Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezanja

Upola manje novca za pomoć slijepoj djeci i autistima

pas vodič
Ivica Galovic/PIXSELL
04.05.2012.
u 12:00

Udruge redom zamjeraju Ministarstvu socijalne politike i mladih bahati izostanak ikakve konzultacije kojom bi se argumentirano odvagalo kako dalje.

Koliko pažnje i podrške treba slijepom djetetu s cerebralnom paralizom? Ili hiperaktivnom a teško slabovidnom? Djeci s višestrukim mentalnim i fizičkim oštećenjima terapijski pas od golema je značenja za život, a Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet educira i pruža podršku obitelji kako bi se poboljšao razvoj te djece.

Apsurdne situacije

Međutim, ove godine neće moći obuhvatiti svih 45 obitelji i desetke roditelja vrtićkih skupina ni izbliza u jednakom opsegu kao dosad, a mobilni tim neće moći ni odraditi planirane edukacije u Splitu i Puli za stručnjake koji rade s tom djecom. Kao i mnogim udrugama koje su sklopile ugovor s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi 2010. godine, i njima je prošli tjedan neočekivano srezano 60 posto novca za rad u posljednjoj, trećoj ugovorenoj godini.

– Dobili smo 198 tisuća kuna, točno 41,5 posto u odnosu na lanjska sredstva, aktivnosti moramo prepoloviti. Pozvali su nas prošli tjedan i samo nam priopćili kako stvari stoje, bez ikakvih prethodnih razgovora – govori Mira Katalenić iz udruge, ustvrdivši da su udruge uvijek bile marginalizirane, ali sada drastično.

Udruga Korak po korak prisiljena je prepoloviti termine za individualna i grupna savjetovanja s maloljetnim trudnicama i majkama u Dječjem domu u Nazorovoj i Caritasu. Dobili su 101.000 umjesto dosadašnjih 210.000 kuna.

– Grupna savjetovanja neće biti tjedno, nego jednom u dva tjedna, a individualna... Teško je reći, te djevojčice trče za razgovorima – sliježe ramenima Vesna Miličević iz udruge Korak po korak.

Za sudbinu deset autističnih osoba koje žive u dvije stambene zajednice zabrinuti su i u Udruzi za autizam. 266.000 kuna, novac koji su dobili za rad idućih godinu dana, počevši od lipnja, iznosi jedva 40 posto potrebnog i predviđenog. Dostajat će samo za četiri mjeseca života autističnih u zajednicama, za sve njihove svakodnevne potrebe, troškove, asistente, njegovatelje, defektologa i rehabilitatora, kaže Slavica Dujmović, predsjednica udruge. U veljači se čulo da će sredstva biti smanjena, ali nitko nije mislio da će to biti u tolikom opsegu. I lani je bilo nekih smanjenja, ali po nekoliko desetaka tisuća kuna dalo se premostiti donacijama i sl. Ipak, S. Dujmović ima vjere u obećanja dana joj u Ministarstvu socijalne politike i mladih jučer. Šokirana, naime, odbila je potpisati ponuđeni ugovor prije tjedan dana, a onda je udruga jučer tražila da se u proračunu nađe mjesta za financiranje dviju zajednica za preostalih osam mjeseci, za što, uvjereni su, ministarstvo ima sluha.

Nema ni za spotove

S više no prepolovljenim sredstvima, 294 tisuće kuna, Savez slijepih suočava se s apsurdnim situacijama: imaju snimljene spotove za zapošljavanje slijepih, financiranih prošlih godina, ali ove godine nemaju i za njihovo emitiranje. Imaju i psihologinju koju su bili obvezni zaposliti trogodišnjim programom “Zapošljavanje kao kruna integracije slijepih”, ali nema novca za projekte koje bi vodila.

– Zapanjili smo se kad su nam po principu “uzmi ili ostavi” dali potpisati ugovor – istu priču ponavlja i Ivica Robić, tajnik Saveza slijepih. Udruge redom zamjeraju Ministarstvu socijalne politike i mladih bahati izostanak ikakve konzultacije kojom bi se argumentirano odvagalo kako dalje, jer riječ je o živim ljudima kojima udruge pomažu uime države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije