Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misteriozan poziv

Pilot je nekoga nazvao iz aviona minutu prije polijetanja?

Pronađene dvije krhotine u Indijskom oceanu
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/10
20.03.2014.
u 21:45

Malezijske vlasti službeno ne komentiraju istrage koje su u tijeku, a malezijski ministar obrane Hishammuddin Hussein kazao je da se kapetan Zaharie Ahmad Shah smatra nevinim dok mu se ne dokaže krivnja

Zaharie Ahmad Shah, pilot nestalog aviona kompanije Malaysia Airlines nekoga je iz kokpita nazvao na telefon samo nekoliko minuta prije nego što je avion poletio iz Kuala Lumpura, piše The Straits Times koji kao izvor navodi britanski The Sun.

Istražitelji ubrzano pokušavaju otkriti s kim je pilot razgovarao. Polažu se nade da bi poziv mogao razriješiti misterij nestanka aviona. Malezijske vlasti službeno ne komentiraju istrage koje su u tijeku, a malezijski ministar obrane Hishammuddin Hussein kazao je da se kapetan Zaharie Ahmad Shah smatra nevinim dok mu se ne dokaže krivnja te da njegova obitelj surađuje u istrazi.

Dva objekta bi mogli biti i kontejneri koji su pali s teretnih brodova

The Financial Times je prenio izjavu Remija Joutyja jednog on najboljih istražitelja zrakoplovnih nesreća na svijetu koje je kazao da ako je avion pao u južni Indijski ocean da ga možda nikada neće pronaći, prenosi The Telegraph.

The Straits Times piše da se stručnjaci pribojavaju da bi dva objekta za koje se pretpostavlja da bi mogli biti ostaci nestalog aviona Malaysia Airlinesa mogli bi biti i dijelovi kontejnera koji su pali s teretnih brodova.

Norveški brod nastavlja potragu i tijekom noći

Potraga za olupinom nestalog aviona kompanije Malaysia Airlines prekinuta je za danas, objavila je nadležna australska služba za pomorsku sigurnost. Očekuje se da će s potražnom akcijom nastaviti u petak ujutro, prenosi Los Angeles Times.

Zrakoplovi iz Australije, Novog Zelanda i SAD-a nastavit će potragu u petak, javlja CNN.

Glasnogovornik udruge norveških brodovlasnika Erik Gierchsky rekao je da će mornari na norveškom trgovačkom brodu nastaviti raditi tijekom cijele noći.

Podsjetimo, australski premijer Tony Abbott ranije je objavio je da su na jugu Indijskog oceana zamijećena dva velika predmeta koja bi mogla biti krhotine nestalog Boeinga 777 kompanije Malaysian Airlines. Na mjesto događaja,osim norveškog broda koji je prema informacijama tvnz.co.nz tamo stigao, bila su poslana i četiri aviona. 

Na brodu će se, javlja tvnz.co.nz, za pretragu područja tijekom noći koristiti radarom, a posada na brodu promatrat će područje i uz pomoć dalekozora.

15.50 sati – Jedan od članova posade američkog patrolnog zrakoplova P-8 Posejdon rekao je da vidi "nešto tamo dolje". Ekipa američke televizije ABC News bila je u jednom od nekoliko zrakoplova koji traže ostatke letjelice, piše Daily Mail. Novinarima je posada kazala da im se nešto pojavilo na radaru, ali prerano je reći ima li to veze s nestalim zrakoplovom.

Ranije je patrolni zrakoplov australske vojske preletio cijelo područje i nije pronašao predmete. Potragu je ometala i loša vidljivost na tom području. – Nismo vidjeli nikakve predmete u tom području – rekao je australski novinar Andrew Nelson, koji je bio u zrakoplovu.

14 sati – Australske zrakoplovne snage zbog obilne kiše, oblaka i ograničene vidljivosti danas nisu uspjele identificirati dva predmeta pronađena u Indijskom oceanu, za koja se vjeruje da bi mogli biti ostaci nestalog aviona, javlja CNN. Letjelica američkog pomorskog nadzora također je pretražila područje, no bez uspjeha. Norveški trgovački brod također je stigao na mjesto događaja, no s obzirom na to da se nad to područje nadvila tama, malo je vjerojatno da će nove informacije biti poznate prije petka.

11 sati – Malezijske vlasti objavile su da Kina traži nestali avion uz pomoć 21 satelita te da u potrazi sudjeluju i Kambodža, Laos, Singapur, Tajland i Vijetnam.

10.50 sati – Avioni poslani u potragu za najnovijim i dosad najvjerodostojnijim tragom o nestalom Boeingu 777 Malaysian Airlinesa još nisu pronašli dva uočena predmeta u moru. Potragu otežava loša vidljivost zbog oblaka i kiše. BBC javlja da australski avioni u more bacaju navigacijske plutače kako bi označili područje. Na mjestu događaja dva su aviona, očekuje se dolazak još dva.

10.30 sati – Malezijski ministar prometa izjavio je na konferenciji za novinare da će se potraga za nestalim avionom nastaviti i u sjevernom i u južnom zračnom koridoru, dok se ne pronađu dvije krhotine u južnom dijelu Indijskog oceana za koje se sumnja da pripadaju nestalom Boeingu 777. Ponovio je kako je trag na satelitskim snimkama vjerodostojan.

Australski premijer Tony Abbott objavio je da su na jugu Indijskog oceana zamijećena dva velika predmeta koja bi mogla biti krhotine nestalog Boeinga 777 kompanije Malaysian Airlines. Prema krhotinama, od kojih je jedna dugačka oko 24 metra, upućen je trgovački brod kako bi se utvrdilo je li ovo prvi pravi trag povezan s nestalim letom MH370, javlja tvnz.co.nz. Na mjesto događaja poslana su i četiri vojna aviona.

– Ako je taj komad aviona toliko velik, moguće je da je dio repa – izjavio je David Gallo, koji je sudjelovao u potrazi za Air Franceovim letom 447, koji se srušio u Atlantski ocean 2009. godine.

Objekti su zabilježeni na satelitskim snimkama, u oceanu 2500 kilometara od Pertha. Iako se tek utvrđuje jesu li krhotine dijelovi nestalog aviona, smatraju se najboljim tragom do sada, rekli su iz australskog državnog ureda za pomorsku sigurnost.

S obzirom na brojne teorije i tragove koji su se do sada pojavljivali oko nestalog aviona, svi su oprezni s izjavama o pronađenim krhotinama.

Tijekom potrage bilo je nekoliko lažnih tragova. Naftne mrlje koje su zamijećene u moru nisu sadržavale avionsko gorivo. Za žuti objekt za koji se smatralo da bi mogao pripadati avionu ispostavilo se da je riječ o smeću u moru, a ostaci koje su zabilježili kineski sateliti nisu pronađeni, piše The Huffington Post.

Boeing 777 sa 239 osoba nestao je nakon što je u subotu 8. ožujka iz Kuala Lumpura poletio prema Pekingu.

>> Malezijske vlasti: Podaci s pilotova simulatora leta izbrisani

>> Satelitska snimka zrakoplova usred džungle – je li to nestali Boeing?

>> Avion namjerno preusmjeren, posljednje riječi uputio kopilot

 

Komentara 20

XA
xaron
16:19 20.03.2014.

Neznamo šta se desilo sa ovim avionom, ali znamo da će malo putnika u budućnosti koristiti malezijske avio kompanije. U momentu kad je isključen transponder, tj kad je avion nestao sa radarskih ekrana malezijske kontrole leta, vlasti su trebale krenuti u potragu za avionom. Tu nema isprike, loše su odradili posao o kome ovise životi stotina putnika.

Avatar noemy-no
noemy-no
11:01 20.03.2014.

Ne znam sta se ovdje moze komentirati, nagadjati nema smisla.

GU
guslarjovo
20:55 20.03.2014.

Čista prodaja bureka, počast putnicima, počivali u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije