Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VITEŠKA UTRKA

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 305. Sinjske alke

Slavodobitnik 305. Sinjske alke, Ivo Zorica
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/30
09.08.2020.
u 19:47

Pobjednički plamenac na koplje mu je okačio alkarski vojvoda Boško Ramljak, a zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju uručio mu je predsjednik Zoran Milanović

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 305. Alke. Do sada je osvojio tri Čoje i četiri Bare, a ovo mu je prvi najveći alkarski trofej. Rođen je 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen kao službenik u sinjskoj poslovnici PBZ. Oženjen je, sa suprugom Monikom ima sina i kćer. Dolazi iz poznate alkarske obitelji Zorica. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013.godine bio je zamjenik alaj-čauša.

Pobjednički plamenac na koplje mu je okačio alkarski vojvoda Boško Ramljak, a zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju uručio mu je predsjednik Zoran Milanović koji je u svom govoru podsjetio kako je iz Zagreba, ali mu je otac iz Glavica i kao dječak najljepše događaje vezuje uz Alku i konje.

– Na tribini sam prvi put bio kao četrdesetogodišnjak, ali pamtim zvuke s alkarskog trkališta 1971. godine: "Savka, Tripalo" vikao je narod. Taj radostan naboj Hrvatskog proljeća sam godinama vrtio u sebi. Alka je simbol. Ovih se dana sjećamo pobjede u Domovinskom ratu ne zato da bismo likovali ne da bismo se radovali tuđoj nevolji ili katastrofi nego zato da bismo istaknuli ono časno, plemenito, borbeno, a opet pitomo i pomirljivo, sve ono što na neki način u sebi utjelovljuje Sinjska alka. Pred nama su izazovne godine, a Alka tu ostaje, među nama – poručio je Milanović.

09.08.2020., Sinj – Dolazak uzvanika na trkaliste. 305. Sinjska alka ove godine se odrzava pod posebnim mjerama zbog epitemije koronavirusa. Alkarski turnir odrzava se svake godine u prvoj trecini kolovoza od 1715. godine. Zoran Milanovic i Sanja Milanovic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Alka se održala uz stroge epidemiološke mjere i uz znatno smanjen broj gledatelja, ali politički vrh bio je u punom sastavu. Uz predsjednika Milanovića, koji je pokrovitelj sinjske Alke, u Sinju su bili premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, velik broj ministara među kojima su Marija Vučković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Tomo Medved, Nina Obuljen te europarlamentarnih i saborskih zastupnika.

Plenković je novinarima izjavio kako mu je drago što je ponovno u Sinju. Komentirao je i dnevnopolitičke aktualnosti, odnosno najavu zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da dolazi u Škabrnju.

– Mi smo, kao što ste vidjeli, formirali parlamentarnu većinu u kojoj su srpski predstavnici dio te većine, kao i svi ostali manjinski zastupnici. I mislim da je izrazito dobro, a i prirodno i normalno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević došao na obilježavanje 25. vojno-redarstvene operacije Oluja u kojoj je oslobođen ogroman dio hrvatskoga teritorija - rekao je Plenković i dodao kako na taj način šalju signal društvu koje zna što je to pomirba i zajednička budućnost.

– Dobro je i da gospodin Pupovac kao član SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste iskazivanja pijeteta prema žrtvama koje to itekako zaslužuju – kazao je Plenković i najavio mogućnost svog dolaska u Varivode.

– Ono za što smo mi zainteresirani i na čemu ćemo inzistirati u dijalogu i razgovorima sa Srbijom, jest zaštita prava Hrvata kao manjine u Srbiji i želimo da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama vlasti – naglasio je Plenković.

VIDEO Premijer Plenković daje izjavu za medije u Sinju uoči 305. Alke

Na prijamu u Alkarskim dvorima bilo je znatno manje uzvanika nego prijašnjih godina. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva pozdravio je uzvanike, zahvalio predsjedniku Milanoviću na pokroviteljstvu i uručio mu darove.

– Mi Sinjani i Cetinjani već više od tri stoljećima trčimo Alku kao spomenik velikoj pobjedi nad Osmanlijama. Ona nije više samo natjecanje već je zbog univerzalnih vrijednosti koje njegujemo, zaštitio i UNESCO – napomenuo je Jukić.

Ni govor alkarskog vojvode Boška Ramljaka na trkalištu, pred početak Alke nije prošao bez politike. On se osvrnuo na proslavu 25. obljetnice Oluje.

– Poštovani predsjedniče RH, čestitam vam na državničkom govoru i pruženoj ruci pomirenja, a od srca vam zahvaljujem što ste odlikovali članove HVO-a našu braću i suborce koji su s nama rame uz rame branili i oslobađali našu domovinu. Poštovani predsjedniče Vlade, nakon što sam preslušao vaš govor, kao dva puta ranjeni dragovoljac Domovinskog rata želim reći da je naša Hrvatska postala nova, bolja država i društvo. Tako se ponašaju i govore pravi pobjednici, čestitam i hvala vam na tome – rekao je Ramljak. Zahvalio je i Jandrokoviću na emotivnom govoru, a na kraju je podsjetio i na riječi generala Ante Gotovine: "Rat je završio, okrenimo se budućnosti!" za koje je rekao kako je došlo vrijeme da shvatimo što nam je poručio.

U Sinju je bila manja gužva i znatno manje gledatelja nego što je to uobičajeno za Alku. Od 5000 sjedećih mjesta u gledalištu, većina je bila prazna.

Ključne riječi

Komentara 19

MI
mijica123
18:48 09.08.2020.

Kulturno i civilizirano. Svaka čast! Prva dama super izgleda!

LU
lucio2
23:34 10.08.2020.

Admin brise moju poruku u kojoj iznosim stav da je 'alka' jedna dosadna, provincijska veselica. Bez ijedne uvredljive rijeci. Long live freedom of expression!!!

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:35 10.08.2020.

Tradicija je održana! Nešto udebljali alkarski vojvoda, koji se jedva popeo na konja, održao je tradicionalno servilni govor političkim gostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije