Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Hrebak: Ne možete vjerovati koliko je lakše bez Bandića u vladajućoj većini

23.09.2020.
u 14:46

Razgovarat ćemo i o sukobu između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića

U izradi je novi zakon o lokalnoj samoupravi po kojem će načelnici općina, gradonačelnici i župani morati javno pokazati kako troše novac. O tome smo u studiju Večernjeg lista razgovarali s gradonačelnikom Bjelovara Dariom Hrebakom.

Budući da je riječ o čovjeku s dugogodišnjim iskustvom u sustavu unutarnjih poslova, ujedno i čelniku jedne od stranaka vladajuće većine, govorili smo i o sukobu između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko afere Janaf. 

Danas ste izjavili da i predsjednik i premijer vrše pritisak na pravosuđe?

- Svi mi koji sudjelujemo u politici trebali bi se kloniti komentirati izvidnih radnji, još uvijek. Istraga nastupa nakon uhićenja spomenutih osoba. Nekoliko posljednjih izjava predsjednika je i upitno i šalje lošu poruku. Bilo je zanimljivo gledati Ostojića jučer kako se znoji zbog izjava Milanovića. Ako želimo gledati pravnu državu, onda ona funkcionira na način da znamo koja je trodioba vlasti. Pravosudna vlast mora biti neovisna i tu se ne slažem s Milanovićem da predsjednik Vlade zna sve informacije. On može biti informiran dva ili tri dana neposredno nakon što se dogodi. Upitno treba li i tad. Ostojić je 2014. godine bio ministar unutarnjih poslova, Milanović je tad izjavio da je sve znao. Ispada da su se u njegovom uredu dogovarali koga će se se uhititi. Nedopustivo je u jednoj razvijenoj državi da se to događa.

Nije li ovo situacija bila u kojoj je netko trebao upozoriti premijera da osoba koju namjerava imenovati na čelo tako važnog državnog poduzeća ima takvih problema?

- Tu se radi o tome da su godinu dana određene osobe bile pod mjerama i nisu pukle. Govorimo o nekom curenju informacija, ali to je bilo dva ili tri dana prije. Međutim, godinu dana nitko nije znao, čak ni SOA koliko mi se čini. To je dobro. Ne može se tako u državi funkcionirati da se zna. Da je Plenković znao sigurno ne bi postavio Kovačevića jer mu je nastala velika šteta. Da je on sve to znao za Josipu Rimac, onda bi zaustavio istragu da bude prije ili poslije izbora. Ne bi si napravio onaj košmar. Mislim da je dobro da izvršna vlast ne kontrolira dinamiku izvida.

U tijeku je imenovanje državnih tajnika. Sad se provode nekakve sigurnosne procjene. Po ovome što ste rekli, SOA ne može dobiti informacije da se protiv nekog vodi neki postupak.

- Ja sam bio državni tajnik i morao sam proći sigurnosnu provjeru, a ministri ne moraju. Tu smo malo nekonzistentni. Mene je iznenadilo da je Kovačević prošao sigurnosnu provjeru. Koliko je to sad dobro, pitanje je. Tu sad možemo razgovarati. Prepustimo pravnim stručnjacima da donesu odluku. Gdje će granica biti pomaknuta, bolje da komentiraju pravni stručnjaci, a ne ja kao političar, što je važnije za državu - zaštita ljudskih prava ili nacionalni interes. 

Neće podržati prijedlog dijela oporbe da se istražuje Povjerenstvo da se istraži utjecaj na DORH?

- To je pravo oporbe da pokrenu Povjerenstvo, da nameću sad svoje neke teme... Trebamo se zadržati na ono što je bitno. Činjenica je da informacije cure iz DORH-a, ali tek kad su stvari već gotove. Ovo mi vraća povjerenje u sustav jer je sve vrhunski i profesionalno odrađeno. Uhićen je čovjek iz HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Kad smo to zadnji put vidjeli. To je dokaz da korupcija ne poznaje stranku. 

Zašto policija nije uletjela u samoj primopredaji mita?

- Hajdemo pretpostavit da je to istina. Postoje pravila struke kako se neke stvari rade. Kada se radi jedna takva sveobuhvatna operacija, slaže se mozaik koji tek na kraju se pokaže kao logičan slijed. Ovo je bilo na Martinje. Mi ne znamo što su uhvatili u razgovorima prije i kasnije. Oni su očito znali da je netko uzeo vreću s novcem i došao u klub. Dajem za pravo ravnateljici USKOK-a da li su u tom trenutku imali dovoljno dokaza i želja da se u tu mrežu uhvate još veći igrači. Htjeli su vidjeti do kud ta koruptivna hobotnica seže. Da su tad stali, koliko sam shvatio, uopće ne bi bila uhvaćena ova dva gradonačelnika. 

Nije li porazno da se u jednom danu skine imunitet trojici zastupnika?

- Porazno je da još uvijek saborski zastupnici imaju imunitet od kaznenog progona za ovakva djela. Ja sam za to da se odmah ukine. Zašto bi mi bili posebni.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kaže da je korupcija na lokalnoj razini puno veći problem nego na državnoj. Slažete li se?

- Slažem se s tim. Prvo zbog ovlasti. Tu ću se boriti da se to promjeni. Sad govorimo o velikim natječajima. Trenutno imate 19 milijardi kuna potpisanih ugovora. Ja kao gradonačelnik sam jedan jedni član skupštine društva Komunalac i vodne usluge grada Bjelovara. Prvo što sam napravio kao gradonačelnik, nisam se htio nositi s tom odgovornošću nego sam podijelio svoj glas na još dvije osobe, kako bi mene ograničili. Zakon treba mijenjati da to ne ovisi o volji gradonačelnika. Većina nas je normalna, ali postoje i lokalni šerifi. 

Sada stiže promjena zakona. Hoćete li inicirati tu promjenu?

- Ja ću inicirati. Ono što sam uoči izbora dogovorio s Plenkovićem je bila transparentnost. To će biti u zakonu i to će biti prvi konkretan potez u smislu prevencije korupcije u zadnjih 20 godina. To neće riješiti korupciju, ali svi pravni stručnjaci kažu da je važna prevencija u borbi protiv korupcije. Razne strategije treba imati, ali konkretne stvari nam trebaju. Uzalud nama da stavimo da lokalni čelnici moraju objaviti javno gdje troše svaku kunu, ako ne propišemo kazne. Ovaj zakon će naići na mnogo otpora, ali mi ćemo se boriti.

Puno se nade ulaže u Fond za oporavak. Ministarstvu je pristiglo nekih 6000 projekata. Svi čekamo tu digitalnu transformaciju, ali ona se svodi više manje na informatizaciju, ali ne vidimo pojednostavljenje.

- Mi smo prijavili oko 300 milijun kuna realnih projekata s kojima možemo odmah krenuti. Samo nam dajte priliku,  općine, županije i gradovi su spremni sve to apsorbirati. Problem je, primjerice, jer smo mi jedva skupili potrebnih 40 milijuna da bismo mogli povući 150 milijuna. Zato sam se borio i to je ministar Marić shvatio da ipak država nama kompenzira. Mi skidamo porez na dohodak, a država će nam naći način kako to kompenzirati. Država će profitirati na PDV-u. Nije isto pokupiti PDV na 30 milijuna i 150 milijuna. Dugoročno se državi to puno više isplati. Drago mi je koliko vladajuća većina dobro funkcionira. Mi mali partneri ne možemo previše utjecati, ali drago mi je da možemo u ovakvim stvarima.

Još jedna tema koja je izašla nakon sastanka župana s premijerom i ministrom financija je novi zakon koji će smanjiti broj izravno biranih dužnosnika. Neki su se žalili da će im nedostajati neki zamjenici. Je li Vama to problem?

- Ne, meni to neće stvoriti problem i podržavam tu odluku. Meni je ovo vrlo radikalan potez za naše prilike. Oko 700 dužnosnika će nestati. No, imamo neke anomalije. Primjerice, jedan zamjenik za gradove koji imaju manje od 35 000 stanovnika, dva za više. Koprivnica ima 35 000 stanovnika, ali je sjedište županije, kao i Bjelovar. Bjelovaru ostaje zamjenik, njima se ukida. Ne bi ja njih čak ni ukidao, ali moraju ostati bez kune naknade. 

Kada ćemo imenovati državne tajnike?

Ne znam. Cijela ova situacija je usporila tu proceduru. Ja sam i sam rekao da nas zanimaju državni tajnici. Načelno smo se dogovorili za neke resore. Ono što nas zanima su obrazovanje, zdravstvo, prometna infrastruktura. Ne sramim se reći i mi želimo participirati u izvršnoj vlasti da bi implementirali ovo o čemu smo danas govorili. Sve je to već više manje dogovoreno.

Za kraj je istaknuo da bi radije na izbore nego žetončiće.

- Vi ne možete vjerovati koliko je nama lakše bez Milana Bandića. Ja sam bio dio stranke koja je činila vladajuću većinu sa zmajem od papira. Svima je laknulo što ga nema u većini, to su bile muke znati da dižeš ruke s tim žetončićima. Ja vidim sada vrlo odgovorne ljude.

Komentara 22

DA
Dario2323
15:30 23.09.2020.

Dario Hrebak,bolje recite zašto sve poslove projektiranja u gradu dajete svojim prijateljima!?!to je pitanje za uskok isto!!transparentost koja ne postoji!!

OB
obican
15:18 23.09.2020.

Ni vi niste nista htjeli znati. Zgodno kako prebacuje lopticu

VA
valpovo
15:02 23.09.2020.

Cuj novog zakona. A da promijenite taj zakon kao u mnogim drugim drzavama.Ja zivim u drzavi gdje Banka prijavi sve drzavi kad recimo ja saljem novac u domovinu .100 pitanja mi postave zasto saljes novac kome daj punu adresu ama bas sve me pitaju .Ovdje Banke rade sa drzavom zakon je takav ...kako bi bilo da i vi radite tako .Kazniti banku koja ne prijavi dizanje kesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije