Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevara

Upoznao je na internetu, rekao da je američki general te joj uzeo 20.000 kn

internet
Foto: Thinkstock
07.09.2017.
u 13:53

Policija ponovno upozorava građane na sve opasnosti koje prijete s interneta. Tako kažu da je ovaj slučaj još jedan primjer internetske prijevare koji se odvija preko profila na društvenim mrežama

Dobar dan. Ja sam general američke vojske. Želim kupiti kuću u Hrvatskoj, no imam problema s prijenosom novca. Zanimalo bi me možete li mi pomoći oko toga, a ja ću vas zauzvrat novčano nagraditi.

Vjerojatno je tako nekako zvučao zahtjev kojoj je putem društvene mreže stigao jednoj Dubrovčanki početkom rujna. Ne sumnjajući da bi mogla postati žrtva prevare, žena je pristala pomoći “američkom  generalu”, pa je na račun njegova odvjetnika u Indoneziji (!?) uplatila 20.000 kuna. No nakon što je od nje u nekoliko navrata zatraženo još novčanih uplata, shvatila je da je prevarena pa je sve prijavila policiji.

Policija ponovno upozorava građane na sve opasnosti koje prijete s interneta. Tako kažu da je ovaj slučaj još jedan primjer internetske prijevare koji se odvija preko profila na društvenim mrežama. Počinitelj žrtvi pošalje zahtjev za prijateljstvom, a uglavnom je riječ o stranom državljaninu koji se predstavlja kao visoki politički ili vojni dužnosnik čija je namjera kupiti nekretninu na našem području. Zbog problema oko transfera novčanih sredstava potom zatraži pomoć, odnosno moli žrtvu da mu uplati određeni novčani iznos. Obeća, naravno, primamljivu novčanu naknadu za pruženu pomoć, a naivci koji na to nasjednu, u pravilu niti vide izdašnu novčanu naknadu niti im se vrati uplaćeni novac.

Jer transfera novca nema, a žrtve se navedu da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose kako bi se olakšalo isplaćivanje spomenute naknade. Stoga policija još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve ponude te ističe da je neprihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo nepoznatih osoba najbolji način zaštite od takve prevare.

Komentara 11

ER
Erazmo
14:31 07.09.2017.

Ali,moras biti strahovito glup i pohlepan da nasjednes na ovo!!!

LU
lulu58
16:06 07.09.2017.

skorog za ne povjerovati!Toliko gluposti,pohlepe,strasno!!!

RO
rojnik
15:16 07.09.2017.

Garant plavuša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije