Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Malenica u Varaždinu

Usklađene zemljišne knjige i katastar donose gospodarski uzlet

Varaždin: Ministar Malenica otvorio Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
07.12.2020.
u 17:36

Koliki je značaj ovog postupka usklađenja dovoljno govori podatak da je Grad Varaždin prva jedinica lokalne samouprave koja je napravila projekt usklađenja zemljišnih knjiga i katastra, rekao je Damir Habijan.

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivana Malenica pustio je u funkciju zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra u Varaždinu (ZIS). 

Varaždin tako nakon gotovo šezdeset godina, kao prvi grad u Hrvatskoj, ima potpuno uređenu gruntovnicu, odnosno potpuno sređene podatke o nekretninama i zemljišnim česticama. Projekt je vrijedan 21 milijun kuna.

- Idemo u smjeru da uskladimo zemljišne knjige i katastar u cijeloj Hrvatskoj. Ne radi se o lakom projektu, a ovdje vidimo da je u Varaždinu trajalo dvadesetak godina. Vjerujem da će benefiti koji će građani, ali i gospodarstvenici, osjetiti,  biti poticaj i nekim drugim jedincama lokalne samouprave da idu u tom smjeru - rekao je ministar Malenica i dodao da su pogodnosti projekta, od pravne sigurnosti, jačanja povjerenja u zemljišne knjige, smanjenja broja postupaka na sudovima do gospodarskog uzleta.

- Koliki je značaj ovog postupka usklađenja dovoljno govori podatak da je Grad Varaždin prva jedinica lokalne samouprave koja je napravila projekt usklađenja zemljišnih knjiga i katastra. Svi mi koji se bavimo ovim poslom, a to mogu reći i kao odvjetnik, znamo što znači točnost, ažurnost podataka koji se tiču zemljišnih knjiga i katastra - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.Projekt usklađenja katastra i gruntovnice počeo je još 1994. godine. Jednim klikom miša moći će se vidjeti gdje su točno granice njihovih čestica i tko je vlasnik. U pripremi je, kazao je ministar, i nacionalni plan otpornosti i oporavka, za daljnje razvijanje i usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra. - Trenutačno smo na negdje nešto manje od četiri posto katastarskih čestica u Hrvatskoj, a cilj nam je u narednih nekoliko godina doći na 40 posto - rekao je Malenica. Katastarska općina Varaždin četvrta je i najveća katastarska općina nastala u tom postupku, površine je 3676 hektara, a sastoji se od 15.178 katastarskih čestica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije