Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križ s 'kapom' težak 780 kilograma

Uskoro povrat simbola Zagreba: Bozanić blagoslovio križeve koji će biti postavljeni na katedralu

Zagreb: Kardinal Bozanić blagoslovio zamjenske križeve koji će biti postavljeni na tornjeve katedrale
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.05.2020.
u 17:29

– Osim vjerske, križevi imaju i praktičnu ulogu jer, između ostalog, služe kao gromobrani te dodatno učvršćuju tornjeve – kazao je glavni projektant obnove katedrale, arhitekt Damir Foretić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je ispred zagrebačke katedrale blagoslovio dva golema križa koja će biti postavljena na odlomljene vrhove tornja prvostolnice, a zamišljeni su kao privremeno rješenje.

– Pred nama su križevi koje kanimo podići na sadašnje vrhove zvonika kao glasnike novoga hoda u obnovi naše katedrale. U budućnosti želimo podignuti križeve koji su vlastiti ovoj građevini, ovome domu naše Crkve zagrebačke te iznimnom znamenu grada Zagreba i domovine Hrvatske – rekao je kardinal Bozanić dodavši kako će “do toga vremena ovi križevi biti zamjena koja će nas još snažnije upućivati na istinu o zemaljskoj privremenosti i prolaznosti te uzdizati našu dušu Bogu”.

Otporni na vjetar i potres

Prvo će se postaviti križ na sjeverni toranj, a onda na južni. Radovi ovise o vremenskim uvjetima, odnosno o snazi vjetra koji ih na 90 metara visine ometa, a predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren objasnio je kako križevi “nemaju samo vizualnu već i građevinsku funkciju jer će dodatno učvrstiti tornjeve”.

>> VIDEO Kardinal Bozanić blagoslovio je zamjenske križeve za zagrebačku katedralu

– Osim vjerske, križevi imaju i praktičnu ulogu jer, između ostalog, služe kao gromobrani te dodatno učvršćuju tornjeve – kazao je glavni projektant obnove katedrale, arhitekt Damir Foretić, a postavit će se na “kape” koje se nalaze na križevima i koje bi trebale učvrstiti gornji dio kamena. Konstrukcija križa s “kapom” teška je 780 kilograma.

– Riječ je o čeliku koji je obojen lakom u zlatnu boju, tj. onome što nam je sad bilo na raspolaganju. Visina križa iznad “kape” šest je metara, a raspon “ruku” je dva metra i 40 centimetara – rekao je Foretić dodavši kako su križevi izrađeni tako da su otporni na vjetar i potres.

No za njihovu montažu potrebne su detaljne pripreme pa će se na tornjeve staviti olovne ploče koje će izravnati površinu kako bi na njoj mogao stabilno stajati križ, objasnio je Foretić, a na njegovu je kraju i kuka na koju će, kao što je i dosad bilo, biti obješena čelična kugla od 1,8 tona zbog dodatnog učvršćenja. Trenutačna visina tornjeva je 92 metra od ulaza u katedralu, a s križeva će 30-ak centimetara stršati gromobrani, koji redovito u sebe upijaju munje.

Nakon obreda blagoslova novinarima se obratio i arheolog Boris Mašić, savjetnik Muzeja grada Zagreba, rekavši kako su u saniranju posljedica potresa u apsidi katedrale u samome svetištu pronađeni ostaci nadgrobne ploče biskupa Luke Baratina koji je biskupiju vodio od 1500. do 1510.

Dijelovi nadgrobne ploče

– Povjesničari umjetnosti tvrde da je ta ploča najbolji primjer skulpturalne renesanse u kontinentalnoj Hrvatskoj. Također, dio te ploče je 1907. arheolog Brunswick dobio od Kaptola te se ona danas čuva u povijesnom muzeju. Taj dio ploče prikazuje biskupovu glavu, a ovi novopronađeni dijelovi prikazuju dijelove biskupova torza. Pronađena su četiri fragmenta, a analizom porijekla kamena uspostavilo se da je on upravo iz vremena Baratina, kada su se njime proizvodile skulpture – rekao je Mašić.

Postavljanje križeva na tornjeve katedrale prvi su vidljivi koraci u obnovi za njezin povrat kao simbola Zagreba, što za vjernike ima posebnu težinu. Oglasila su se danas, prvi put nakon potresa, i njezina zvona. 

Ključne riječi

Komentara 2

AN
angeorafael123
19:33 07.05.2020.

Opomrnu razumjeli mi Krščani.U dan i Čas.Oni zalutali ionako bitni nisu.

SA
sani1
17:57 07.05.2020.

E, sad mi je lakše kad je on blagoslovio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije