Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN EUROZONE?

Uskoro bi moglo biti manje novca za Hrvatsku

Eurogrupa
Foto: REUTERS
04.12.2018.
u 09:45

Emmanuel Macron želi stvoriti poseban proračun koji će biti odvojen od proračuna EU

Među ministrima financija država članica eurozone sve je širi konsenzus o potrebi stvaranja posebnog proračuna eurozone, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire na početku jučerašnjeg sastanka Euroskupine i današnjeg Ecofina u Bruxellesu.

To su sastanci na kojima Francuzi pokušavaju pretvoriti u djelo, odnosno u stvarne odluke, neke od zamisli predsjednika Emmanuela Macrona o reformi EU, poput jačanja eurozone na način da se za nju stvori proračun, zaseban od proračuna EU. Njemačka je dala podršku, premda ne punu, i napisan je jedan zajednički prijedlog, koji predviđa uvođenje poreza na financijske transakcije kao glavnog prihoda nekog budućeg proračuna eurozone.

Države koje na taj način doprinose europroračunu manje bi plaćale u proračun čitave EU (što bi moglo značiti i manje novca za zemlje poput Hrvatske, neto primateljice iz proračuna EU). No, pitanje je može li francusko-njemački prijedlog proći s obzirom na to da mu se snažno protivi niz zemalja okupljenih oko Nizozemske: nordijske i baltičke države članice EU i Irska.

Neki diplomati u Bruxellesu komentiraju da je njemačka podrška francuskoj reformi eurozone samo načelna i pružena u duhu očuvanja francusko-njemačke suradnje, ali da se Njemačka zapravo oslanja na činjenicu (i priželjkuje to potajno) da će Nizozemska i društvo blokirati taj prijedlog. Ti izvori, citirani u Financial Timesu, kažu da im se to čini kao “inteligentna sabotaža” u režiji Njemačke.

VIDEO: Ivan Pernar izbačen iz sabornice

Ključne riječi

Komentara 6

MO
morejeslano
10:18 04.12.2018.

Love nema naravno, Britanija uskoro više neće plaćati Francuzi su se pobunili, Brissel troši lovu na sulude projekte. Hrexit je jedino rješenje i to čim prije!

MO
morejeslano
16:53 04.12.2018.

Na prvom mjestu neto davatelj za EU je Njemačka 8.9 milijardi eura (prima 11.8 milijardi, daje 20.7 milijardi) Druga je Velika Britanija –netto daje 5.4 milijarde ( prima 6.7 milijardi, a daje 12.1.milijardi eura)

Avatar Foton
Foton
06:10 05.12.2018.

Neki si zele Hrexit. Pa da vise nema utjecaja Europe i novca iz Bruxellesa, nego da nas jos vise vode BiH imigranti , a novac odlazi u Sitoki Brijeg. Jos jedna genijalna politicka ideja Rvatina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije