trajali mjesecima u kojima su se tražile zakonodavne, ali i društvene promjene. Floyd je ubijen u svibnju 2020. godine tako što mu je Chauvin devet minuta držao koljeno na vratu dok je on govorio kako ne može disati. Snimka ubojstva koja je obišla svijet bila je prikazana i na suđenju, a kao dokaz priložene su i snimke kamera s uniforma policijskih službenika. 

VIDEO Procurio novi video: Floyda prije smrti policajci tukli na zadnjem sjedištu auta?

Komentara 107

Avatar HerojUlice4
HerojUlice4
23:22 20.04.2021.

Da su ga pustili tko bi odgovarao za svu štetu koju je napravila teroristička stoka iz blm-a?

Avatar Reconquista
Reconquista
23:47 20.04.2021.

Amerika će završiti kao jugoslavija...

Avatar Noldor
Noldor
23:41 20.04.2021.

Rasizam protiv Bjelaca je politika mainstream ljevice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije