Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno na internetu!

Ne nasjedajte na ovakve priče! Evo kako su dvije usamljene žene ostale bez 188.000 kuna

žena na internetu
Foto: Getty Images
04.01.2019.
u 11:06

U oba slučaja bila je riječ o starijim ženskim osobama koje žive same te su u mirovini, a 'vojnici' su im su obećali da će doći u posjet k njima u Hrvatsku

Dvije žene s područja Bjelovarsko-bilogorske županije prevarene su preko Facebooka, a vjerujući osobama s lažnih profila koje su se predstavljale kao američki vojnici, ostale su bez ukupno 188.000 kuna.

Kako je objavila policija, žene stare oko 60 godina započele su komunikaciju s osobama koje su im se javile preko Facebooka tvrdeći da su vojnici u misijama u svijetu. Ženama su slali svoje fotografije u vojnim odorama te su im govorili kako posjeduju veću količinu novca koji žele podijeliti s njima.

Brzo su tako stekli povjerenje kod lakovjernih žena kojima su rekli da novac nemaju gdje držati pa im ga u paketu žele poslati.

No, prije nego što pošalju novac, žene su trebale prvo njima uplatiti određeni novčani iznos.

– Žene su obavile navedene uplate većih novčanih iznosa s time da je jedna platila novac putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen IBAN računa u Torinu u Italiji. Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati iako ju je počinitelj navodio na to da pošalje još novca jer je pokraden, sakuplja novac i ne može sam platiti ono što treba – priopćila je policija.

Druga je žena nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je ona na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga došlo joj je još poruka sa zahtjevom za novim uplatama, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj blokirao joj je profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za oko 8000 kuna, dok je druga ostala bez 180.000 kuna.

– U oba slučaja riječ je o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u mirovini te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjet k njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom – navodi policija i upozorava:

– Upozoravamo građane, posebice one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevara putem društvenih mreža. 

>> Pogledajte kako automobili 'plešu' po skliskoj cesti

Komentara 19

Avatar Olujni
Olujni
11:55 04.01.2019.

Koliko naivan moras biti da nepoznatoj osobi na slijepo poklonis 25.000 € ?! Nimalo mi ih nije zao, same pale, same se ubile!

Avatar Kljusar
Kljusar
13:38 04.01.2019.

nikakva šteta, bolje da je novac u opticaju kod onoga ko' ga treba, one ga očito ionako ne trebaju

MO
modovisisajteMaraschino
12:27 04.01.2019.

svaka škola košta.... nisu bile zadovoljne dedekima penzionerima pa bi mlade vojnike....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije