Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stankama razvukli sjednicu

Taktika oporbe je uspjela: Ipak će se održati saslušavanje Kovačevića

Zagreb: Odbor za Ustav o sjednici Antikorupcijskog vijeća
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
06.10.2022.
u 09:16

Vladajući tvrde da saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem, koje bi trebalo početi u 11 sati, – nije u skladu sa zakonom, oporba smatra da je riječ o pokušaju skrivanja posljedica afere. Zbog toga će o svemu odlučiti Odbor za Ustav. No oporba neprestano traži stanke, pa se čini kako pokušavaju razvući raspravu do početka saslušanja kako se ne bi ranije donijela odluka da je isto nezakonito.

Za prije podne je najavljena sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije vezano uz upravljanje INA-om. Pozvani su premijer Andrej Plenković, bivši ministar Tomislav Ćorić, bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić - te nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević, koji je zasad jedini potvrdio dolazak.

No vladajući tvrde da saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem, koje bi trebalo poćeti u 11 sati, – nije u skladu sa zakonom, oporba smatra da je riječ o pokušaju skrivanja posljedica afere. O svemu bi trebao odlučiti Odbor za Ustav.

Očito je da oporba pokušava odugovlačiti stankama da se razvuče sjednice Odbora do počeka sjednice Antikorupcijskog vijeća i Kovačevičevog saslušanja koje je zakazano za 11 sati. Time bi spriječili da prije tog saslušanja Odbor donese zaključak kako je saslušanje protuzakonito. 

Inače, objavljen je i cijeli dokument potpisanog memoranduma kojeg detaljno možete pročitati ispod, a potpisan je još 2018. te se tiče izvoza hrvatske nafte u Mađarsku kojim je ugašena Inina rafinerija u Sisku. 

Sjednica Odbora za Ustav, sazvanu na zahtjev zastupnika Damira Habijana, počela je prigovorima. Nakon što ju je Dražen Bošnjaković otvorio SDP-ov Peđa Grbin odmah je uložio prigovor na Dnevni red i objasnio kako ne smatra da je Odbor za Ustav ovlašten odlučivati o postupanjima drugih radnih tijela.

"Ja doista ne vidim na temelju koje odredbe bi Odbor za Ustav bio ovlašten odlučivati o tome je li drugo radno tijelo postupalo u skladu s Poslovnikom ili ne", rekao je Grbin na početku, osvrćući se na zahtjev HDZ-ovog Habijana. Osim toga istaknuo je kako do sada nitko nije uložio prigovor. 

"Potpuno je jasno da sjednica koju je sazvao kolega Nikola Grmoja jest sazvana u skladu s Poslovnikom, a ova ovdje nije", rekao je Grbin.

I saborska zastupnica Sandra Benčić uložila je prigovor te istaknula kako bi se ovom sjednicom Odbor za Ustav moglo iskoristiti da se ograniči način rada Antikorupcijskog vijeća, a to bi "kompromitiralo cilj i svrhu ovog Odbora, koji je jedan od najvažnijih odbora". Istaknula je kako ne može pristati da se Odbor za Ustav instrumentalizira u tom smjeru. ''Molim vas nemojte to raditi, ne samo zbog sadašnjeg sastava ovog odbora, nego zbog svih budućih njegovih sastava", rekla je. 

Arsen Bauk je istaknuo kako je ovo pokušaj da se Odbor za Ustav petlja u prava i slobode saborskih zastupnika, te rada drugih odbora. 'Ovdje imamo slučaj da se pokušava spriječiti nešto što se još nije ni dogodilo. Tako da ovo dovodi u pitanje radi li Odbor za Ustav u ovoj situaciji u skadu s Poslovnikom. 

"Odbor za Ustav u ovom slučaju vrši puzajuću suspenziju prava zastupnika", rekao je Bauk.

S njim se složio i Božo Petrov koji je također istaknuo kako ne vidi svrhu održavanja ove sjednice, te da je ovo pokušaj da se neke stvari ne čuju, koje bi se trebale čuti. 

'Ovo je jedan potpuno apsurd, ako ne i skandal', rekla je Karolina Vidović Krišto. 'Vi ovdje želite reći i osporiti da jedno radno tjelo koje ispituje ljude koji imaju informacije o lopovluku, radi protiv poslovnika, a da je govoriti o tome u skladu s poslovnikom. Kad tad ćete ispaštati zbog toga', rekla je. 

Damir Habijan je zatražio povredu Poslovnika te istaknuo kako mu je drago da je njegov prijedlog izazvao toliku nervozu kod oporbe. Tvrdi da članak 60 govori da upravo Odbor za Ustav rješava sporove radnih tijela.

Nikola Grmoja poručio je da je potpuno miran jer je sve napravio po Poslovniku. 'Mnogi vjerojatno ne znaju, pa da naglasim u Antikorupcijskom vijeću samo je pet zastupnika, a šest vanjskiih stručnjaka. Od tih pet zastupnika, troje je iz redova oporbe, dva iz reda vladajuće većine. Osam glasova je bilo za ova javna saslušanja, danas trebamo održati tek uvod. Ne znam kako su odjednom javna saslušanja postala sporna', rekao je.

''Imate 29 odbora gdje imate većinu i problem vam je jedan gdje nemate. Ugasili ste Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pa ugasite i nas i nemojte više ići okolo po medijima i govoriti da se borite protiv korupcije. Ugasite nas i šutite", rekao je Grmoja. 

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković stavio je prijedlog da se ne usvoji predložena sjednica dnevnog reda, protiv je bilo 6 članovna odbora, za 7 članova odbora. Time je Dnevni red prihvaćen, a oporbeni zastupnici tražili su stanku.

'Ovaj potez gdje na sjednici jednog radnog tijela pokušavamo spriječiti rad i održavanje sjednice drugog radnog tijela nije do sada zabilježen. Poštovani zastupnici iz većine vi ste danas spremni zbog zaštite lopovluka izvršiti udar na demokraciju', rekao je Peđa Grbin u obrazloženju zahtjeva za stankom. 

Hrvoje Zekanović zatražio je povredu Poslovnika i rekao kako se gungula digla zbog Dragana Kovačevića. 'Podsjetimo radi se o čovjeku koji je prije nekoliko mjeseci bacao mobitele u Savu, koji je uhvaćen s pet miljiuna kuna u gepeku i sad se pokušava prikazati da je taj čovjek relevantan, da mu se može vjerovati i oporba ga želi dovesti u Sabor da govori svoju istinu', rekao je Zekanović. 'Oporba ovdje želi napraviti cirkus, želi tog čovjeka dovesti u Sabor da govori o korupciji. Vi se, draga moja oporbo, rugate s hrvatskim narodom', rekao je Zekanović. 

"Čijeg dolaska na Antikorupcijsko vijeće se HDZ i njegovi žetončići boje", pitao je Peđa Grbin, a Hrvoje Zekanović je uzvratio: "Grbine, ne vrijeđaj, jel jasno?". 

Video: zaiskrilo na Antikorupcijskom vijeću

Nakon stanke Damir Habijan obrazlaže svoj zahtjev za održavanjem sjednice Odbora za Ustav. 'Bilo je ovdje riječi o gušenju demokracije. Pa ja moram onda pitati je li gušenje demokracije pokušaj da se meni ospori zahtjev za davanjem mišljena Odbora za Ustav', rekao je Habijan. 

'Želim ovdje istaknuti da je ovdje jedini cilj da se pokuša spriječiti saslušanje na Antikorupcijskom vijeću, jer je to jedino vijeće u kojem vladajući nemaju većinu. Radi se samo o političkoj odluci', istaknula je Sandra Benčić. Istaknula je kako je već pripremljen zahtjev za ocjenu ustavnosti današnjeg zaključka, kakav god on bio.

Grmoja je Habijanu poručio kako može biti nezadovoljan, ali da saslušanje ne može zaustaviti. "To neko partijsko pravo u kojemu se koristite smicalicama da zaustavite ovo saslušanje mi nije jasno. Cilj je da ovo tijelo predloži stvari koje idu u smjeru poboljšanja borbe protiv korupcije". 

Habijan se nije složio s njim pa mu je odgovorio da odgovorio da mu nije cilj ništa zaustaviti nego je samo zatražio mišljenje Odbora, na što kao saborski zastupnik ima obavezu, rekao je. "Teško mi je s vama komunicirati jer vi niste pravne struke. Razumijem da vam je teško razumjeti što ja govorim, jer nemate pravnog znanja. Vidi se da ste počeli čitati neke knjige, ali trebat ćete ih još puno pročitati da možete razumjeti o čemu govorim", rekao je Grmoji. 

Nakon toga u raspravu se uključio Arsen Bauk. 'Nadam se da vam je sa mnom ipak lakše komunicirati, jer sam pročitao te pravne knjige. Ovdje se radi samo o jednoj stvari, hoće li osoba doći na saslušanje ili neće. Mislim da je to bila potpuno nepotrebna rasprava', rekao je Habijanu. 

Stanku je nakon toga zatražila i Vesna Nađ iz Kluba Socijaldemokrata koja je navela kako je ukazivanje na korupciju najveći javni interes i ne treba se ograničavati samo na matična radna tijela.

Zahtjevi za stankama se i dalje redaju. Bošnjaković odobrava sve zahtjeve, ali kraće od zatraženog. 

Nikola Grmoja je rekao kako neće biti Napoleon koji u Moskvu ušao uz riječi "ne ometaj pritivnika dok radi pogrešno" te je poručio članovima Odbora da se prestanu sramotiti. "Nemate nikakve šanse zaustaviti ovo saslušanje. Čak i kada biste donijeli takvu odluku, ja imam čl. 52 i Kovačevića ću pozvati kao stručnjaka, kao bivšeg šefa Janafa. Imam pravo na to. Sramotite se pred javnošću. Došao sam na ovaj odbor i znao sam da nemate šanse, dobronamjeran sam, upozorio sam vas kao političke protivnike da se sramotite. Ja sad idem na javno saslušanje u 11 sati, a vi zaključite sastanak. Ja imam poslovničke ovlasti, ako ne saslušanje, da održim razmatranja" rekao je Grmoja i zatražio stanku te dodao 'eto ne morate je ni odobriti'. Ustao se i izašao s Odbora. 

Oporba uspjela

10:55 Odluka još nije donesena, a približilo se vrijeme održavanja saslušanja Dragana Kovačevića pred Antikorupcijskim vijećem. Oporba je zahtjevima za stankom ipak uspjela oduljiti sjednicu Odbora za Ustav, odluka još nije donesena, pa je stiglo vrijeme za saslušanje, koje je ranije već zakazano za 11 sati. 

Video: Zagrebačka policija objavila detalje pucnjave u Sesvetama 

  

Komentara 29

Avatar zidam spremno
zidam spremno
11:05 06.10.2022.

Zar itko normalan još sluša i prati šta se dogadja u tom kupler... pardon, ludn.. pardon, Saboru ?

DU
Deleted user
10:57 06.10.2022.

Meni je najsmjesnije da zastupnici i to samo zato sto su zastupnici u HR Saboru misle da bolje razumijnu pravo nego profesori prava na univerzitetima koji su i sami gosti na sjednici. Da ti isti zastupnici-pravnici ista vrijede u strucii derali bi honorare kao advokati a ne se uhljebili u Saboru.

BU
burza
11:15 06.10.2022.

Tresla se brda rodio se mis u stvari nis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije