Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak aktivistice

Urša Raukar seli u Francusku gdje će igrati u tri predstave

'15.07.2010., Zagreb, Hrvatska - Akcija u Varsavskoj ulici, radnici posjekli stabla dok je policija privela nekolicinu prosvjednika. Ursa Raukar. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/5
22.08.2010.
u 12:00

Borbu za pravdu na asfaltu Varšavske ulice zamijenit će kazališnim daskama. Iduće sezone igrat će u čak tri predstave: Machbet, Iza zatvorenih vrata i Četerdesetorica

Glumica, Zagrebačko kazalište mladih, Varšavska... Dovoljne su tek ove tri asocijacije i odmah se zna o kome je riječ. Da, o Urši Raukar, cijenjenoj zagrebačkoj umjetnici i nepokolebljivom borcu za Varšavsku ulicu koja krajem kolovoza na godinu dana odlazi u Francusku jer će iduće sezone u kazalištu La Comédie de Saint-Étienne, u istoimenom gradu glumit će u čak tri predstave: "Machbet" , "Iza zatvorenih vrata" i "Četerdesetorica". 

Ostala sam bez daha

- Najteže će biti prva tri mjeseca jer u tom razdoblju izlaze prve dvije premijere. Svaka predstava se radi šest tjedana, što je vrlo kratko vrijeme. No, svi dolazimo s već naučenim tekstom. Sve premijere bit će u teatru La Comédie de Saint-Étienne, a idućeg lipnja gostujemo u Parizu i time će taj jednogodišnji posao i završiti - otkriva U. Raukar.

Za ovu je njezinu kazališnu avanturu zaslužna ravnateljica ZeKaeMa Dubravka Vrgoč. Ona je još je prije nekoliko godina uspostavila vezu s kazalištem u Saint-Étienneu, što je rezultiralo i koprodukcijom na predstavi "Polet", koju je režirao Jean Claude Berutti, direktor tog kazališta. Isti tekst je rađen i u Francuskoj i kod nas. Urša je bila u hrvatskoj podjeli i radila s Beruttijem.

– Prije šest mjeseci Berutti me nazvao i ponudio mi da iduću sezonu radim u St. Étienneu. Ostala sam bez daha. Nikada se nisam ni usudila pomisliti ili poželjeti raditi u francuskom kazalištu znajući da je to nemoguće zbog jezika. No, eto, Europska unija i tu donosi promjene jer u St. Étienneu radi međunarodni europski ansambl. To su sve kolege koji žive u Francuskoj, ali raznih nacionalnosti: Grci, Nijemci, Poljaci, Rusi. Jedan kolega je čak iz Togoa. I dvojica Francuza. Vrlo šarolika ekipa. Uvjerena sam da će to preplitanje raznih energija i kultura proizvesti zanimljive predstave. Bit će to izuzetno intrigatan posao. Nakon što sam došla k sebi od iznenađenja, Berutti me pozvao na tri dana u St. Étienne na neku vrstu audicije jer se tamo okupio cijeli ansambl. Imali smo probe da se vidi funkcioniramo li kao grupa i, kako je sve dobro prošlo, imala sam dva-tri dana za odluku. Kako su me podržali ravnateljica Vrgoč i moja obitelj, odlučila sam otići – rekla je Urša Raukar.

Ovo joj je prvi takav angažman u inozemstvu. Veseli je i što će, i publika ZeKaeMa imati priliku vidjeti te predstave kad međunarodna ekipa dođe u Zagreb.

A kako će suprug, sin i ona izdržati jedni bez drugih?

– Uh, zbog toga je i bilo najteže odlučiti. No, oni su me i najviše podržali shvaćajući da je to izazov koji se nudi vrlo rijetko. Na kraju sam zaključila da ako se meni šire horizonti, šire se, naravno, i mojoj obitelji. Svakako će i oni dolaziti k meni, a i ja ću opet biti ovdje u prosincu, dio siječnja i dio veljače. Jer, ne bih ipak izdržala bez obitelji i Zagreba cijelu godinu – priznaje Urša Rukar.

Sve me veseli

Jako se veseli životu u Francuskoj.

– Oduvijek sam, zahvaljujući mojim roditeljima, bila u vezi s Francuskom. U Parizu sam bila i na šestomjesečnoj stipendiji. A sad me sve veseli. Ipak – najviše rad u kazalištu. Izazov igre na stranom jeziku je golem i tome ću se posve posvetiti, a bit će možda vremena i za francusku kuhinju, izlete, upoznavanje Francuske i sva veselja koja takav boravak nudi – uzbuđeno će naša glumica kojoj želimo sretnu i uspješnu profesionalnu pustolovinu.

Hoće li njezinim odlaskom borci za Varšavsku izgubiti jednu od aktivistica?

- Sigurno me neće izgubiti. Nastojat ću biti u tijeku sa svim događanjima, a uvjerena sam da će se pokretu "Ne damo Varšavsku" priključivati sve više i više građana kojima je dosta zanemarivanja općeg dobra i javnog interesa kako bi se pogodovalo određenim pojedincima i njihovim profitima. Varšavska je postala i simbolom borbe protiv takvih situacija širom Hrvatske. Građani su to prepoznali i sigurna sam da više neće šutjeti pred takvim otimačinama i nepravdom - poručuje Urša.

Komentara 43

GM
gmaz
13:14 22.08.2010.

jao,velka šteta,ja ću zaplakati.......

MR
mravac
15:19 22.08.2010.

Nevjerovatno koliko se bolesnika javlja na forumu.Toliko mržnje samo primitivci mogu iskaliti i čobani koje Horvatinčić plaća da imaju za dnevni sendvić.

OB
-obrisani-
20:39 22.08.2010.

Neka se isto kao u Varsavskoj nastavi proservati u Francuskoj pa ce vidjeti kako Sarkozy postupa sa \"aktivistima\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije