Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brett Kavanaugh

Upitan Trumpov favorit za suca Vrhovnog suda: 'Pijan me odvukao u spavaću sobu...'

Brett Kavanaugh
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.09.2018.
u 22:00

Žena koja je stajala iza anonimne optužbe otkrila je svoj identitet. Kaže da ju je napao prije 36 godina kada su bili srednjoškolci

Ono što je izgledalo gotovo sto posto sigurno, postalo je sasvim upitno. Naime, Brett Kavanaugh izbor je američkog predsjednika Donalda Trumpa za novog suca Vrhovnog suda i, iako mu je ta pozicija izgledala sasvim sigurnom, njegovo imenovanje dovele su u pitanje optužbe da je kao mladić seksualno napao ženu, koje su eksplodirale u nedjelju kasno navečer po hrvatskom vremenu. Tada je žena koja je već prije bila iznijela anonimne optužbe otkrila svoj identitet i time optužbama dala dodatni kredibilitet.

Trumpov čovjek

Christine Blasey Ford tvrdi da ju je 1982., kada su još bili srednjoškolci, Kavanaugh, koji je tada imao 17 godina, pijan s prijateljem odvukao u spavaću sobu u kojoj je legao na nju trljajući svoje tijelo i pokušavajući joj skinuti jednodijelni kupaći kostim. Kada je, tada 15-godišnjakinja, pokušala vrisnuti, dodala je, stavio joj je ruku na usta.

– Mislila sam da bi me nenamjerno mogao ugušiti – rekla je Washington Postu.

– Kategorički i nedvosmisleno odbijam ovu optužbu. Nisam to napravio u srednjoj školi ni u bilo kojem drugom trenutku – rekao je on još prošlog tjedna.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Odbor Senata trebao je glasati u četvrtak o tomu hoće li Senat u svom ukupnom sastavu izabrati Kavanaugha za suca. Odbor u Senatu, ali i Senat ukupno, imaju republikansku većinu pa američki analitičari nisu dovodili u pitanje njegov izbor koji se trebao zaključiti možda već do početka listopada.

Uz to, kada su optužbe iznesene anonimno, američki su konzervativci drugu stranu optužili da smješta sucu Kavanaughu optužbama starima 35 godina.

Kako je Ford pismo s ovim optužbama još u srpnju poslala demokratskoj senatorici Dianne Feinstein, koja na Kavanaughovu saslušanju prije dva tjedna to nijednom nije spomenula, republikanci su počeli tvrditi da se izbor ovog suca pretvorio u pravu ludnicu.

– Bila je njezina odluka hoće li s time izaći u javnost – Feinstein navodi razlog svoje šutnje.

“Moramo je čuti”

U Kavanaughovu obranu stao je Mark Judge, prijatelj s kojim je Ford navodno odvukao ženu u sobu rekavši da su njezine optužbe apsolutno sulude. Isto tako, 65 žena koje su poznavale Kavanaugha u srednjoj školi potpisale su pismo u kojem tvrde da se prema njima uvijek ponašao “časno” i “s poštovanjem”.

No, kako je Ford iznijela optužbe i dala im kredibilitet otkrivši svoj identitet, vrlo je vjerojatno da će odbor Senata prije izglasavanja njegove nominacije pozvati i Ford i Kavanaugha da se izjasne o optužbama. Njezin je odvjetnik potvrdio da je spremna to učiniti.

Zbog toga će se glasanje o imenovanju vjerojatno odgoditi prije nego što se razjasne sve činjenice.

– Moramo je čuti. I nisam usamljen u tom mišljenju – rekao je Jeff Flake, republikanac koji sjedi u odboru i od kojeg se dosad očekivalo da će glasati za Kavanaugha. S njim se slažu i demokrati iz opozicije koji također pozivaju na odgađanje glasanja. Kako je republikanska većina u odboru 11:10, svaki im je glas važan i sve upućuje na to da će se i Kavanaugh i Ford izjašnjavati pred odborom.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar @proma-trač
@proma-trač
22:39 18.09.2018.

Koja perfidna ali opet sasvim providna, namještaljka, a koja ujedno nažalost još uvijek pali. U zadnjih par godina navodno seksualno zlostavljanje uz istovremenu podršku neoliberalnih lijevih medija, se profirilalo kao najučinkovitiji način uklanjanja političkih i inih protivnika. Prihvatanjem Istanbulske konvencijeje u Hrvatskoj će za par godina biti slična situacija.

BL
bla3108
22:21 18.09.2018.

hahahaha banda je otkrila novo oruzje iliti pronalazak nemoralnih zena koje ce lagati za novac...cim su vidjeli da se optuzbe zena prihvacaju kao cinjenice iako nema dokaza bilo je gotovo

PO
pozornik66
22:25 18.09.2018.

Njegova nominacija nije uopće upitna, ove optužbe su diktirane od demokrata .Dotičnoj se sad vratilo pamćenje nakon 36 godina. Nitko više ne obraća pažnju na ovake nebuloze već ljevičarski portali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije