Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguć nestanak struje

Uragan Fiona približava se Kanadi, izdana upozorenja: 'To će biti povijesni i ekstreman događaj'

Hurricane Fiona advances towards Canada's Maritimes provinces
Foto: NOAA/REUTERS
1/3
24.09.2022.
u 07:38

Premijer Justin Trudeau je pozvao sve na oprez. "Oluja treba sutra ujutro (subota) stići na kopno na atlantskoj obali Kanade i snažno udariti na čitavu regiju, pa i na neke dijelove na istoku Quebeca", upozorio je na tiskovnoj konferenciji.

Kanada se u petak pripremala za dolazak uragana Fione koji tamošnja meteorološka služba naziva "povijesnim", pošto je opustošio Karibe i prouzročio poplave i nestanak struje na Bermudima.

"Kako će biti ocijenjen u povijesnim udžbenicima odredit ćemo nakon događaja, no sigurni smo da će to biti povijesni i ekstreman događaj za istok Kanade", rekao je na tiskovnoj konferenciji u petak Bob Robichaud, prognostičar u Kanadskom centru za prognozu uragana koji je Fionu ocijenio "velikim" uraganom.

Pošto je nakratko ponovno svrstao Fionu u 4. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici (koja ima pet stupnjeva), Nacionalni centar za uragane (NHC), sa sjedištem u Miamiju, u Sjedinjenim Državama, u svom je zadnjem izvješću vratio uragan u treću kategoriju, s udarima vjetra jačim od 200 km/h.

"Iako će postupno slabjeti", Fiona će biti "snažan ciklon" tijekom svog prolaska kroz Kanadu, piše NHC. Uragan je u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu bio manje od 600 km udaljen od Halifaxa u Novoj Škotskoj.

Kanada se priprema za dolazak uragana Fione
Foto: INGRID BULMER/REUTERS

Vlasti te pokrajine na krajnjem istoku Kanade izdale su upozorenje zbog mogućeg nestanka struje, pozivajući sve stanovnike da ostanu kod kuće i opskrbe se zalihama hrane dovoljnim za najmanje 72 sata. I u susjednoj pokrajini Otoku Princa Edwarda, stanovnici se pripremaju za dolazak uragana.

Premijer Justin Trudeau je pozvao sve na oprez. "Oluja treba sutra ujutro (subota) stići na kopno na atlantskoj obali Kanade i snažno udariti na čitavu regiju, pa i na neke dijelove na istoku Quebeca", upozorio je na tiskovnoj konferenciji u petak.

Rano u petak Bermudsko otočje su zahvatili udari vjetra od 160 km/h i jaki pljuskovi. No nakon razornog prolaska Karibima, Fiona je prošla pokraj tog britanskog teritorija usred Atlantskog oceana ne ostavivši iza sebe nijednu žrtvu ni veću štetu.

Fiona je odnijela četiri života u Portoriku, američkom teritoriju, pišu glasila pozivajući se na mjesnog čelnika. Jedna je osoba izgubila život u Gvadalupi (francuski prekomorski departman) i dvije u Dominikanskoj Republici.

VIDEO Ove bi stvari svako kućanstvo trebalo imati za slučaj nestanka struje, vode i goriva

Ključne riječi

Komentara 2

MX
Mister X
09:05 01.10.2022.

Jadni ti ljudi šta im radi taj Putin ludi !

Avatar Idler
Idler
07:56 24.09.2022.

Opaaaa...uragani v SAD-u su normalna stvar al Kanada ??? Znači more je toplije i daleko na sjeveru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije