Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA POVJERENSTVU

Ured predsjednika objavio prepisku: 'Donesite odluku o putu u Albaniju'

Zoran Milanović nastavio verbalni sukob s Plenkovićem
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
21.10.2020.
u 17:40

Ured Predsjednika dostavio je Povjerenstvu sve tražene informacije i dokumente s kojima raspolaže vezano uz boravak predsjednika u Albaniji, naveli su

Ured predsjednika Republike Hrvatske objavio je danas kompletnu korespondenciju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezanu uz boravak predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju u razdoblju od 11. do 14. kolovoza ove godine. Također, objavljena je i dostavljena dokumentacija. 

Sadržaj današnjeg dopisa predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gospođo Novaković, nastavno na Vaš jučerašnji medijski istup 20. listopada 2020. u kojem prozivate Ured Predsjednika kako nije dostavio tražene podatke o Vašem predmetu vezanom uz boravak Predsjednika Republike u Republiku Albaniju, želimo Vas podsjetiti kako je Povjerenstvu Ured Predsjednika 25. kolovoza, 2. rujna i 9. listopada 2020. godine dostavio sve tražene informacije i dokumente s kojima raspolaže, te smo Vam jasno naveli kojim tijelima se možete obratiti za ostalu traženu dokumentaciju. Uz to želimo Vam ukazati na sljedeće:

1.  Smatramo potpuno neprimjerenom Vašu odluku da sa strankama u postupku komunicirate javno, putem medija. Ovakvim postupanjem krše se temeljna načela postupanja državnih tijela u odnosu na stranke u postupku. Zamislite, gospođo Novaković, da neko državno tijelo u predmetu u kojem bi Vi bili stranka umjesto na način predviđen zakonom, počne komunicirati i iznositi stavove o predmetu putem medija te pri tome zauzimati stav o Vašem postupanju o kojem odlučuju. Sigurni smo kako ćete se složiti da bi to bilo potpuno neprimjereno postupanje. Pored toga niti u aktima koji uređuju rad Povjerenstva nismo našli odredbu kojom bi se predsjednicu Povjerenstva ovlastilo da iznosi stavove o predmetima koji su u postupku i to prije nego što bi Povjerenstvo zauzelo stav ili donijelo odluku. Ako takvu ovlast imate molimo Vas da nas o tome obavijestite.

2.  Javnim komentiranjem predmeta u kojem i Vi odlučujete dovodite u pitanje svoju nepristranost. Naime, prije donošenja odluke (Predsjednik Republike kao stranka nije obaviješten kako je ista donesena) Vi iznosite kvalifikacije o postupanju stranke u postupku, kvaliteti „dokaza“ koji su dostavljeni Povjerenstvu i sl. iz čega se može zaključiti kako ste već zauzeli stav u navedenom predmetu i to prije nego je završen postupak.

VIDEO Milanović o putu u Albaniju

3.  Ured Predsjednika će i u buduće Povjerenstvu dostavljati svu raspoloživu dokumentaciju i informacije, ali samo u odnosu na konkretan predmet koji Povjerenstvo eventualno vodi. Na zahtjeve da se dostave podaci o „svim putovanjima“ i sl. nećemo odgovarati budući da ne smatramo kako je Povjerenstvo ovlašteno postavljati općenite zahtjeve koji nisu povezani s konkretnim predmetom. Ukoliko Povjerenstvo smatra da Predsjednik možda krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa izborom prijevoznog sredstva na nekom konkretnom putovanju ili u slučaju da postoji prijava protiv Predsjednika Republike oko nekih drugih putovanja, molimo Povjerenstvo da Uredu objasni povezanost tih putovanja sa službenim putom Predsjednika Republike u Albaniju. Ako takva povezanost ne postoji, molimo Povjerenstvo ukoliko ima osnove, da otvori poseban predmet, a Ured će kao i do sada dostaviti svu dokumentaciju s kojom raspolaže. Također, ako Povjerenstvo donese stav o tome u kojim slučajevima i kojim prijevoznim sredstvima Predsjednik smije ili ne smije putovati, molimo da nas, kao i nadležne službe Ministarstva unutarnjih poslova, o istom obavijestite.

4.  U odnosu na konkretni put u Albaniju dopustite da ponovimo sljedeće:

– Predsjednik Republike je štićena osoba prve kategorije. Svim štićenim osobama te kategorije državna tijela iz sigurnosnih razloga osiguravaju prijevoz bez obzira na narav putovanja, dakle bez obzira radi li se o privatnom ili službenom putovanju.

– Ustavna odredba prema kojoj Predsjednik Republike predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu jasno upućuje na to da susret Predsjednika Republike sa stranim državnikom, pa tako i predsjednikom Vlade Albanije, predstavlja izvršavanje njegove ustavne zadaće.

– Predsjednik Republike je u obavljanju svojih Ustavnih ovlasti boravio 12. i 13. kolovoza 2020. godine u Albaniji gdje se susreo s predsjednikom albanske Vlade. Ne vidimo kako način prijevoza Predsjednika koji je štićena osoba prve kategorije na takav sastanak može predstavljati sukob javnog i privatnog interesa. Ne vidimo niti ovlast Povjerenstva za propitivanje načina prijevoza neke štićene osobe na sastanak sa stranim državnikom. Naravno, Povjerenstvo može imati i drukčiji stav, pa zaključiti da je Predsjednik bio u sukobu interesa.

Poštovana gospođo Novaković, ono što po nama Povjerenstvo ne bi smjelo je izbjegavati donijeti odluku. Zato Vas molimo da donesete odluku o službenom putu Predsjednika Republike u Republiku Albaniju, te da izvijestite hrvatsku javnost je li Predsjednik Republike bio u sukobu interesa ili nije", stoji u dopisu kojeg potpisuje pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić

Kompletnu dokumentaciju, koju je objavio Ured predsjednika, možete pronaći ovdje

Komentara 13

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
18:08 21.10.2020.

Ma nije Milanović kriv. On je "gospodin predsjednik Milanović" za ovo povjerenstvo i ako kaže da nije kriv jer ima pravo koristiti sve resurse za svoje privatne potrebe onda je to tako. Predsjedniku Albanije ostalo baklave, nekih 50 tepsija pa zar da se to baci? Zato je Zoka poveo cijelu obitelj i sve druge.

EH
enigmus-hr
18:05 21.10.2020.

Sve u redu i to sa štićenom osobom, ali put u Albaniju primjer je prvorazrednog trošenja državnih novaca za privatni interes (da, postoji poziv albanskog predsjednika, kao da je teško nazvati i reći “daj mi pošalji službeni poziv da me ovi moji ne razapnu”). Gospodin predsjednik je u Albaniji na državni trošak dogovarao poslove za svoju privatnu firmu, i to je ono što je neprihvatljivo. Plati ti sebi sam put pa dogovaraj a ne ovako.

ST
stefj
19:51 21.10.2020.

Eto, ovo isto je tvrdio i Plenković, oko istih stvari su se zakačili s povjerenstvom... Očito u povjerenstvu sjede uhljebi koji plešu kako vjetar puše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije