Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kakvu trebamo

Malenica: Godišnje imamo do 150.000 novih korisnika usluge e-građani, a cilj je povećanje

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - panel: Hrvatski građani kao e-građani
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/11
14.10.2019.
u 12:25

Investirali smo u vrhunske tehnologije i planiramo već u sljedećim mjesecima pustiti prve usluge za javnu upravu - najavio je Hrvoje Buntak.

U organizaciji Večernjeg lista u Hotelu Esplanade održana je konferencija Hrvatska kakvu trebamo - Digitalno društvo. Na panel diskusiji 'Hrvatski građani kao e-građani i digitalizacija obitelji u Hrvatskoj' sudjelovali su Ivan Malenica, ministar uprave; Marica Dusper, član uprave Zagrebačkog holdinga; Hrvoje Buntak, izvršni direktor za CDU - APIS IT; Dražen Čović, predsjednik uprave Fine te Darko Parić (SDP), stručnjak za digitalizaciju. Moderator je bio Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

- Sustav e-građani je temeljni oblik komunikacije između građana i uprave. Cilj nam je povećati broj usluga, ali i korisnika. Godišnje je povećanje od 130 do 150 tisuća korisnika. Nažalost građani nisu dovoljno upoznati s tim uslugama - kazao je ministar Ivan Malenica.

 

Dražen Čović, predsjednik uprave Fine, kazao je kako je agencija kojoj je na čelu - velika te pruža više od 150 različitih servisa.

- Što se tiče procesa digitalizacije tiče, Fina je još 2013. bila partner Vladi u izgradnji NIAZ-a te imamo preko 80 e-servisa koje koristi 750 tisuća građana, a pruženo je preko 12 milijuna e-usluga - naglasio je Čović.

Darko Parić je dodao kako je tehnologija inženjerska 'topla voda' koja se jednostavno napravi.

- Krajnji cilj treba biti digitalno društvo, a digitalizacija treba biti samo put prema tome. Veseli što se Hrvatska nalazi na tome putu, no ne idemo dovoljno brzo. Moramo poraditi na tome da se ne bavimo samo tehnologijom već da napravimo uvjete da društvo nauči ono što digitalizacija pruža. Spomenuti servis e-građani ima impozantan broj korisnika, ali to nije ni približno dovoljno da bismo mogli zaključiti kako smo digitalno društvo - kaže Parić. 

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - panel: Hrvatski građani kao e-građani
1/11

Marica Dusper je kazala kako je važno shvatiti da se niti jedna javna tvrtka ne može digitalno transformirati ako to ne prati vanjska i unutarnja transformacija.

- Zagreb i Holding su daleko otišli u toj transformaciji. Važno je pristupiti krajnjem korisniku. Dnevno dobivamo četiri tisuće upita putem digitalnih servisa. Kroz aplikaciju se ti upiti moraju pretvoriti u ono što digitalna transformacija mora biti jednog dana. Ključ je čišćenje baze podataka i povezivanje s državnim sustavima - kazala je Dusper te dodala:

- E-građani je napravio dobar put. Zakoni će nam puno pomoći jer će dati zakonodavni okvir kako se konsolidirati s bazama podataka i povezati na Ministarstvo uprave.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - panel: Hrvatski građani kao e-građani
1/41

Da bi sve elektroničke usluge funkcionirale ispod njih mora stajati dobra, fleksibilna i ekonomski isplativa informacijska struktura, naglasio je Hrvoje Buntak.

- Zato s partnerima idemo u ovaj program Hrvatska 2.0 u IT-u, a to znači da gradimo centar dijeljenih usluga unutar kojeg je vrlo važan dio koncept interoperabilnosti. To će omogućiti brzu i sigurnu komunikaciju između svih postojećih registara, web aplikacija i aplikacija koje međusobno razmjenjuju podatke temeljem kojih bi trebali dobiti krajnju uslugu. Ili za bilo kakvu novu aplikaciju ili uslugu moći ćemo potegnuti kroz taj sloj interoperabilnosti bilo koje informacije da složimo krajnu uslugu za građane - kazao je Buntak te dodao:

- Investirali smo u vrhunske tehnologije i planiramo već u sljedećim mjesecima pustiti prve usluge za javnu upravu. Dobili smo ljude koji s vrhunskim tehnologijama znaju baratati. Na tržištu je velika borba za takve ljude, a mi smo uspjeli kroz projekt dobiti te ljude i to da oni ostanu u Hrvatskoj. A to će nam pomoći da budemo konkurentni i rastemo na des indexu - naglasio je Buntak.

Komentara 11

NK
Najam krova
13:41 14.10.2019.

Neki dan bila izjava da nijedan ministar ne koristi e-građani.

Avatar nosac
nosac
12:44 14.10.2019.

bandić ruši vladu, malenica ministar od par mjeseci, dajte prestanite se više sramotiti i više mučiti ovaj narod i raspišite izbore!

MA
maklin
15:00 14.10.2019.

Kad maknemo beskorisnu FINU koja ne postoji nigdje drugdje na svijetu, onda možemo dalje napredovati u digitalizaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije