Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Oporba nije uspjela: Za smjenu Divjak bilo je 55 zastupnika

Rasprava o opozivu Blaženke Divjak u Saboru
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
17.01.2020.
u 14:20

Protiv opoziva bilo je 77 zastupnika, za opoziv 55, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Nakon 15-minute odgode u Saboru je održano glasanje o povjerenju ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, no nepovjerenje joj nije izglasano. Jer od 133 prisutna zastupnika, za njenu je smjenu glasalo njih tek 55, od potrebnih 76, dok je protiv ministričine smjene bilo 77 zastupnika, a jedan je bio suzdržan. 

No, odmah nakon glasanja HDZ-ov zastupnik Ivan Kirin uzviknuo je kako je on pogreškom glasao za ministričinu smjenu, pa se u jednom trenutku čuo i prijedlog da se glasanje ponovi, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković tu je mogućnost otklonio. 

Podsjećamo, Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak. 

Rasprava o saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja završila u četvrtak poslije tri sata ujutro. 

Da bi bila usvojena, za odluku o nepovjerenju trebala bi se izjasniti većina ukupnog broja zastupnika u Hrvatskom saboru. 

Batinić: Bernardić i Zekanović htjeli su djeci ukrasti obrazovnu reformu

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je u petak, nakon što je u Saboru izglasano povjerenje ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, kako je očekivao takav ishod ustvrdivši da su Davor Bernardić (SDP) i Hrvoje Zekanović (HRAST) htjeli ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost.

"Očekivao sam ovakav ishod. Potvrdilo se dosta toga danas, prvo Bernardić i Zekanović, znači ljevica i ekstremna desnica, ujedinili su se u rušenju obrazovne reforme, htjeli su ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost te htjeli napraviti da se Hrvatska vrati u prošlost, a ne da ide naprijed", izjavio je Batinić nakon glasanja.

Apelirao je na oporbu da bude razborita i da se neovisno o određenim političkim neslaganjima ne bavi "jeftinim politikanstvom" .

Batinić kaže i kako je natpolovična većina od 76 zastupnika, koja je potvrđena glasovanjem o Divjak, dovoljna većina u parlamentu za ostatak mandata.

Komentara 35

Avatar navijač
navijač
14:14 17.01.2020.

Složni su kad je riječ o foteljama.

DU
Deleted user
14:14 17.01.2020.

A dobro, nek si drže lojtru još to malo vremena što im je ostalo. Vrijeme će odraditi svoje, a ja ću se čudom čuditi ako ovaj moj komentar preživi idućih sat vremena...

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
14:16 17.01.2020.

HDZ se pomirio da će izbore izgubiti i sadašnje vlada će ostati do kraja pod svaku cijenu jer su izbore već izgubili, pa ne moraju brinuti o javnom mnijenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije