Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Kamioni

USKOK ublažio optužnicu protiv Rončevićevog pomoćnika

Bačić Rončević
Borna Filić/PIXSELL
24.01.2014.
u 16:42

Ivu Bačića više ne terete kao supočinitelja nego kao pomagača, što je blaže kazneno djelo.

Uskok je na suđenju za nabavu vojnih kamiona iz 2004. izmijenio optužnicu u smislu da drugooptuženog Ivu Bačića, bivšeg pomoćnika ministra obrane Berislava Rončevića, više ne tereti kao supočinitelja nego kao pomagača, što je blaži oblik kaznenog djela.

No, tužitelji i dalje terete obojicu da su svojim radnjama uzrokovali štetu proračunu u iznosu od 10,3 milijuna kuna zato što su kupili kamione marke Iveco a ne MAN-ove koji su bili za toliko jeftiniji. Unatoč tome što je Vrhovni sud, koji se poništio osuđujuću presudu iz prvog postupka, u svojoj odluci naveo da se šteta u ovom procesu može smatrati samo ako su kamioni Iveco plaćeni više nego im je tada bila tržišna vrijednost, tužitelji se i dalje drže da je šteta razlika između cijene Iveca i MAN-a.

Bačić sumnjao na neke muljaže

Odvjetnici optuženih smatraju da njihovim klijentima ide u korist takvo razmišljanje tužitelja te se nadaju oslobađajućoj presudi. Izmjenu optužnice USKOK je najavio još početkom prosinca, no nakon što je Bačić ustvrdio da je otpočetka bio protiv posla s kamionima jer je sumnjao na neke muljaže od više ljudi u obrambenom sustavu, postupak se zakomplicirao. Tužitelji su tražili saslušanje novih svjedoka, među njima i djelatnika VSOA-e Ivana Popovića, no to je sudsko vijeće tada odbilo, zbog čega je USKOK zatražio izuzeće predsjednika vijeća Željka Horvatovića.

Predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić taj je zahtjev odbio, a Popović je ipak saslušan jer su u međuvremenu na snagu stupile izmjene Zakona o kaznenom postupku koje omogućuju tužiteljima da u bilo kojem trenutku predlože saslušanje novih svjedoka.

>>Svjedok Popović: Bačić je vršio pritisak na članove povjerenstva

>>Novi svjedok i tablice okreću tijek suđenja?

Komentara 1

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
18:38 24.01.2014.

Roncevic zna gdje je završilo i za čiju kampanju 9.600.000,00 kuna Bacic je ispo naivac .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije