Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija kodnog naziva Lignja

Čepinci i svjedok iz zločinačke zapalili kuću bivšem tužitelju

Dragan Baković Bambur
Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL
1/4
16.05.2018.
u 18:25

Tijekom paljenja vikendice došlo je do eksplozije te je jedan od osumnjičenika zadobio teške tjelesne ozljede.

Sedam osoba, među kojima je i Dragan Baković Bambur (48) iz Čepina uhićeni su u zajedničkoj akciji USKOK-a i policije kodnog naziva Lignja. Sumnjiče se za udruživanje u grupu u sklopu koje su počinili općeopasnu radnju te za pomaganje počinitelju nakon počinjenja djela. Konkretnije, sumnjiči ih se za palež vikendice Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika.     

Našli tragove krvi

Njegova vikendica u Postirama na Braču, zapaljena je lani u travnju, a policija je na poprištu našla tragove krvi. Malo nakon događaja dvije su osobe bile privedene, pa puštene, jer se tragovi nađeni na mjestu paleža nisu poklapali s njihovim DNK. Sada je uhićena grupa predvođena Bamburom, kojeg se sumnjiči da je sve organizirao, a iz kojeg motiva, još nije poznato. USKOK je protiv njih pokrenuo istragu, a Bambur se sumnjiči da je od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, BiH i Njemačke organizirao ostale osumnjičenike. Nekima od njih naložio je da zapale vikendicu Ortynskog, a posao su trebali obaviti Milan B. i Jasmina H. zajedno s još dvije nepoznate osobe. Sumnja se da su 1. travnja 2017. u večernjim satima to i učinili, pri čemu je pričinjena šteta od 200.000 kuna. No pri podmetanju požara došlo je do eksplozije u kojoj je Milan B. teško ozlijeđen. Zadobio je opekline lica i ruku uz obilno krvarenje. Hitno ga je trebalo evakuirati s Brača pa se Bambur sumnjiči da je to organizirao uključivši u priču i ostale osumnjičenike. Milan B. prebačen je na kopno, zatim u BiH te dalje u Njemačku, gdje se skrivao i liječio, a ostali su mu u tome pomagali te su to financirali.

Ortynski se posljednjih godina rijetko pojavljivao u javnosti, a glavni državni odvjetnik bio je od 2001. do 2002. Nakon samo 14 mjeseci morao je otići jer je u Saboru javno govorio o sprezi politike i mafije. Prije no što je postao glavni državni odvjetnik, Ortynski je godinama bio istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda, a vodio je i istragu protiv tzv. zločinačke organizacije. Zanimljivo je da je među sada uhićenima zbog paleža njegove vikendice i Zdenko Ivanković, koji je bio svjedok na tom suđenju, a svjedočio je kao prijatelj Željka Šobota, ubijenog 1999. u Zagrebu. Što se tiče Bambura, njega je interventna policija uhitila u utorak u 16.30 u kafiću Tivoli u Radićevoj ulici u Osijeku. Uhićen je dok je pio kavu te je nakon toga odveden na ispitivanje.

Pritvarani, a ne osuđivani

Riječ je o osobi koja se u medijima godinama spominje kao šef tzv. čepinskog klana, a više puta je prijavljivan. U tim ranijim postupcima zastupao ga je poznati osječki odvjetnik Marko Dumančić.

– Da, ja sam ga do sada branio, ali nisam čuo da je uhićen. Ako je uhićen još u utorak, očito je onda da mu više nisam odvjetnik i da je angažirao nekoga drugoga, jer ja ništa ne znam o tome – kratko je kazao Dumančić.

Što se tiče tzv. čepinske skupine, protiv njezinih članova je krajem 90-ih pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka, a članovi su joj bili i pritvarani. Sumnjičilo ih se za protupravne naplate, ucjene i reket. Nikada, pak, nisu osuđeni ni za jedno kazneno djelo. Presude su bile ili oslobađajuće ili odbijajuće. Iznimka je jedino tučnjava na nogometnom igralištu 1998., ali tada su im izrečene uvjetne osude. Baković je, pak, proveo tri godine u zatvoru zbog pokušaja ubojstva osječkog poduzetnika Dalibora Brajdića u studenome 2009. Sudilo mu se za to kazneno djelo čak tri puta jer je Vrhovni sud dvaput ukidao presudu Županijskog suda u Osijeku.

– Osuđen je na koncu na tri godine zatvora, dvije je izdržao u Hrvatskoj u pritvoru, a poslije je otišao u BiH pa je tamo odslužio još jednu godinu zatvora. Vratio se u Čepin prije godinu i pol – kazao je Dumančić.

Komentara 4

BF
bf2
16:55 16.05.2018.

nije da odobravam ovako ponašanje i paljenje tuđe imovine,ali u mom kraju harače po vikendicama,pljačkaju ih i uništavaju imovinu,ali one ipak ne vrijede tako puno kao od dotičnog gospodina,a ni imena vlasnika nisu tako zvučna,stoga se policija ne zamara previšee u potrazi za počiniteljima,još ako je šteta do 1000 kn...

Avatar Marko
Marko
17:16 16.05.2018.

Ježić nije osumnjičenik?

DR
Draš
18:00 16.05.2018.

A to šta je lik držao eksploziv u vikendici nije problem ,valjda je "zaslužnima" to dozvoljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije