Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena istraga

Uskok tvrdi: ‘Samo je Željko Dolački imao ključ od sefa’

15.04.2016., Zagreb - Zeljko Dolacki, bivsi nacelnik kriminalisticke policije, priveden je u USKOK zbog sumlje da je iz svog ureda u policijskoj postaji u Heinzelovoj ukrao 280.000 eura i 2 kg zlata. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
25.04.2016.
u 12:35

Ako istraga propadne zbog klimavih dokaza ili nečeg drugog, u problemima će se naći policijski vrh pa i ministar Vlaho Orepić.

Pritvaranjem Željka Dolačkog, bivšeg načelnika Sektora organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, priča o nestanku 280.000 eura i dva kilograma zlata iz sefa koji je bio u njegovu uredu završena je. Barem za policiju.

No je li to uistinu tako, tek će se vidjeti tijekom istrage jer se već sada naziru prijepori između suprotstavljenih strana, obrane i USKOK-a.

Sporna pila

I dok obrana tvrdi da dokaza da je Dolački fingirao provalu u sef nema, USKOK, očekivano, tvrdi suprotno. Obrana tako ističe da svjedoka da je Dolački počinio to za što ga se sumnjiči nema, no tijekom istrage, na prijedlog USKOK-a, ipak će biti saslušana 33 svjedoka.

Budući da se sumnja da je Dolački fingirao provalu u sef tako da ga je prepilio, i to dok je bio otključan, bilo bi logično da je nađena barem pila kojom je to napravljeno, ako već ne i račun koji bi dokazao da je baš on tu pilu kupio. No u pretragama njegove i kuća njegove rodbine ni pila ni račun za nju, kako se neslužbeno doznaje, nisu nađeni. USKOK navodno ima snimku na kojoj se vidi da Dolački u Bauhausu u zagrebačkom naselju Buzin kupuje pilu, no on to niječe. Osim što nije nađena pila, nisu nađeni ni novac ni zlato. I dok USKOK tvrdi da Dolački nije popisao i dokumentirao predmete oduzete tijekom kriminalističkog istraživanja koji su bili pospremljeni u sefu, navodno ipak postoji digitalni popis svih tih predmeta.

Nadalje, tu je i pitanje ključa za spomenuti sef, koji je Dolački naslijedio od svog prethodnika kada je 2012. preuzeo funkciju. Kako službena primopredaja nije napravljena, nije jasno postoji li samo jedan ključ ili ih ima više. Ako ih ima više, pitanje je tko je sve mogao posjedovati taj ključ.

Sve su to stvari koje bi se trebale razjasniti u istrazi, a u kojem god smjeru priča otišla, za policiju neće biti pozitivna. Jer, ako se na koncu sudski dokaže da je Dolački počinio to za što ga se sada sumnjiči, to će dodatno narušiti ionako poljuljano povjerenje građana u policiju. Ako pak istraga propadne zbog klimavih dokaza ili nečeg drugog, u problemima će se naći policijski vrh pa i ministar Vlaho Orepić koji je nakon uhićenja Dolačkog policajcima čestitao na brzo i dobro obavljenom poslu. Jer propast istrage u ovakvom slučaju značila bi da netko nije dobro odradio svoj posao. Odnosno da je policija zbrzala okončati za sebe izuzetno neugodnu priču sumnjičenjem čovjeka koji se tijekom svoje 28 godina duge karijere zasigurno zamjerio mnogima s obje strane zakona.

Prvi dani u Remetincu

U slučaju takvog raspleta, policija bi bila u dodatnom problemu jer bi morala nastaviti s kriminalističkim istraživanjem, koje sada smatra okončanim, a pri tome ne bi mogla koristiti neke metode, poput poligrafa, jer je dosta detalja o slučaju već javno poznato, odnosno USKOK je specificirao što se sve točno u sefu nalazilo. Drugim riječima, u cijeloj priči oko Željka Dolačkog za sada je puno nejasnoća i pitanja, a dok se te stvari ne počnu raspetljavati, uhićeni načelnik broji svoje prve dane u Remetincu, kamo je odvezen u subotu poslijepodne.

Pri ulasku u zatvor prošao je proceduru identičnu onoj koju su prošli mnogi koje je ovamo “pospremio”.

Papirologija, liječnički pregled pa odlazak u ćeliju. Zbog posla koji je donedavno obavljao vodilo se računa i o sigurnosti Željka Dolačkog i pazilo se s kim će ga smjestiti kako bi se izbjegla mogućnost da netko od zatvorenika fizički nasrne na njega.

Osumnjičeni policajac morat će se saživjeti s pravilima koje donosi život iza rešetaka poput činjenice da će na svježem zraku biti samo dva sata dnevno, a da će sve ostalo vrijeme provesti u ćeliji u kojoj se u 23 sata moraju gasiti svjetla. 

Komentara 44

Avatar Sandokan
Sandokan
13:44 25.04.2016.

Meni je najsmješnija izjava dotičnog uhićenika koji kaže da nema tragova provale u sef (ja podrazumijevam u ormar ili slično) kojem se ukradeni novac i zlato nalazili. Hahaha, pa kako će i biti kada je ovaj imao ključ!

SO
soundofcroatia385
13:34 25.04.2016.

Lopuze,otkrit ce se sve uskoro.

BO
bojuki1
13:50 25.04.2016.

Haha... vidi ove uznemirene sdp komentatore, haha... Milanovića čeka Remetinec, ajmo Dolački, propjevaj, reci kako si punio Milanovićeve crne fondove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije