Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

'Upali smo u grad u trenirkama, a u vojarni je bilo 50 tenkova JNA. Pucali su na postaju'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/2
30.09.2019.
u 10:10

Nakon odbijenih prvih napada zauzeti su svi dominantni položaji iznad Petrinje, što dovodi do njezina pada.

Pad Petrinje dogodio se 21. rujna 1991. godine. On je bio uvjetovan padom strateških točaka koje su okruživale taj grad. U povodu tog događaja iz Domovinskog rata, donosimo vam video sa svjedočanstvima nekih od sudionika.

Agresija na Banovinu započeta je obavještajnim djelovanjem u kojem je zarobljen Željko Ražnatović Arkan kao agent neprijateljskih obavještajnih službi, da bi uslijedilo "spontano" događanje naroda i pobuna.

Snage iz Srbije, Bosne i Hercegovine, uz paravojne postrojbe, ovladavanjem Hrvatske Kostajnice, odnosno Pounja, spojile su pobunjeni prostor u jednu cjelinu i krenule u osvajanje Petrinje. Sama Petrinja je u udolini, okružena dominantnim uzvisinama uz vojarnu s velikim snagama koje su dodatno ojačane pobunjenim dragovoljcima.

Nakon odbijenih prvih napada, 21. rujna 1991. zauzeti su svi dominantni položaji iznad Petrinje, što dovodi do njezina pada. Kako ne bi ostali u okruženju, Hrvatske snage se postupno povlače iz Petrinje. Kaotično povlačenje dovelo je do toga da nije dignut most na Kupi, a linija se formira na lijevoj obali Kupe te u Mošćenici kao obrana Siska.

Padom Viduševca u smjeru Glina-Zagreb, potpuno se raspala obrana Banovine, grčeviti otpor 2. gardijske brigade bio je otežan malim brojem ljudstva i slabim naoružanjem na prevelikom prostoru, stoga se hrvatske snage povlače preko Kupe. Time je izvršena priprema za neprijateljski prodor prema Zagrebu, pri čemu je JNA i dalje u vojarnama, a širi prostor Velike Gorice dolazi pod udar dalekometnog topništva.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
10:45 30.09.2019.

Ajde vi meni recite kak je to bilo '45 ? 😀😁😂

DI
Direkt
13:59 30.09.2019.

Točno. Mirko i Slavko!Točno.Jedan je naš čovjek po srednjem tečaju vrijedio kao šest cijelih osam, skoro sedam njihovih.Ako vjerujete informativnim emisijama,Skeju,Glasnoviću i sličnim generalima bez škole, hrvatski branitelj bi puškom prvo likvidirao dvadeset pet do trideset Srba, zatim pištoljem još petnaest, ručnom granatom sedam, lukom i strijelom dvanaestak, lovačkim nožem četiri do pet i, naposljetku, golim rukama zadavio još dvojicu, a ostatak neprijateljskih snaga naprosto bi se razbježao.Četvorica naših iskrcala bi se iz starog Golfa dvojke i ne bi ni gasili motor. Na radiju se ne bi do kraja izvrtjela jedna strana kasete najvećih hitova Tomislava Ivčića dok bi oni cijelu diviziju sredili.

KO
Kora
10:49 30.09.2019.

Lovačke priče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije