Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni računi

USKOK pregledao Sanaderov sef u austrijskoj banci

\'12.10.2010., Zagreb - Ivo Sanader izlazi iz kuce u Kozarcevoj 21 i odlazi u Sabor pred istrazno povjerenstvo. Ivo je izaso u 9.00 h i pjesice se uputio niz ulicu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
12.02.2011.
u 08:45

Bivši premijer izabrao je manju banku u kraju u kojem je i sam nekada živio, a u kojem i danas stanuje njegov brat

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić u utorak i srijedu bili su u Austriji, i to radi pretresa bankovnog sefa bivšeg premijera Ive Sanadera.

Poznato je, naime, da je Sanader u Austriji otvorio dva računa. Jedan je bio na punca Ivu Šarića, i na njega je pohranio oko milijun eura, a drugi na njegovo ime, gdje je bilo nekoliko stotina tisuća eura. No, ostalo je nepoznato da su računi otvoreni u Raiffeisen banci, i to u poslovnici koja se nalazi izvan Innsbrucka, kao i podatak da je Sanader u banci otvorio i sef.

Manja banka

Bivši premijer izabrao je manju banku u kraju u kojem je i sam nekada živio, a u kojem i danas stanuje njegov brat. Što je pronađeno u sefu te kojim je povodom Sanader uz račune u Austriji otvorio još i bankovni sef, za sada je ostalo nepoznato.

USKOK je u četvrtak izdao priopćenje u kojemu su vrlo šturo naveli kako su predstavnici Državnog odvjetništva i USKOK-a u utorak i srijedu, 8. i 9. veljače, bili u Austriji “radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti u vezi s istragama u predmetu Fimi media i drugo”.

S obzirom na tu formulaciju, jasno proizlazi kako su tužitelji u sefu očekivali gotovinu ili pak neke druge dragocjenosti za koje se smatra da potječu od novca izvučenog iz državnih poduzeća i ministarstava putem Fimi medije.

Tijekom dosadašnje istrage pretreseni su bankovni računi svih članova uže, ali i šire obitelji bivšeg premijera (obuhvaćeno je više od dvadeset osoba), obavljen je pretres njihove kuće u Zagrebu, stana u Splitu te poslovnih prostorija. U tim pretragama pronađena je velika količina umjetničkih slika, no netragom je nestala skupocjena kolekcija Sanaderovih satova. Kada je policija pretresala njegov dom, pronađeno je svega nekoliko primjeraka, i to manje vrijednih.

Istražuje se pranje novca

USKOK, kako doznajemo, provjerava i informacije da je bivši premijer postao vlasnik nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama, no još nema povratnih vijesti o tome jesu li točne špekulacije da je dio svoje imovine prebacio u Ameriku.

Prošloga tjedna USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv Sanadera. Sada ga se, osim za korupciju, istražuje još i za pranje novca.

Komentara 49

BU
bura2
13:25 12.02.2011.

Bilo bi bolje da se sve u tacnine objavi javnosti pa da javnost znade za taj novac! Ovako ce on samo promjeniti Gazdu i >>izijo vuk magare

MI
mica1111
08:50 12.02.2011.

...a kad ono sef prazan...pa nije ni on budala...a možda i popis kome je što dao...,a među njima i koji iz pravosuđa...

OB
-obrisani-
13:21 12.02.2011.

Ma svi ste vi u krivu...u sefu nije bilo ništa spektakularno osim Janezovog mozga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije