Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIROVLJENICI Mirovine za veljaču manje, kasnit će ili...

Upitne mirovine za veljaču, MIO u minusu

23.02.2009.
u 23:00

Kašnjenje s isplatom mirovina u FBiH i najava sloma sustava mirovinskog osiguranja bio je povod da dio federalne Vlade pokuša skinuti odgovornost sa sebe te dodatno zbuniti umirovljenike koji su s pravom zabrinuti posljednjim najavama. Tako je na posljednjem zatvorenom dijelu sjednice federalne Vlade pokrenuto pitanje odgovornosti uprave Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja na čelu s Ademom Borićem oko prikupljanja sredstava i kašnjenja isplate mirovine za siječanj.

Loši menadžeri
Resorni ministar Perica Jelečević iskazao je nezadovoljstvo radom menadžmenta MIO-a te upravljačkih struktura Zavoda. Istodobno, dopredsjednik Vlade i ministar financija Vjekoslav Bevanda istaknuo je kako je Zavod upozoravao na probleme koji su naslijeđeni neodgovornim potezima oko prijevremenih i beneficiranih umirovljenja, a ne zbog propusta njegovih prvih ljudi. Pet dana prije podvlačenja crte pod veljaču, na računu MIO-a nedostaje čak 30 milijuna KM za mirovine.

Zato je krajnje neizvjesno što s isplatom mirovina za ovaj mjesec. Sigurno je kako je planiran minus od najmanje tri do četiri milijuna za isplatu mirovina za veljaču. U siječnju je ostvaren minus od čak 65 milijuna KM. U Zavodu su planirali da će račun MIO-a u siječnju biti manji za 33 milijuna od potrebnih planiranih sredstava zbog očekivanog slabijeg punjenja, no gotovo dvostruko veći iznos šokirao je upravu.

Tri rješenja
U Zavodu MIO u četvrtak će odlučiti o nepopularnim mjerama. Tri su moguća rješenja. Prvo je da mirovina opet kasni dok se ne prikupi novac. Drugi je neisplata beneficiranih mirovina za što im Vlada FBiH duguje novac, a treći je da se za više od 440.000 umirovljenika smanje mirovine. Vlada duguje 81 milijun KM MIO-u za beneficirane mirovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije