Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Capak: Ako dobijemo naručene doze, do ljeta će se cijepiti 50 posto građana

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.01.2021.
u 10:43

Danas je 230 novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, a preminulo je još 35 osoba

Stožer civilne zaštite održao je redovnu konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom na kojoj su izvijestili da je danas 230 novih slučajeva, a preminulo je 35 osoba.

– Danas imamo 230 novooboljelih od 3141 testirane osobe. Prije tjedan dana imali smo 361 novooboljelu osobu od 2985 testiranih, tjedan dana prije toga 316 od 2642 testirana. Na tjednoj bazi to je pad u odnosu na prošli tjedan 14,5 posto – rekao je Krunoslav Capak i dodao kako je prosječna tjedna incidencija za Hrvatsku u prosjeku 366,4.

– Najnižu incidenciju ima Dubrovačko-neretvanska županija 173,2, a najvišu Međimurska županija 636,8 – rekao je Capak. Što se tiče broja umrlih u Europskoj uniji, na 20. smo mjestu.

– Do jučer navečer cijepljeno je 29.746 osoba. U Sisačko-moslavačkoj županiji je to 3100. U zdravstvu je ukupno procijepljeno gotovo 13.000 djelatnika, u domovima još 15.000 – kaže Capak.

Ministar Vili Beroš kazao je kako bilježimo pozitivne epidemiološke trendove i da pada broj hospitaliziranih, no da ne smijemo ugroziti taj trend zbog trećeg vala koji se događa u mnogim zemljama.

– Ohrabrujuće je da u drugim centrima s COVID bolesnicima postoji pad bolesnih, pad onih na respiratoru, time očekujemo pad smrtnosti. Dobre su vijesti da je još u petak sveučilište u Teksasu Galveston pokazao da Pfizerovo cjepivo djeluje na nove mutante, a druga dobra vijest je od Moderne. Nakon četiri mjeseci antitijela u krvi su i dalje u visokoj razini. Kod nas informacije među ljudima koji su preboljeli govore o osam mjeseci imuniteta. Ako se vratimo na cjepiva, očekivati je da su istraživanja relevantna za oba cjepiva. Prema AstraZeneci bi se imunitet nakon njihova cjepiva trebao održavati i do godine dana, možda i više. Strpimo se još dok je hladno, da se onda u proljeće i ljeto vratimo normalnijem životu – rekla je pak dr. Alemka Markotić.

 

Granice se još neće otvarati.

– Okruženje u Europi trenutačno nije dobro, pojavili su se novi sojevi virusa. Ne razmatramo nikakvo olakšavanje trenutačno važećih graničnih procedura – rekao je Davor Božinović.

Božinović je rekao kako se o restrikcijama prema onima koji se neće cijepiti ne vode razgovori.

– Vidjet ćemo kako će se to riješiti unutar EU. Tu imate dva pristupa, unutarnji i vanjski. Moguće je da se to dogodi na razini Europske unije pa i šire. Neke zrakoplovne kompanije najavile su da će to postaviti kao uvjet za prodaju karata – rekao je Božinović.

Na konferenciji je rečeno i kako se ne razgovara o odgodi početka nastave.

– Početak i organizacija nastave u školama nikad nije bila odluka Nacionalnog stožera. U tijeku je sastanak ministra Fuchsa s predstavnicima Grada Zagreba. Vode se razgovori. Izvjesno je da će iz objektivnih razloga poseban izazov biti organizacija nastave na područjima pogođenima potresom. Ovaj tjedan održat će se sastanak sa županima. Možda će se to pitanje riješiti centralizirano, a postoji mogućnost i da bude decentralizirana preporuka. I kod ove odluke postoje argumenti ''za'' i ''protiv'', vidjet ćemo koji će prevagnuti. Epidemiološka situacija još nije stabilna u mjeri da bi nam dopustila preveliko opuštanje – rekao je Božinović.

Capak je rekao i kako sutra stiže 3600 od 4000 planiranih doza Modernina cjepiva te da dio ide u Sisačko-moslavačku županiju, a dio žurnim službama.

Ako se registrira AstraZeneca i ako dobijemo određene doze, do ljeta će se cijepiti 50 posto građana, kazao je Capak.

VIDEO Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

Komentara 48

YO
youme123456
11:26 11.01.2021.

Strpimo se....to traje već godinu dana

ST
stefj
12:26 11.01.2021.

Radi raspoznavanja na cesti treba onima koji se ne cijepe staviti narančaste trake na ruku, u boji zdravstvenih knjižica WHO-a...

QU
Question
11:05 11.01.2021.

Jutarnji list 2010.sijecanj- Ali, farmaceutski divovi, smatraju kritičari, nisu zabrinuti. Svoj su posao već obavili. Barem kada je riječ o svinjskoj gripi. Sada samo moraju čekati novu histeriju ili, kako bi rekli poklonici teorija zavjere, proizvesti je. Procjenjuje se da da bi stopa godišnjeg rasta potrošnje cjepiva u idućih pet godina mogla biti oko 17 posto! Očekuje se da bi tržište cjepiva ove godine moglo dosegnuti vrijednost od 21 milijardu dolara. Donedavni blockbusteri, lijekovi za visoki tlak ili kolesterol, više nisu in. Cjepiva su zlatne koke budućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije