Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propjevao

Uskok ima dokaz da je Thompson 2007. bio u Carini kod Barišića!

thompson
Foto: Vanja Zubčić
1/4
Autori: Ivanka Toma, Iva Puljić-Šego
20.01.2011.
u 20:00

U Carini su potvrdili kako su i prije dostavljali podatke o dolascima u Humboldtovu, a Barišić je novac iz crnog fonda čuvao u sefu u sobici u koju se ulazilo iz njegova ureda

USKOK-ovi istražitelji imaju podatak iz Carine da je Marko Perković Thompson na početku lipnja 2007. godine bio u uredu Carine u Humboldtovoj 4.

Porez od 1,9 mil. kuna

To pak ide u prilog tvrdnji bivšeg šefa Carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji je u svom drugom iskazu, o čemu smo pisali, rekao da je prema nalogu Ive Sanadera na početku lipnja 2007. godine Thompsonu baš u svom uredu isplatio 515.000 eura, izvučenih iz javnih poduzeća kako na parlamentarnim izborima te godine ne bi pjevao ni za jednu stranku. Thompson je pak u srijedu, kada su ga istražitelji ispitali u Splitu, tvrdio, kao što je izjavio i za Večernji list, da Barišića uopće ne poznaje te je negirao da je bio u Carini i primio novac. U Carini su nam pak potvrdili kako su i prije istražiteljima dostavljali podatke o tome tko je sve dolazio u njihove prostorije u vrijeme mandata Mladena Barišića.

>>Branitelji: Thompson je domoljub i nitko ga ne može kupiti

>>Đapić: Nije bilo govora o tome da Thompson bude na listi HSP-a

USKOK je sad pak zatražio i porezni nadzor Thompsonove imovine kako bi se ustanovilo je li platio porez na tih 515.000 eura, ali i kako bi se provjerilo jesu li njegovi prihodi u skladu s njegovom imovinom. Istražitelje je posebno zaintrigiralo otkriće Večernjeg lista da je Thompson tek nekoliko dana pošto mu je Barišić, kako tvrdi, isplatio novac, na elitnoj lokaciji u Remetama kupio kuću i okućnicu čija bi vrijednost, prema gruboj računici, mogla biti od 500 do 600 tisuća eura. Na iznos od 515.000 eura, odnosno 3,8 milijuna kuna, porez bi pak, ovisno o tome bi li se ta svota vodila kao autorski honorar ili bi bila oporeziva po stopi od 35 ili 45 posto i ima li Thompson prijavljenu tvrtku, iznosio od 780 tisuća kuna do čak 1,9 milijuna kuna.

Nije mito!

Odvjetnik Branko Šerić pak objašnjava, ograđujući se od konkretna slučaja, da uzimanje 515.000 eura za nepjevanje ne može biti mito jer se nikoga ne može podmititi da ne učini nešto što nije dužan činiti. A Thompson nije dužan nastupati, odnosno imati koncerte.

– O kojoj je vrsti kaznenog djela riječ ovisit će o tome je li onaj tko je uzeo novac znao njegovo porijeklo, je li sudjelovao u prikrivanju, odnosno pranju novca – objasnio je Šerić. Svakako, Thompson ni na koji način, ako je uzeo novac kako Barišić tvrdi, nije za njega mogao isporučiti račun, odnosno legalno naplatiti nenastupanje jer ne bi postojala pravna osnova za njegovo stjecanje.

– Ne može se sklopiti ugovor o nenastupanju, pa ni ugovor o darovanju tolike svote novca jer kakvo bi bilo objašnjenje da se nekomu daruje toliki novac – rekao je Šerić. USKOK je o navodnoj isplati 515.000 eura Thompsonu ispitao i Antu Đapića, bivšeg šefa HSP-a kojeg je i taj pjevač član. On je pak, doznajemo, tvrdio da Thompson za njih 2007. godine nije htio nastupati u kampanji te da je u to vrijeme bio na turneji u SAD-u i Kanadi. USKOK je, istražujući Barišićeve navode o crnom fondu HDZ-a koji je činio novac ukraden iz javnih poduzeća preko Fimi medije, otkrio, a o tome je Večernji list prvi pisao, da je Barišić u svom uredu u Carini imao sef u kojem je čuvao te novčanice. Sef je, točnije, bio u sobici u koju se ulazilo iz njegova luksuzna ureda.

U tom je sefu bio i novac za Thompsona, kao i 300.000 eura i dva milijuna kuna o kojima je znala i Jadranka Kosor jer joj je za tu svotu, namijenjenu predsjedničkim izborima, rekao bivši premijer Sanader kada je odlazio s te funkcije.

Ključne riječi

Komentara 1111

OB
-obrisani-
10:21 21.01.2011.

@ Krilnik Jure \"JUGOSLAVENI jugoslavije više nema! \" --- A opet, upravo ti ne možeš bez nje. Puna ti usta Juge. :-)

OB
-obrisani-
11:28 21.01.2011.

medjimurec svaka cast rado slusam stare medjimurske;strukle pekli,fjolice i sl. otkud ovi kamenjari u vasoj domovini

OB
-obrisani-
11:45 21.01.2011.

sventevid predlazem da nase i vase budale vratimo u bosnu i hercegovinu kamen je kamen pa bio on seselj,draskovic ili tomson i sl. i eto im dvojno predsednistvo tomson-mladic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije