Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMOVINSKA KARTICA Bivši ravnatelj HZZO-a s povećim brojem stanova

USKOK češlja Bergmanovu imovinu i ugovore HZZO-a

Autori: Ivanka Toma, D. Glavina, Vanja Moskaljov
16.01.2009.
u 12:13

Uskok je zatražio od porezne uprave da provjeri je li bivši ravnatelj HZZO-a Vjećeslav Bergman legalno stekao svoju imovinu. Povod su novinski napisi u kojima se sumnja da se za vrijeme mandata debelo okoristio. Osim njegove imovine, USKOK provjerava i ugovore što ih je HZZO sklapao s pojedinim tvrtkama za različite usluge. Naglašavaju kako je zasad nemoguće govoriti o nezakonitostima, nego je sve u fazi provjere.

Stan od 115 kvadrata
Bergman je u imovinskoj kartici naveo kako je tijekom mandata na čelu HZZO-a od 2004. do 2009. imovina njegove obitelji povećana za jedan stan od 115 četvornih metara u Zagrebu, zemljište od 2900 četvornih metara u Zaprešiću te motocikl yamaha.

Također navodi kako je imovina umanjena za dva osobna automobila, audi 100 i audi A3. Stan na zagrebačkom Vrhovcu vrijedan 1,5 milijuna kuna bivši je ravnatelj HZZO-a kupio zajedno sa suprugom, za što su podigli kredit u PBZ-u.

Pregledom imovinske kartice vidljive su samo dvije “ozbiljnije” nejasnoće, jedna vezana za Bergmanovu ušteđevinu, a druga za nekoliko zemljišnih parcela. Naime, prilikom stupanja na dužnost 2004. godine, Bergman nije naveo nikakvu ušteđevinu, a u veljači 2008. u dopuni imovinske kartice naveo je ušteđevinu od 250.000 kuna.

Kad je riječ o zemljišnim parcelama, Bergman navodi kako je prilikom stupanja na dužnost bio vlasnik zemljišta u Zaprešiću veličine 2700 četvornih metara, a u završnoj izjavi nakon okončanja mandata kaže da je za vrijeme dok je bio na dužnosti stekao zemljište, također u Zaprešiću, veličine 2900 četvornih metara.

Isključen mobitel
U dvije dopune kartice, 2007. i 2008., pak, navodi tri zemljišne parcele i jedan voćnjak, što znači da su ih on i supruga stekli tijekom njegova mandata, a koje ne spominje u završnoj izjavi, pa je nejasno je li još vlasnik tih parcela ili ih je u međuvremenu prodao ili darovao. Pšali smo potražiti objašnjenje od Bergmana, no mobitel mu je bio isključen. Iz kartice je vidljivo da je Bergmanu plaća od 11.000 kuna s početka mandata tijekom 2007. porasla na 14.000, a da je stomatološka ordinacija njegove supruge u 2007. imala 650.000 kn prometa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije