Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJA ŽELJA Zvonimir Radoš ne može pokopati suprugu Nadu

Urna moje supruge leži među knjigama

Znam da ćeš se pobrinuti da budem pokopana pored svojih roditelja, rekla mi je supruga Nada na izdisaju, ali njeni rođaci ne daju mi da ispunim njezinu želju - tvrdi Zvonimir
Foto: Hassan Haidar Diab
09.10.2008.
u 17:35

U ranu jesen 2006., osjećajući da je njezin život stigao do trenutka kad ima vremena još samo za oproštaj, Nada Vuljević–Radoš svom je suprugu rekla: – Znam da ćeš se pobrinuti da budem pokopana pokraj svojih roditelja!

Sat nakon toga, Nadin je život ugašen. U maloj sobici staračkog doma u Klaićevoj ulici ostao je tek obljubljeni portret jedne žene, trag neizbrisive ljubavi i neutješni muškarac.

Još veća tuga
Danas, dvije godine kasnije, ista varava jesen, ista soba, isti portret, ali i još veća tuga. Nadina posljednja želja nije ispunjena, a njezina se urna poput bronačne sjene jednog života skriva među knjigama i enciklopedijama najviše police u tijesnoj sobici staračkog doma.

Sjetan i neutješan suprug, 80-godišnji Zvonimir Radoš, koji je kao akademski kipar cijeli život protkao kroz nježne niti umjetnosti, ogorčeno se pita: - Gdje su nestale ljudske emocije, gdje se zagubila čovječnost?! Kako da okrunim jedan život i pronađem mir kada ne mogu ispuniti njezinu posljednju želju?!

- Supruga je imala tri brata i, kad im je umro otac, ona i dvojica braće su pokušavali doći do grobnog mjesta na Mirogoju, ali bez uspjeha. Njih troje za pomoć su se obratili trećem bratu Ivi Vuljeviću, koji je bio na visokom položaju. Ivo im je rekao da će učiniti sve, ali da on nema novca za kupnju groba, pa su mu dali novac.

Za par dana uspio je doći do slobodnoga groba na pravoslavnom dijelu Mirogoja. Na žalost, sve je bilo u brzini, jer je oca trebalo pokopati, pa je on taj grob kupio i upisao na svoje ime – priča Zvonimir. Godine su prolazile, a Nada i dvojica braće nikako nisu uspijevali uvjeriti trećeg brata da grob prepiše na majku:

Kao da je predosjetila
- Braća su bili u korektnim odnosima, pa nije postojao strah da bi netko nekoga namjerno prevario ili povrijedio. Njih troje nisu htjeli biti nasilni, niti previše inzistirati, a brat Ivo je uvijek bio prezauzet obvezama, pa je tako stiglo vrijeme kada je umrla i njihova majka, a grob je ostao na ime brata Ive.

Na žalost, nedugo nakon majčine smrti umire i Ivo, te grob postaje vlasništvo njegove supruge Ivke Vuljević i njihovo troje djece, sinova Veljka i Ivice te kćeri Dore – govori Zvonimir i dodaje kako je život nakon toga krenuo dalje, a razgovori s nećacima – novim vlasnicima groba nastavili su se tek nakon smrti njegove voljene Nade.

- Moja je supruga preminula 1. listopada u ranu zoru. Sat vremena prije toga sam sjeo pored nje na krevet i ona mi je rekla: “Znam da ćeš se pobrinuti da budem pokopana pored svojih roditelja!“ Rekla je to na način kao da je osjećala da će mi trebati sva sila svijeta da je položim u taj grob.

Bila je to posljednja želja žene koja mi je bila ljubav, životni partner i vječita inspiracija. Pokušao sam radi toga kontaktirati s nećacima i njihovom majkom, ali na žalost, nisam dočekan s razmijevanjem - zaključuje Zvonimir.


Potpisao sam, ali se nadam

- Evo, ovo čak nije niti zakonito. Urna se kod nas ne smije držati na ovakim mjestima. Ali ja se ne prestajem nadati, još uvijek vjerujem da ću uspjeti. Rodom sam iz Slavonskoga Broda i tamo imam obiteljski grob. Kada sam uzimao urnu iz krematorija, morao sam potpisati da ću je pokopati u taj grob, ali sam je ipak ponio sa sobom, jer sam vjerovao da ću uspjeti ispuniti njezinu želju i da će ti ljudi shvatiti kako ima pravo biti pored svojih roditelja! Ipak, ako ne uspijem, pokopat ću je u Slavonskom Brodu – govori Zvonimir kroz suze i pita: - Pa zar je moguće da joj neće dopustiti da legne na posljednji odar pored svoje krvi?! Pa zar je moguće da žele prodati djeda i baku?!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije