Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERSONALIZIRANO LIJEČENJE LEUKEMIJE

Uskoro liječenje CAR-T terapijom prvog pacijenta na Rebru

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/5
18.12.2019.
u 20:04

Liječenje je napokon postalo dostupno i u Hrvatskoj što je kroz suze, ali i ponos jučer na Rebru podržala i Đana Atanasovska, majka Nore, strašnog lava kako je svi pamtimo

Idući mjesec započet će liječenje prvog pacijenta na Rebru CAR-T terapijom, inovativnom metodom liječenja tvrtke Novartis u kojoj se pacijent vlastitim stanicama bori protiv zloćudne bolesti.

Vrhunac je to edukacije osoblja na KBC-u Zagreb, koji je u ovom dijelu Europe postao prvi centar u kojem je moguće ovakvo personalizirano liječenje raka. CAR-T terapijom liječi se akutna limfoblastična leukemija kod djece i difuzni B-velikostanični limfom kod odraslih.

Kako je pojasnila doc. dr. sc. Branka Golubić–Ćepulić, pacijentu će staničnim separatorom biti izuzete potrebne stanice koje se potom šalju u SAD na modifikaciju. Iste stanice s ugrađenim tumorskim antigenom smrznute se vraćaju na Rebro gdje će, sada osposobljene za ciljano napadanje stanica tumora, biti vraćene u organizam pacijenta procesom nalik transfuziji.  Riječ je o jednokratnom i bezbolnom liječenju s velikim postotkom izlječenja ovih teških bolesti.

– Nakon što se modificirane stanice vrate u organizam pacijenta, slijedi citokinska oluja, uništavanje tumorskih stanica. Nekoliko dana pacijent je u stanju nalik sepsi iako nema infekcije. Kad se pacijent probudi iz te oluje, on je zdrav čovjek – govori dr. Golubić–Ćepulić.

VIDEO: Predstavljanje nove metode liječenja leukemije

Na jučerašnjoj press-konferenciji na Rebru početak CAR-T terapije u Hrvatskoj predstavili su i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. dr. sc. Željko Plazonić, ravnatelj Rebra prof. dr. sc. Ante Ćorušić, njegov zamjenik prof. dr. sc. Stjepko Pleština te prof. dr. sc. Igor Aurer i prof. dr. sc. Ernest Bilić.

– Već desetljećima postoji ideja da se vlastiti imunosni sustav naoruža i ubije malignu bolest. To je bio san mojih prethodnika koji se sad pretače u realnost – rekao je Bilić spominjući malenu Noru Šitum, nažalost preminulu djevojčicu koja zbog tadašnjeg lošeg općeg stanja nije uspjela primiti terapiju u Americi. Danas je upravo to liječenje postalo dostupno i u Hrvatskoj što je kroz suze, ali i ponos jučer na Rebru podržala i Đana Atanasovska, majka Nore, strašnog lava kako je svi pamtimo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije