Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Suhi led

USKOK traži da se Šostaru oduzme imovina od 10,8 milijuna kuna

Foto: Robert Anic/PIXSELL
26.02.2018.
u 06:15

Optužnica je podignuta u prosincu lani, a o njoj će danas odlučivati optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda

Hoće li optužnica u aferi Suhi led postati pravomoćna, trebalo bi se znati nakon današnje sjednice optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu. Optužnica je podignuta u prosincu lani, a USKOK njome tereti Zvonimira Šostara, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Mirtu Lončar, Davora Ljubića, Gorana Žonju, Juricu Vrusa, Mladena Gojkovića, Muhameda Demirovića, Šteficu Ivanušić, Roka Ljubića i Gorana Ljubića za zloupotrebe kojima je Grad Zagreb oštećen za 38,9 milijuna kuna.

USKOK Šostara i Mirtu Lončar tereti da su napravili sve što je trebalo kako bi Ekotours, poduzeće Gorana Ljubića, dobilo poslove na čišćenju klimatizacijskih i ventilacijskih sustava u zagrebačkim sportskim dvoranama. Da bi taj posao dobio, Ljubić je bio spreman plaćati Šostaru mnoge troškove uključujući i egzotična putovanja.

U optužnici se tako navodi da je Šostar na trošak Ljubića i njegova poduzeća putovao diljem svijeta, pa je Ljubić, tvrdi USKOK, Šostaru i njegovoj supruzi u srpnju 2008. platio 13.870 kuna za zrakoplovne karte za Španjolsku. Platio je i zrakoplovne karte njihovoj kćeri za Španjolsku i Egipat u iznosu od 8500 kuna. Istražujući uplate i isplate, istražitelji su doznali i da je Ljubić u ožujku i travnju 2008. na račun Norwegian Flyfishers Cluba uplatio 102.732 kuna, a u to vrijeme, prema izvodima bankovnih kartica, Šostar je boravio tamo i bavio se ribolovom.

Osim njega, u tom su trenutku, navodi se u optužnici, tamo bili Ljubić i Miro Laco, a uplaćeni iznos odgovara troškovima za tri osobe. Šostar je, tvrdi USKOK, na Ljubićev trošak putovao u Argentinu i Ognjenu Zemlju, te Austriju, Belgiju i SAD.

Tijekom istrage Šostar se branio da je naredio provjeru klimatizacijskih sustava sportskih dvorana jer je čuo da se ne čiste. Povod mu je bilo to što su u Poreču neka djeca oboljela od legionarske bolesti, pa je nakon svega odlučio da se klimatizacijski sustavi očiste metodom suhog leda, koja je, kako je tvrdio, najbolja metoda. Tvrdio je i da je s Ljubićem išao u ribolov, no kazao je da mu nije plaćao troškove i da mu Ljubić nije plaćao druga putovanja.

Inače, u istrazi protiv Šostara kao svjedok je ispitan i gradonačelnik Milan Bandić, a USKOK je Šostaru našao i nerazmjer u imovini koji iznosi 10,8 milijuna kuna, pa u optužnici traži da mu se ta imovina oduzme jer je, tvrdi USKOK, stečena ilegalno.   

Komentara 19

LU
Lujo123
07:41 26.02.2018.

za sanadera, todorića, kutlu, vidoševića, zagorca, pašalića, bandića i ostale tiće ovaj je mala beba!

DO
doktorica
07:55 26.02.2018.

Pepeke i Štefeke kažnjavaju a visoko rangirane lopove ne mogu,pa imoptužnice propadaju.

Avatar javorko
javorko
07:17 26.02.2018.

Jedina institucija vrijedna pažnje je USKOK ali ni za kakav novac ne bih radio za njih..iz kojeg razloga ..Uskok radi svoj posao cini se neovisno o direktivama i ostalim politickim igrkozaima,medutim USKOK odradi svoj posao,ali Uskok nailazi na zid zvann korupcija i umrezenost sudaca suda i optuzenika..dokaz je slucaj Bandic gdje uskok uz sve relevatne dokaze,ne možes ishoditi pocetak sudenja uber kriminalčini..koju poruku možemo iz citati iz takvih pokusaja da je Uskok usamljen u bori protiv korupcije a mnogi ne znaju da je korupcija najvec posast i zlo svih demokracija,jer novac svih nas zaraden zavrsava u džepovima pojedinaca!!Hr bi pomogao iz eu da EK I Eu zna kako su hrvati prevarili eu pri ispunjava uvjeta ulaska u eu te su obecanja ili kako to kazu direktivu o smanjenu korupcije,fingirali,Ejk bi trebalo znati trebalo bi javno obzdaniti da je hr u korupcija kriminala no:1,da bez obzrira sto je uhicen Sanader zapravo zrtveno janje na kojem se primjer kako se korupcija rjesava a zapravo on je jedistveni slucaj,igrokaz.a..Sanader je osuden iz dva razloga 1)da se pokaze eu kako smo mi ozbiljna zemlja 2)Sanader nema veze i poznanstva medu sucima kao Bandic nije im cinio usluge,te ga mogu osuditi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije