Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Sinovčića USKOK tereti i zbog privatizacije NK Zadra

Reno Sinovčić
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
18.12.2015.
u 17:25

Sinovčić i ostali uhićeni su u prosincu lani. Na slobodu su pušteni uz jamčevinu, a Sinovčiću je trebalo dva mjeseca da je skupi

Dok se zagrebački Županijski sud ovih dana bavi jamčevinom Zdravka Mamića, pravog i istinskog šefa hrvatskog nogometa, na sud je prispjela još jedna “nogometna” optužnica. Ovaj je put u glavnoj ulozi kontroverzni zadarski poduzetnik Reno Sinovčić, službeno, vanjski suradnik NK Zadra, kojeg je USKOK danas u aferi Ribar optužio za zloporabe položaja “teške” 120 milijuna kuna.

Optuženi i poreznici

Osim njega će se na optuženičkoj klupi još naći Novica Erlić, bivši direktor NK Zadra, Dalibor Zebić, predsjednik NK Zadra, te poreznici Vjekoslav Jurlina, Stoja Mučaji, Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a optuženo je i Sinovčićevo trgovačko društvo VOX. Svi oni bili su uhićeni u prosincu lani, a iz istražnog zatvora u Remetincu izašli su uz jamčevinu, u rasponu od par stotina tisuća kuna do 10 milijuna kuna. Ta milijunska jamčevina bila je određena Sinovčiću, kojem je trebalo dva mjeseca da je skupi, a kada nije uspio skupiti novac, gotovinsko jamstvo zamijenio je nekretninama. Iz Remetinca je izašao u veljači ove godine, a nakon izlaska je novinarima kazao da mu je boravak u istražnom zatvoru bio svojevrsni godišnji odmor. Istodobno je tada ustvrdio i da nije kriv te da će na sudu dokazati svoju nevinost.

USKOK-ovom optužnicom protiv Rene Sinovčića i ostalih obuhvaćena je privatizacija NK Zadar ali i predstečajna nagodba VOX-a i neplaćanje poreza. Sinovčića se tako tereti da je od poreznika predvođenih Stojom Mučaji od prosinca 2010. do 5. srpnja 2013. tražio da prolongiraju porezni dug i ovrhu VOX-a, zbog čega je proračun RH, prema USKOK-u, oštećen za oko tri milijuna kuna. Što se tiče NK Zadra, Erlića terete da je Sinovčiću priznao postojanje 42 milijuna kuna duga, iako je znao da taj dug ne postoji. Naime, Sinovčić je tvrdio da je posuđivao novac igračima, a USKOK smatra da se radi o lažnim pozajmicama koje je Sinovčić iskoristio kako bi došao do većinskog paketa dionica NK Zadra. Na osnovi tog, smatra USKOK, lažnog potraživanja NK Zadar je Sinovčiću i njegovim tvrtkama isplatio 27 milijuna kuna, a Sinovčić je devet milijuna kuna duga koje je VOX imao prema NK Zadru riješio prijebojem nepostojećih zajmova.

Traže oduzimanje koristi

Preostali dio potraživanja, prema optužnici, pretvorio je u vlasnički udjel u NK Zadru, i to tako da je stekao dionice vrijedne 23 milijuna kuna i preuzeo 35 posto temeljnog kapitala kluba, čime je, smatra USKOK, oštetio NK Zadar za oko 41 milijun kuna.

Sinovčića se tereti i da je od početka 2013. do početka 2014. u predstečajnoj nagodbi VOX-a, umanjio obveze VOX-a prema vjerovnicima, i to zato da bi osigurao prihvaćanje predstečajne nagodbe. Terete ga da je neistinito prikazao da potražuje 17 milijuna kuna, da bi potom to potraživanje prenio na Zebića, kako bi imao potrebnu većinu glasova vjerovnika. USKOK smatra da su tako vjerovnici oštećeni za 52 milijuna kuna, a Ministarstvo financija za 5,6 milijuna kuna. USKOK u optužnici traži i da se Sinovčiću i njegovim suoptuženicima oduzme protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od 121 milijun kuna.

>> Sinovčić USKOK-u: Dobitni listić nisam ispunio ja, nego moja žena

Komentara 25

DU
Deleted user
10:58 18.12.2015.

Optužnice... nakon toga dolazi naši suci i sve po starom.Naravno da nije besplatno.

DU
Deleted user
10:54 18.12.2015.

Na faci mu se vidi da je nevin!

AM
ameris
10:49 18.12.2015.

No,zar Kalmeta nije doma ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije