Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVOPIJE

Uništavanje komaraca jedino u Karlovcu - drugi dijele savjete

zaprasivanje
PIXSELL
08.06.2010.
u 17:29

U Cetingradu kažu: Kod nas komarac najprije mora pronaći nekoga da ga ubode, upozoravajući kako ih je premalo da bi se provodilo uništavanje komaraca.

Komarci probleme zadaju samo stanovnicima Karlovca. Tako se može zaključiti s obzirom na to da se suzbijanje i ličinki i krilatica provodi samo u županijskom središtu. Nakon što je Karlovac pokazao interes da na vrijeme uništi dosadne krvopije, raspisan je natječaj.

Spremni, ako zatreba...

Posao vrijedan 70.408 kuna na četiri je godine dobio Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije. Kako doznajemo od ravnatelja mr. sc. Boška Milankovića, ličinke su uništavane na četiri, a krilatice na dvadeset i jednoj lokaciji. Tretman uništavanja komaraca raspršivanjem iz vozila provodi se jednom mjesečno u svibnju i rujnu te dva puta mjesečno u lipnju, srpnju i kolovozu.

I dok Karlovčani neće morati toliko strahovati od uboda komaraca, u ostalim gradovima i općinama tvrde da nema potrebe za njihovim sustavnim uništavanjem.

– Kod nas komarac najprije mora pronaći nekoga da ga ubode – šale se u Cetingradu, upozoravajući kako ih je premalo da bi se u općini provodilo uništavanje komaraca. Načelnik Milan Gašparin kaže da bi se na to odlučili jedino u slučaju velike invazije.

– Dosad nismo imali potrebu za zaprašivanjem u našoj općini. Činjenica je da ih u ljetnim mjesecima ima, ali ne stvaraju stanovnicima toliko problema da bsmo zatražili takvu vrste zaštite. Ukoliko bude potrebno, donijet ćemo odluku o dezinsekciji – rekao je zamjenik načelnika Vojnića Mijat Bilić.

Ogulin misli samo na ambroziju

Slična je situacija u Ogulinu u kojem se sada muče s uništavanjem ambrozije. Komarci im još nisu tako veliki problem. U svakom slučaju, komaraca ljeti ima svugdje, ne samo u Karlovcu. Stoga bi bilo dobro da se stanovnici ostalih gradova i općina u županiji pridržavaju mjera koje je gradska uprava preporučila Karlovčanima. Da bi se smanjio broj krvopija, savjetuju im da uklone nepotrebne predmete u kojima se zadržava voda, kao što su bačve, limenke ili kante. Spremnike i posude za vodu koje se redovito koriste trebalo bi zatvoriti i prekriti.

Da bi se spriječila najezda komaraca zelene površine s visokom travom trebaju biti pokošene i uređene.

Komentara 1

ZA
zabac
12:00 18.06.2010.

u karlovcu (orlovcu )nema komaraca hvala ciganima oni pale 24/7 dime ko ludi (vidi majko kobilice)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije