Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Unuk opovrgnuo djedove tvrdnje oko pitanja Pija XII.

herzog-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 12:23

RIM - Yitzhak Herzog opovrgnuo je tvrdnje svoga djeda, velikog rabina najprije Irske, pa onda Izraela, istoimenjaka Yitzhaka Herzoga (1889. – 1959.) glede suda o papi Piju XII. Rabinov unuk Yitzhak Herzog (48), izraelski ministar za socijalna pitanja, izjavio je u razgovoru za list Ha'aretz kako je "neprihvatljiv plan da se Pija XII. proglasi svecem, jer je za vrijeme holokausta Vatikan sigurno znao što se događa u Europi", pa je "šutnja Pija XII. možda čak i pogoršala stanje, umjesto da je, kako nalaže Biblija, ustao protiv prolijevanja krvi".

Njegov je djed u listopadu 1958. u povodu smrti Pija XII. izjavio: "Smrt Pija XII. je veliki gubitak za slobodni svijet. Katolici koji oplakuju njegovu smrt nisu sami". Rabin Herzog živio je u ratnim godinama i vjerojatno je znao što je činio Pio XII. Herzog mlađi, sin bivšega izraelskog predsjednika Chaima Herzoga, vjerojatno nije pročitao što je rekao njegov djed. Naime, izjavio je ono što bi mu sada na izlasku iz vlade moglo politički koristiti.

Na njegovu izjavu nije reagirala Sveta Stolica. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombari kazao je kako nema komentara na izjavu ministra Herzoga, ali je postulator kauze za beatifikaciju pape Pacellija otac Paolo Molinari reagirao oštro.

- Beatifikacija Pija XII. je unutarnja stvar Katoličke crkve i izjava izraelskog ministra Yitzhaka Herzoga (laburista) listu Ha'aretz je uplitanje u tuđe poslove - rekao je Molinari. Osim toga, nema nikakve potvrde za Herzogovu tvrdnju da Pio XII. nije učinio "ništa u obranu Židova", dodao je Molinari te dodao kako su o pozitivnom djelovanju pape Pacellija govorili Golda Meir i povjesničar Martin Gilbert, jedan od najpoznatijih povijesnih stručnjaka za holokaust.

Prije nekoliko dana izvjestitelj o kauzi za beatifikaciju pape Pija XII. otac Peter Gumpel izjavio je kako papa Benedikt XVI. nije potpisao dekret o herojskim krepostima pape Pija XII. "jer želi dobre odnose sa Židovima". Vatikan je opovrgnuo takvo Gumpelovo mišljenje i dodao kako Papu ne treba požurivati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije